Autor Wątek: głośniki, radio - Yaris  (Przeczytany 10671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
głośniki, radio - Yaris
« dnia: 01 Grudnia 2011, 16:50:00 »
witam
może zostanę "zjechany", ale zapytam
chodzi mi o budowę amatorskiego Car Audio (radio + 2 głośniki), wiem, że jest dział i FAQ, ale zdjęcia są już nieaktualne, a wpisy są nawet sprzed 5 lat

mam już podłączone przez adapter radio JVC-KD-R45
http://www.skapiec.pl/site/cat/35/comp/1835158

i teraz chciałbym wymienić głośniki fabryczne
Yaris Terra 3D '99 więc przedlift i z Japonii

- jak wygląda demontaż boczków? śruby, podnieść nieco do góry i do siebie?
- jakie głośniki kupić i jakiej średnicy? czytam, że np. Hertz, ale jaki model warto?
- czy trzeba użyć dystansów MDF? jeśli tak to czy te będą ok? wiele z tych dystansów jest przeznaczona do Yarisa od 2002;/
http://allegro.pl/dystanse-glosniki-toyota-corolla-yaris-lodz-mdf-44-i1925288868.html
- wygłuszyć oczywiście warto?
- montaż pojedynczego głośnika to odłączenie klemy aku i odpięcie 2 kabli od głośnika i podłączenie nowego? oczywiście 2x? nic więcej?

dziękuję i przepraszam za upierdliwości
miłego dnia
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2011, 16:54:02 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Odp: głośniki, radio - Yaris
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2011, 18:26:28 »
Warto kupić głośniki 165mm spokojnie się mieszczą, tylko trzeba uważać z ich głębokością montażowa, wchodzą na pewno do 57mm potem możne być problem z ocieraniem o opuszczoną szybę

Dystanse zdecydowanie warto zastosować, te podane w linku będą OK

Wygłuszyć drzwi bezwzględnie, jeśli chcesz to zrobić po kosztach to kusz matę dekarską w castoranie, wychodzi taniej niż profesjonalne maty(ja tak jeżdżę 3 lata i jest OK)

Jeśli chcesz kupić Hertz-e to powinieneś je podpiąć pod wzmaka. Bez niego to raczej bez sensowne wyrzucanie kasy w błoto, bo nie pokażą całe swoje klasy.
Kup jakiś zestaw odseparowany w drzwi woofer-y na dystansach z MDF w podszybie tweeker-y. Ja ma zestaw blapunkta i sobie chwalę

Przy montażu głośników nie trzeba odpinać klemy.
Nie wiem czy obecnie posiadasz głośniki seryjne w drzwiach, jeśli nie to musi pociągnąć kable z podszybia do drzwi.
Seryjne głośniki w drzwiach montowane są na nity które trzeba rozwiercić podczas montażu

U mnie gotowe drzwi wyglądały tak

A podszybie tak:

niebawem napiszę ci instrukcję demontażu tapicerki drzwi

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2011, 18:37:13 »
dzięki za poświęcony czas :)

ja myślałem, że przy każdym fabrycznym zestawie audio głośniki są zawsze w drzwiach?

mam Terra, nic nie zmieniałem prócz radia, a jakoś to gra, po zmianie radia nawet jakby trochę lepiej

a na podszybiu jakie tweetery? mocnowanie z blachy sam kombinowałeś? muszę je brać? wzmak też? masz wzmaka?
ja nie jestem jakimś audiofilem, chciałbym, żeby poprostu zagrało trochę mocniej i czyściej
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2011, 18:41:59 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2011, 18:57:12 »
tweeker-y przyklejam do seryjnych głośników na podszybiu, ty możesz zrobić mocowania z blachy jak ci serii szkoda

wzmaka nie mam, trochę z tym zabawy by było, narzazie mi to wystarcza

ale byłem pod wrażeniem jak posłuchałem na majówce audio Termita(zestaw Hertz trójdrożny +wzmak)

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2011, 12:10:54 »
Dystanse będą OK.Ważną sprawą jest wygłuszenie oraz szczelne zaklejenie komory drzwi.Znacząco poprawia to brzmienie głośników.jeśli możesz sobie pozwolić na lepsze maty to zainteresuj się STP silver ewentualnie jak kolega radzi tania dekarka(warto dołożyć do STP).
Z głośników pod radio godne polecenia są Proa simplex.Poza dobrym brzmieniem maja ważny w yarisie płytki montaż.
Montaż tweetera możesz spokojnie wykonać za pomocą blaszek.Łapiesz je w miejscach po ori głośnikach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl