Autor Wątek: CB Radio w VERSO  (Przeczytany 8896 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donvito

• Toyot Leżący
  • *
CB Radio w VERSO
« dnia: 21 Listopada 2011, 23:49:58 »
Nie wiedziałem że kupno radyjka to taki problem i bez namysłu kupiłem radyjko (akurat była likwidacja działu CB), niestety zakup kiepski radyjko trzeszczy i zbiera zakłócenia z instalacji elektrycznej. Będąc na trasie sprzedawca w sklepie CB doradził aby do benzyniaka kupić Unidena, tym razem wstrzymałem się i poczytałem w necie informacje. Z tego co widzę nie ma żadnej gwarancji że Uniden czy President będzie działał bez zakłóceń, więc jeżeli korzystacie z CB i jesteście zadowoleni napiszcie jaki model użytkujecie i z jaki silnikiem benzyna czy diesel.
Verso 1,8 Premium

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: CB Radio w VERSO
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2011, 23:53:19 »
Ja mam Unidena 510XL i nie narzekam.
Jak podłączam telefon do ładowania to tylko zwiększają się szumy i muszę zredukować zasięg ale tak to chyba w każdym będzie...

Jak dla mnie Uniden przy naprawdę niskich kosztach jest dabrdzo przyzwoitym radiem

www.FotoSzopa.pl

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2011, 23:54:49 »
Skoro chcesz mieć pewność że nie będzie trzeszczenia to niech sprzedawca podłączy ci na próbę radio i sam o cenisz czy to jest to czego oczekujesz...

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2011, 00:12:39 »
Nie chcę być gburem ale dałeś ciała- obecne cb to straszny chłam. Mam 48excell i .... byłem na początku zachwycony ale .... ostatnio kupiłem starego Jacksona i zobaczyłem co to jest odbiór- czysto ,brak trzasków i super odbiornik. Radzę sprzedaj póki ma gwarancje i kup sobie jakiegoś alana 18 lub 28 , cobre 19 - in starsze tym lepsze. Nawet obecne presidenty nie zbierają pochlebnych opinii ( ilość nie jakość). No i kolejna sprawa a nawet najważniejsza zrób sobie dobrą instalację antenową bo będziesz jak ja kiedyś jak widział to i słyszał.... :laugh:
Ja jestem zdania że poprawna instalacja antenowa to 90% sukcesu , reszta to radio ......
najgorszym wyborem ale najprostszym jest magnes( ale to kończy sie kiepskim SWR i częstym sprzęganiem radia i podatnością na zakłócenia - najlepsze hmm dziura w dachu i długi bat np alan 9plus - mam i chwale lub sirtel 9 - bardzo dobra antena w sumie poczytaj na forum cb radio a dowiesz się wszystkiego.PZDR :-)
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2011, 00:15:38 wysłana przez Linoch »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2011, 18:02:03 »
pzdr.
Michał

Offline donvito

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudnia 2011, 23:56:46 »
Skoro chcesz mieć pewność że nie będzie trzeszczenia to niech sprzedawca podłączy ci na próbę radio i sam o cenisz czy to jest to czego oczekujesz...

Tak zrobiłem, znalazłem sprzedawce o dobrych opiniach, bez marudzenia podłączył kilka radyjek Yosan, Lafayet, Alan, wszystkie z przedziału 300-400 i dopiero pomimo najmniejszej liczby funkcji ten przereklamowany chinol President Tommy III wywołał rogala na mojej twarzy. Okazało się że najlepiej znosi zakłócenia z instalacji, więc wybór był oczywisty.

Ja kilka słów o swoim CB napisałem tam:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=24538.msg354634#msg354634

W tym wątku sposób montażu po lewej stronie fotela kierowcy świetnie się sprawdził i nawet ta tandetna mini gruszka świetnie trzyma się na fotelu.
Verso 1,8 Premium

Offline andrzej_ok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwietnia 2015, 14:15:02 »
Proszę o pomoc gdzie zamontować CB radio w Verso po 2013 r. Wiem, że ten temat był poruszany na innych forach lecz Verso jest jednak trochę innym samochodem niż pozostałe i liczę na Waszą pomysłowość właśnie w tym modelu.

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwietnia 2015, 15:35:49 »
Swoje przykręciłem do palstikowej dolnej lewej ściany fotela kierowcy. Kabel anteny poprowadziłem do bagażnika wzdłuż lewego progu. Oczywiście schowałem go pod osłonę biegnącą wzdłuż progu. Natomiast kabel zasilający pociągnięty luzem pod fotelem do gniazda w tunelu środkowym. Nie jest to rozwiązanie super wygodne, ale można się przyzwyczaić.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Kwietnia 2015, 07:00:32 »
Jakiś czas temu (chyba już ze 2 lata) kupiłem Presidenta William ASC. Radio w całości sterowane gruszką, dzięki czemu schowałem je pod fotelem kierowcy i w ogóle nie wyjmuję. Przewód od gruszki dołączoną przedłużką pociągnąłem w podłokietniku i gniazdo RJ45 zamontowałem w miejsce przycisku od podgrzewania foteli.  :grin:Teraz jak wysiadam z auta, wypinam samą gruszkę. Przewód od zasilania poprowadziłem do gniazda zapalniczki w bagażniku, dzięki czemu w ogóle go nie widać. Radyjko jest w porządku. Nie mam zastrzeżeń, ale też nie mam porównania, bo przyznam, że to moje pierwsze radio. Ale wybrałem właśnie takie, by fajnie je zamontować. Niestety, jest jeden minus. Radio nie jest tanie  :-(

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Kwietnia 2015, 07:38:26 »
u mnie CB leży przyklejone na taśmę miedzy tunelem a siedzeniem pasażera. Kabel do anteny idzie miedzy tunelem do tylnych siedzeń i wychodzi na darz przy siłowniku bagażnika. Podłączenie wtyczki jest do gniazda na końcu tunelu. (jak ktoś wozi dzieci lub 3 pasażerów to czasami przeszkadza)
W przednim gnieździe mam podłączone ładowarkę i kamerę. W żaden sposób nie zwiększają szumów radia.

Co prawda w dzisiejszych czasach coraz rzadziej używa się CB ale mam chyba z przyzwyczajenia zresztą radio też już 3 samochód "obsługuje"
Nowoczesne aplikacje (AM, Janosik) mają coraz większe zainteresowanie.
Ostatnio ponad 90 tys ludzi było zalogowanych w trakcie mojej wycieczki i wierzcie że każda kontrola, roboty czy utrudnienia były pokazane z wyprzedzeniem. Nawet na lokalnych drogach.

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Kwietnia 2015, 20:32:29 »
U520, leży miedzy fotelem a tunelem środkowym.

Offline buckswizz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Kwietnia 2015, 14:20:33 »
Panowie zróbcie zdjęcia jak to u was wygląda. Ja na próbę przeniosłem ze schowka we wnękę koło fotela z lewej strony. trochę lata to radio, trzeb je czymś złapać

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl