Autor Wątek: Skrzynia biegów w E12 i E12 po lifcie  (Przeczytany 10614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wroobel

• Gość
Skrzynia biegów w E12 i E12 po lifcie
« dnia: 27 Stycznia 2005, 22:41:15 »
Z uwagi na fakt, iż często jeżdże Corollami chciałbym zauważyć znaczącą poprawe pracy skrzyni biegów w motorach 1.4 nowych Corolli poliftingowych. Ciekaw jestem czy ktoś też coś takiego zauważył, lub czy ma zastrzeżenia co do pracy skrzyni biegów w E12 przed liftingiem?
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:32:09 wysłana przez Janmor »

simon_24

• Gość
Re: Skrzynia biegów w E12 i E12 po lifcie
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Stycznia 2005, 23:32:36 »
Cytat: wroobel
Z uwagi na fakt, iż często jeżdże Corollami chciałbym zauważyć znaczącą poprawe pracy skrzyni biegów w motorach 1.4 nowych Corolli poliftingowych. Ciekaw jestem czy ktoś też coś takiego zauważył, lub czy ma zastrzeżenia co do pracy skrzyni biegów w E12 przed liftingiem?

ja nie mam uwag co do pracy skrzyni

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2005, 08:57:22 »
Coz...
Raz na 30 wrzecen jedynki cos tam sie w skrzyni nie uklada i musze uzywac o wiele za duzo sily niz powinienem. Oprocz tego wsteczny w 50% haczy jak cholera - ale tak ma podobno byc, bo nie ma on synchronizacji.
W kazdym razie jechalem ostatnio Toledo - tam wlasnie skrzynia to dla mnie jedna wielka pomylka - i strasznie sie dowartosciowalem. Nie ma to jak moja Rolka!

Ernet

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2005, 10:24:54 »
Żadnych kłopotów, nawet ze wstecznym :D

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2005, 12:00:04 »
Czasem wstek, ale to znane w Rolkach  :lol:  8)

grzegorz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2005, 14:47:27 »
Ja mam nieznaczne haczenie przy zmianie z II na III bieg ale silnik 1,6 - nowe kombi po liftingu.

Sanctrum

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2005, 17:30:27 »
U mnie jak na razie spoko. Identycznie jak u Bartka72 ale tak musi być.

wroobel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2005, 19:56:26 »
Cytat: grzegorz
Ja mam nieznaczne haczenie przy zmianie z II na III bieg ale silnik 1,6 - nowe kombi po liftingu.

no włśnie głównie przy szybszej zmianie z II na III bieg lekkie zgrzytnięcie i to zauważyłem w już w kilku takich autach (przed liftingiem).

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2005, 13:31:23 »
Witam,
Mam Turka przed liftingiem (2004) i potwierdzam, ze I czasami nie chce wejść - wtedy ponownie wciskam sprzęgło i jest ok.
III również delikatnie haczy ale myślę, ze z czasem na tyle się"wyrobi", że będzie ok.
wsteczny to "normalka" ale i na to znalazłem sposób. Jak mam trochęczasu i nie muszę szybko wrzucić wstecznego to najpierw wrzucam I bieg, a dopiero nastepnie wsteczny. W 95 % wchodzi wtedy idealnie.
Pozdrawiam
E18_Prestige_MultidriveS

wroobel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2005, 19:04:28 »
Cytat: YogiBabo
Witam,
Mam Turka przed liftingiem (2004) i potwierdzam, ze I czasami nie chce wejść - wtedy ponownie wciskam sprzęgło i jest ok.
III również delikatnie haczy ale myślę, ze z czasem na tyle się"wyrobi", że będzie ok.
wsteczny to "normalka" ale i na to znalazłem sposób. Jak mam trochęczasu i nie muszę szybko wrzucić wstecznego to najpierw wrzucam I bieg, a dopiero nastepnie wsteczny. W 95 % wchodzi wtedy idealnie.
Pozdrawiam

a no właśnie, te wszystkie modele, w których występuje ten problem były produkowane w Turcji, bo w japońskich modelach to nie występuje. Potwierdza sięwięc to, że co wyprodukowane w Japoni to niezawodne :athunbsup  :athunbsup  :athunbsup

Carewicz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Stycznia 2005, 20:36:06 »
Mam sedana z 2004 1,4. więc Turek i ze skrzynią jest wszystko w jak najlepszym pożądku, nic nie chaczy, wchodzi jak w masło.
Może potrenujcie machanie wajhą... :lol:

Hrabia

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Stycznia 2005, 18:08:49 »
W moim 1.6 HB (made japan) po FL tylko wsteczny wchodzi za 3 lub 4 razem ale do przodu jusz po razie :)

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Stycznia 2005, 09:19:24 »
Cytuj (zaznaczone)
Z uwagi na fakt, izÿ cze˛sto jezÿdzÿe Corollami chcia?bym zauwazÿyc´ znacza˛ca˛ poprawe pracy skrzyni biegów w motorach 1.4 nowych Corolli poliftingowych.

Cytuj (zaznaczone)
te wszystkie modele, w których wyste˛puje ten problem by?y produkowane w Turcji, bo w japon´skich modelach to nie wyste˛puje. Potwierdza sie˛ wie˛c to, zÿe co wyprodukowane w Japoni to niezawodne

Chyba kolega wroobel sam sobie przeczy. Czyzby to Corolle po liftingu sa produkowane w Europie a przed liftingiem produkowane byly wylacznie w Japonii ?
Przeciez piszesz o poprawie - a wlasnie teraz wszystkie modele (bodajze oprocz TS-a) sa z Europy.
Notabene - od jakiegos czasu jest to skrzynia produkowana w Polscce (via Auto Swiat).
Pzdr!

wroobel

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Stycznia 2005, 11:34:10 »
Cytat: Bartek72
Cytuj (zaznaczone)
Z uwagi na fakt, izÿ cze˛sto jezÿdzÿe Corollami chcia?bym zauwazÿyc´ znacza˛ca˛ poprawe pracy skrzyni biegów w motorach 1.4 nowych Corolli poliftingowych.

Cytuj (zaznaczone)
te wszystkie modele, w których wyste˛puje ten problem by?y produkowane w Turcji, bo w japon´skich modelach to nie wyste˛puje. Potwierdza sie˛ wie˛c to, zÿe co wyprodukowane w Japoni to niezawodne

Chyba kolega wroobel sam sobie przeczy. Czyzby to Corolle po liftingu sa produkowane w Europie a przed liftingiem produkowane byly wylacznie w Japonii ?
Przeciez piszesz o poprawie - a wlasnie teraz wszystkie modele (bodajze oprocz TS-a) sa z Europy.
Notabene - od jakiegos czasu jest to skrzynia produkowana w Polscce (via Auto Swiat).
Pzdr!

:bno Pierwsze z nowych Corolli produkowane były w Japoni i tam tego problemu nie było, koleine partie przychodziły do Polski z Turcji i Angli i tam a zwłaszcza w tureckich egzemplarzach skrzynia wg. mnie pracuje z owiele mniejszą precyzją w stosunku do wersji japońskich

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Stycznia 2005, 11:47:10 »
Miałem MR 2002 HB3 1,4 , skrzynia po 50000 zaczęła głośno pracować i wypadać czwarty bieg. Zawsze był problem z I. Serwis naprawił wypadanie ale reszta pozostała bez zmian. Pozbyłem siętego strucla. Teraz jeżdżęsedanem Made in Japan  MR 2004 1,6 i skrzynia jak masełko i cicha. Nigdy więcej Angola!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl