Autor Wątek: RAV4 SXA1 aut. dzialanie ECT PWR  (Przeczytany 6472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wolf

• Gość
RAV4 SXA1 aut. dzialanie ECT PWR
« dnia: 17 Grudnia 2011, 15:22:45 »
WITAM; tak zacne grono, jako nowy uzytkownik tego forum i wierny od wielu lat milosnik marki TOYOTA, wierny zasadzie,,niewiem wiec pytam,, . jak dziala system ECT PWR i Overdrive-Schalter? to autko jest w posiadaniu mojej zony juz od roku i ze wstydem przyznaje ze nie bardzo wiem jek to dziala, testowalem to po gorkach ale jakos nie widze efektow, gdzie tkwi blad, moze by tak ktos z wiedza w tym temacie w kilku slowach olsnil mnie, z gory dzekuje.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: RAV4 SXA1 aut. dzialanie ECT PWR
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudnia 2011, 15:54:37 »
PWR później zrzuca biegi, tj dłużej trzyma silnik na wyższych obrotach, jednocześnie będąc bardziej czułym na pedał gazu -> trzeba mniej depnąć, żeby zrzucił o bieg, czy dwa w dół.

O/D - 4 bieg, jak masz O/D OFF, to jeździsz tylko na trzech -> zalecane w góry i do miasta, żeby skrzynia nie wajchowała ciągle między 3 a 4.
3VZ.pl

wolf

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2011, 19:43:27 »
MARCINM, dzieki za tak szybka reakcje, jutro sprawdze w praktyce, teren u nas gorzysty roznica wzniesien ok. 400m podjazdy takie gdzie 2-jka ma co robic na aswalcie, duzo przemieszczam sie mercedesem G (461) ale tam wszystko proste jak budowa cepa, ,,troche techniki i chlop sie pogubil,, wiec jeszcze raz na sliskim lub ciezkim terenie zalaczac ECT PWR, zalacza sie tyl, tak ?jesli tak to do jakiej pretkosci mozna sobie pozwolic, i jak dlugo mozna, bo staly jest na przod jesli sie myle to mnie popraw
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2011, 19:47:18 wysłana przez wolf »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudnia 2011, 10:55:31 »
Ravki 1-gen mają stały napęd na 4, nic tam nie jest dołączane.

Jedynie manualne wersje bywały z otwartym centralnym, który blokowało się z przycisku.

Napęd masz rozwiązany bardzo prosto - przedni dyfer otwarty, tylny otwarty ( lub z Torsenem ), centralny na wiskozie ( Fergusson ) lub otwarty.

PWR włączasz wtedy, kiedy chcesz utrzymać silnik na wyższych obrotach, właśnie np w terenie.

W terenie możesz też jeździć na L lub 2 ( odpowiednio : jeden, lub 2 biegi ).

Maksymalne zakresy prędkości dla poszczególnych biegów znajdziesz w książce obsługi, a z doświadczenia, to po to jest czerwone pole na obrotomierzu, żeby go nie przekraczać  :grin:
3VZ.pl

wolf

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Grudnia 2011, 12:48:48 »
MARCINM;  ,,krotko zwiezle i na temat,, jeszcze raz wielkie dzieki, teraz swiadom tego co stoji w garazu, moge ze spokojem patrzec na wyczyna zony  <taniec>, przez ostatnie pare lat zostalem rozpieszczony przez avensis t22 D4-D od nowosci: koncowki drazkow, raz rozrusznik teraz tyl amortyzatory ma juz 240tys. systematyczne wymiany oleju i niechce sie nic psuc a nie byla oszczedzana w calym moim zyciu nie mialem tak dlugo jednego auta, corolka e11 VWT-i 1,4 120tys. tez mnie pozytywnie zaskoczyla, oba auto teraz sa w rekach moich juz doroslych dzieci mysle ze jeszcze troche nimi pociesza, a wracajac do rawki to ze jest straszna pijaczka to nic innego jej nie mozna zarzucic kupilismy ja z przebiegiem 90tys w pelnej opcji bardzo zadbana za jedyne 5tys € z nowym TÜV, i tez troche pojezdzi, za pomoc jeszcze raz dzieki i zycze tobie ZDROWYCH I WESOLYCH SWIAT <narka> <narka> <narka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl