Autor Wątek: Uciążliwy nawiew  (Przeczytany 6515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sonczyk

• Toyot Leżący
  • *
Uciążliwy nawiew
« dnia: 09 Stycznia 2012, 20:09:31 »
Witam,
Mam pytanie odnośnie nawiewu w Camry z 93r. wersja eu. Chodzi o środkowe wyloty powietrza. Mianowicie nie da się ich zamknąć i wciąż leci zimne powietrze z zewnątrz. Jest to trochę uciążliwe.
Czy mieliście z czymś takim do czynienia? 
Przy okazji spytam jeszcze o dźwięk silnika 3.0 na wolnych obrotach. Słychać delikatne klekotanie, po dodaniu gazu dźwięk zanika. Znajomy powiedział, że to popychacze hydrauliczne i nie mam się czym przejmować. Wolę jednak spytać specjalistów :)
Będę wdzięczny za pomoc.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Uciążliwy nawiew
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2012, 20:28:46 »
Nawiewy w wersjach europejskich tak mają - jedynie Camry ze specyfikacją na Szwecję, Finlandię, Norwegię i Islandię miały inaczej.

Znajomemu przekaż pozdrowienia ode mnie, i obiecaj, że jeśli znajdzie w 3VZ choć jeden hydrauliczny popychacz, pochodzący z tego silnika to ja mu kupię nowy 3VZ w ASO i będzie go sobie mógł postawić w salonie zamiast telewizora.

3VZ na wolnych nie ma prawa klepać, póki jest zdrowy. Na początek ciśnienie oleju do sprawdzenia. Ma być co najmniej 0,3 bar na wolnych i 3-5,5 od 3000 w górę.
3VZ.pl

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2012, 21:03:02 »
Nawiew: jakbys miał wersje skandynawska jak napisał moderator, to dmuchałaby na ciebie ciepłem, a tak radzisz sobie po domowemu
a) nawiew w sufit
b) pozycja nawiewu nogi/głowa (strzałki góra i dół)
c) mozna zmienic kąt klapy od mieszalnika ciepłe/zimne powietrze dzieki czemu więcej ciepłego dostaniesz na twarz ( w moich obydwu camry jest tak zrobione i daje sie przeżyc zimę do -30) - niby zrozumiałem idee, ale nie potrafiłem zrobić, ale wiem, kto potrafi  <diabel>
BTW są to patenty moderatora, żeby nie było, ze to ja niby sam jestem taki mądry ;)
pozdro
tom
P.S. co do stukania to nie pamiętam, bo u zielonej tez stukało ale po którymś pobycie w sanatorium w małopolsce przestało  <diabel>

Cośtam poprawiłem. M
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2012, 17:37:52 wysłana przez marcinm »
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2012, 22:48:06 »
Jeśli masz wersję EU to między środkowymi nawiewami masz pokrętło zamykające przepływ.
Zamykając nie powinno lecieć powietrze, jeśli leci to masz uszkodzone gąbki na klapkach zamykających, da się to naprawić.
Sam zmieniłem cały panel na wersję EU, bo mnie to totalnie wk…..ło.

Offline sonczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2012, 22:49:28 »
Dzięki wielkie za pomoc. Przy najbliższej okazji sprawdzę ciśnienie. Nie omieszkam również naprostować kolegę w Twoim imieniu marcinm :)
Ps. Coś mi się zdaje, że będę próbował złapać termin do sanatorium przy kolejnej wizycie w Polsce. Tzn. okolice wakacji. Są jakieś szanse? :)
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2012, 22:53:59 wysłana przez sonczyk »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2012, 09:47:54 »
Agiless,a jak poradziłeś sobie z wnęką na ręczny-nożny?Myślę że można by wyrzeżbić miejsce na pokrętło zamykające między nawiewami,miejsca powinno starczyć.Też mnie wk...ją te ciągle otwarte nawiewy.,

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2012, 10:05:00 »
U mnie ręczny jest ręczny, więc nie bardzo wiem, w czym u Ciebie jest problem.
Poszukaj na jakimś szrocie lub Allegro całego panelu od EU i będziesz miał spokój.
Bawić się w przeróbki owszem można tylko będzie problem z dostaniem gratów, bo nikt raczej nie będzie chciał tego wymontowywać.
Sztukowanie z czegoś innego raczej mija się z celem, bo raczej trudno będzie to dopasować.
Zauważyłem, że po wymianie na EU i zamknięciu wylotu środkowego nawiewu o wiele szybciej znika zaparowanie przedniej szyby a z tym też miałem spory problem jak cała rodzinka zapakowała mi się do samochodu.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Stycznia 2012, 11:14:24 »
W wersji USA ręczny jest nożny,po lewej stronie jest wnęka na uchwyt zwalniania ręcznego. Panel EU tego nie ma.Prościej będzie chyba wyrzeżbić miejsce na pokrętło między nawiewami. Z gratami niema problemu. Na aledrogo do wyboru i koloru.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2012, 13:27:39 »
Faktycznie, jeśli ręczny masz nożny to łatwiej przerobić nawiew.
Z wycięciem szczeliny na pokrętło nie powinno być problemu, sam nawiew nie jest inny a tylko dodatkowo ma mechanizm zamykania.
Sprawdzę jak to wygląda i dam znać wieczorem, bo dokładnie nie pamiętam.

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2012, 13:34:38 »
przepraszam, że się wtrącę, ale..
dlaczego wersje na niektóre rynki nie miały opcji zamknięcia nawiewu..??
czy to jest na zasadzie TTTM czy może jakaś ideologiczna przesłanka jest po temu..?
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2012, 14:03:41 »
A powietrze leci cały czas nie zależnie od ustawienia pokrętła/guzika? Bo u mnie leci tam tylko na dwóch ustawieniach, a jak jest na nogi, nogi i szybę i samą szybę nic tam nie leci.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2012, 14:05:14 wysłana przez dziadek_tadeusz »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2012, 17:42:15 »
Chłopcy... proszę... bo nie nadążam...

Odnośnie ręcznego - przeróbka nożnego na ręczny wymaga domontowania dźwigni i wymiany podłokietnika, a resztę wystarczy wykręcić, albo zostawić, jak jest.

Nie wiem, dlaczego niektóre wersje nie miały zamykanych nawiewów. Toyota tłumaczy za to, dlaczego europejczyki miały nawiew zimnego na facjatę : "żeby kierowca nie odczuwał dyskomfortu z powodu nadmiaru gorącego powietrza, skierowanego na twarz".
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2012, 15:53:36 »
Pomierzone, otwory na środkowe kratki maja taki sam rozstaw w EU i US czyli
śmiało można przekładać. Wycięcie szczeliny między nawiewami to nie problem.
Marcinie, potrzebna jeszcze linka. US też maja nawiew zimnego powietrza ze środkowej kratki.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2012, 16:01:52 »
Pomierzone, otwory na środkowe kratki maja taki sam rozstaw w EU i US czyli
śmiało można przekładać. Wycięcie szczeliny między nawiewami to nie problem.
Marcinie, potrzebna jeszcze linka. US też maja nawiew zimnego powietrza ze środkowej kratki.
Dzieki kolego. Marek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl