Autor Wątek: Żarówka przednia przerywa, wykrecona z klosza świeci  (Przeczytany 18309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
Żarówka przednia przerywa, wykrecona z klosza świeci
« dnia: 22 Grudnia 2011, 10:30:45 »
Witam,

od paru tygodni obserwuję dziwne zachowanie żarówki prawej przedniej (światło mijania). Wjeżdżając do garażu zauważyłem, że się nie świeci. Wyjmuję zapas chce wymieniać, wykręciłem żarówkę z klosza a ta zaświeciła. Postukałem - świeci. Zakręciłem działała. 2 tyg później to samo. Wczoraj wieczorem to samo. Za każdym razem gdy wykręcę żarówkę z klosza i zostaje ona na kablu to świeci. Nowo zakręcona świeci nadal jednak po jakimś czasie (jazda/wstrząsy) gaśnie.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem? ten typ tak ma? Czy po prostu coś zawilgotniało zaśniedziało?

pozdrawiam
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
Odp: Żarówka przednia przerywa, wykrecona z klosza świeci
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Grudnia 2011, 11:36:22 »
Moim zdaniem przeczyścić styki, sprawdzić kabel przy wtyce, jak nie pomoże zmienić żarówkę,

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Grudnia 2011, 13:16:06 »
Z żarówkami w Toyotach to generalnie z tego co się słyszy jest problem, szybko się palą. Ja do tej pory miałem 8 prywatnych aut, z tego dwie ostatnie były (są) Toyotami i mogę potwierdzić, że z wszystkich tych aut najwięcej żarówek wymieniłem w Toyotach właśnie. U mnie kiedy żarówka zaczęła przerywać (i faktycznie po "uderzeniu" w reflektor zaświecała się) to była to zawsze wina żarówki - była już na wykończeniu i w krótkim czasie i tak musiałem ją wymienić. Takie są niestety te żarówki z "niższej półki" (bo takie kupowałem - być może sprawę poprawiłoby kupienie droższych, renomowanych firm).
"With Oden on our side..."

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudnia 2011, 13:21:21 »
hmm ja tam nie potwierdzam żarówek. Fabryczne H11 świeciły 2,5 roku 70tys km, cała reszta koło 2 lat (postojówki, pozycyjne, podświetlenie tablicy).
Taniochy nie ma co ładować, niektóre chińskie żarówki w rękach się rozpadają.

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia 2011, 13:41:00 »
Dziękuję za sugestie. Przeglądnę jeszcze dzisiaj styki. Jak nie pomoże to wymienię na nową.

Jakieś sprawdzone marki w które warto inwestować? Koniecznie wymieniać parami?
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudnia 2011, 13:50:57 »
najlepsze osram, philips. Potem magnetti marelli, tungsram, hella.
Ja się wymienianiem parami nie przejmuje, nawet jak jedna nowa troszeczke mocniej świeci to to przecież nic nie zmienia.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Grudnia 2011, 14:27:24 »
Ja się wymienianiem parami nie przejmuje, nawet jak jedna nowa troszeczke mocniej świeci to to przecież nic nie zmienia.
<zalamka> zasada jest taka, że żarówki wymienia się parami. Amorki też pojedyńczo wymieniasz? klocki ham. też tam gdzie juz blachy widać? <zolta> są w samochodzie elementy, które wymienia się parami... a żarówki to chyba najtańsza "parka"...
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2011, 14:31:33 wysłana przez levyy1986 »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Grudnia 2011, 16:45:27 »
I po co mam wymieniać żarówki parami. Nie lubię głupich zasad. Czy to wpłynie na moje bezpieczeństwo jak amorki? A może wymieniasz wahacze i łączniki zawsze parami? Jak nie masz na co wydawać pieniędzy to proszę bardzo

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudnia 2011, 17:46:18 »
Jak dla mnie to oświetlenie auta wpływa bezpośrednio na bezpieczeństwo moje i innych kierowców. Ale ja sie tam nie znam. :-)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2011, 18:36:45 »
Wydarłem żarówkę przyglądnąłem się bacznie i nieco przysmażona była. Styki czyste. Wymieniłem na nową z zapasu zobaczymy czy pomoże.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Grudnia 2011, 13:11:04 »
Ogólnie z oświetleniem aurisa są jakieś dziwne problemy. Wymieniłem juz wszystkie żarówki w ciągu dwóch lat (pozycyjne obie przednie i tylne, i obie w soczewkach z przodu plus jedna z oświetlenia rejestracji). Co chwila gaśnie też mi, któras lampa tylna i jak dostanie klepnięcie to się załącza. Zresztą na drogach się widzi, co piątego aurisa bez jednego światła z tyłu. Musze przeczyścić wszystkie styki, ale takie manewry nie powinny mieć miejsca w dwuletnim samochodzie. We wcześniejszym moim samochodzie a była to Corolla Verso japończyk przez 6 lat użytkowania wymienione zostały tylko raz żarówki świateł mijania....
Pozdrawiam

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Stycznia 2012, 13:41:13 »
Nie minęło 3 tygodnie padła lewa żarówka. Czyli pewnie dożyły swojego wieku.

Offline nusiu1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Stycznia 2012, 11:30:12 »
Mi też wczoraj zgasła przednia soczewka i 70zł w plecy Osram Night Breaker
owszem ładnie świecą ale marna jakość szybko się palą to już drugi komplet
więcej nie kupie żadnych blue podobnych
Mam jeszcze oryginale philipsa one są wieczne (auris z 2007 a one ciągle sprawne)

Kiedyś też miałem problem z żarówką jak puknąłem w lampę świeciła
włókienko dyndało jak puknąłem w lampę jeszcze chwilę poświeciło
wystarczyło zgasić i żarówka ostygła i znów nie świeciła

wymieniłem na inna problem ustąpił

Toyot brykający

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Stycznia 2012, 12:01:15 »
Oryginały philipsa to były long lify, dlatego tak długo świeciły, jak się philips chwali - świecą do 3 razy dłużej niż zwykłe

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2012, 12:04:40 »
I to by się zgadzało firmowe long life'y wytrzymały od 2007 i 61000km Automatyczny włącznik świateł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl