Autor Wątek: Verso ciągnie na prawo  (Przeczytany 3442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bull78

• Gość
Verso ciągnie na prawo
« dnia: 22 Stycznia 2012, 21:31:30 »
Mam kłopot z moim Verso. Auto kupiłem nowe w 2009 r. Na początku było ok. Po jakimś czasie auto zaczęło ciągnąć na prawo. Nie miałem kolizji, do wykopu nie wpadłem.  Geometria sprawdzona kilkukrotnie. Nic nie dała zmiana opon z letnich na zimowe, ani przekładanki.  Oglądali zawieszenie w serwisie i poza nim i nic nie zauważyli. Serwis  mówi, że to opony co mi dali na piśmie, ale to bzdura bo to samo jest na zimowych i letnich. Teraz jadę na przegląd po 45 tys km - do innego salonu - co kazać im sprawdzić, wymienić ? Help.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Verso ciągnie na prawo
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2012, 22:35:41 »
Może hamulce? Jakiś zacisk trzyma albo coś?
A masz gwarancję? Bo jak masz, to zlecić "naprawę usterki", a nie np. "naprawę zawieszenie". Po takim zleceniu można egzekwować naprawę gwarancyjną nawet po jej upływie (sprawdzone w praktyce).
Bo póki co wydaje się, że idą na łatwiznę: nic nie widzą, to twierdzą, że ok i trzeba ich pod murem postawić, a nie zmieniać ASO, chyba że uważasz, że warto :)

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2012, 19:07:42 »
Wiem że to nie pomoże ale za dużo rzeczy jest do sprawdzenia aby je wymienić a więc:
końcówka drązka
felga
opona
wahacz
popuszczona śruba od przekładni ( widziałem takie coś w Aurisie ) itd.
Na Twoim miejscu bym nie odpuszczał dopóty nie zlokalizują usterki  :-)

bull78

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Stycznia 2012, 22:54:04 »
Felga na pewno nie i opona też nie. Ale reszta rzeczy może tak. Sorry za banalność pytania, ale czy żeby sprawdzić czy te elementy są sprawne należy je wymienić czy też wprawne oko mechanika to wychwyci?

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Stycznia 2012, 23:14:41 »
"normalny" mechanik usterkę musi zdiagnozować na samochodzie przed wymianą części  :grin: pseudo mechanik bedzie wymieniał po kolei aż usterka w końcu zniknie  <zolta>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl