Autor Wątek: Audio Yaris.  (Przeczytany 37650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Audio Yaris.
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Marca 2012, 10:06:24 »
kolego mieszkasz w zaglebiu CA i to tuz za rogiem masz jedna z najbardziej kompetentych osób w świecie CA w Gliwicach na Ul. Zimnej Wody 1 . Z całej Polski ludzie tam zjezdzaja (na strojenia itd.) bo to co tu piszesz i na co chcesz wydac pieniadze to woła o pomste do nieba  <zalamka> . Radia juz nie skomentuje bo kupiles i to znowu serie CDE . jesli tak bardzo chciales Alpine w kwocie ok. 450 PLN to w cenie mozna kupic bardzo dobrej jakości Alpine CDA model 7894r badz 7893r z 3 parami wyjsc RCA, z czasówkami itd.... badz nawet troche nowszy model jakim jest CDA-9853r (ale dzwiekowo troche delikatnie gorszy od w/w) za to w stosunku co kupiles to dzieli ich przepasc!!!

Dobra radio radiem, teraz pozostała czesc instalacji, czy masz zamiar chociaz porządnie podstawy zrobić??? Pytam sie o wygluszenie drzwi, osadzenie glosnikow przednich (wooferów) na dystansach z mdfu? Jesli nie to szkoda wydanych przez Ciebie pieniedzy.

Jesli chcesz zrobić fajne granie, to skup sie na tym co napisalem bo to podstawa, odpusc sobie jakies kondensatory itd. zadbaj o porządna instalcje prądową to nie bedzie spadkow napiecia. jeslic chodzi o suby to jest wiele fajnych glosnikow do uzupełniania przodu w Yarisie (to przeciez maly samochod nie sedan) wiec zalezy na czym Ci zalezy czy na ucisku na klacie i zeby podsufitka falowała, czy na poprawnym uzupełnieniu przodu o dolne rejestry. Do Yarisa wystarczy porządna 8" SQ (AudioSystem HX 8 SQ, IT MDS 8" i ostatni hit naprawdę porządnie grający glosnik produkcji polskiej STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC (2x2Ohmy wersja dwucewkowa mozna spiac w 4ohmy badz 1ohm) lub SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.PC (2x4Ohmy wersja dwucewkowa mozna spiac w 8ohm badz 2ohmy) oczywiscie jesli chodzi Ci o uzupelnianie pasma.

Wzmak tez nie jest najlepszych lotów lepiej kupic cos ze starych japonskich oldów ktore graja swietnie - jest tego mnostwo.

Glosników tez jest duzo do wyboru ale musisz okreslic co tak naprawde chcesz i jak masz zamiar to zrobic

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Marca 2012, 12:02:33 »
kolego mieszkasz w zaglebiu CA i to tuz za rogiem masz jedna z najbardziej kompetentych osób w świecie CA w Gliwicach na Ul. Zimnej Wody 1 . Z całej Polski ludzie tam zjezdzaja (na strojenia itd.) bo to co tu piszesz i na co chcesz wydac pieniadze to woła o pomste do nieba  <zalamka> . Radia juz nie skomentuje bo kupiles i to znowu serie CDE . jesli tak bardzo chciales Alpine w kwocie ok. 450 PLN to w cenie mozna kupic bardzo dobrej jakości Alpine CDA model 7894r badz 7893r z 3 parami wyjsc RCA, z czasówkami itd.... badz nawet troche nowszy model jakim jest CDA-9853r (ale dzwiekowo troche delikatnie gorszy od w/w) za to w stosunku co kupiles to dzieli ich przepasc!!!

Dobra radio radiem, teraz pozostała czesc instalacji, czy masz zamiar chociaz porządnie podstawy zrobić??? Pytam sie o wygluszenie drzwi, osadzenie glosnikow przednich (wooferów) na dystansach z mdfu? Jesli nie to szkoda wydanych przez Ciebie pieniedzy.

Jesli chcesz zrobić fajne granie, to skup sie na tym co napisalem bo to podstawa, odpusc sobie jakies kondensatory itd. zadbaj o porządna instalcje prądową to nie bedzie spadkow napiecia. jeslic chodzi o suby to jest wiele fajnych glosnikow do uzupełniania przodu w Yarisie (to przeciez maly samochod nie sedan) wiec zalezy na czym Ci zalezy czy na ucisku na klacie i zeby podsufitka falowała, czy na poprawnym uzupełnieniu przodu o dolne rejestry. Do Yarisa wystarczy porządna 8" SQ (AudioSystem HX 8 SQ, IT MDS 8" i ostatni hit naprawdę porządnie grający glosnik produkcji polskiej STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC (2x2Ohmy wersja dwucewkowa mozna spiac w 4ohmy badz 1ohm) lub SW.STX.8.2.300.2x4.F.S.PC (2x4Ohmy wersja dwucewkowa mozna spiac w 8ohm badz 2ohmy) oczywiscie jesli chodzi Ci o uzupelnianie pasma.

Wzmak tez nie jest najlepszych lotów lepiej kupic cos ze starych japonskich oldów ktore graja swietnie - jest tego mnostwo.

Glosników tez jest duzo do wyboru ale musisz okreslic co tak naprawde chcesz i jak masz zamiar to zrobic

Jeśli chodzi o radio to mi pasuje. Patrzyłem za CDA ale w modelach do 450 zł nie ma USB, a ja tego używam  :-P
A z drugiej strony na co mi w takim (okrojonym "systemie") radio z czasówkami... co ja nimi będę ustawiał gwizdki i średniotonówki w drzwiach?? Jasne jak ktos ma audio za 20 000 zł i ze 20 głosników to tam to może dać jakiś efekt, ale nie u mnie  :grin:
Ten zestaw, który chcę zbudować to jest zestaw dla mnie... nie będę go wystawiał na żadne zawody car audio itp... zresztą w tym przedziale cenowym co ja się kręcę chyba nie dało by rady.

Wątek jest rozwijany już od dłuższego czasu... miło, że w końcu ktoś inny tu zajrzał niż ja i J. Graph  :roll:

Poza radiem jeszcze żadnych klocków nie kupiłem. Więc zaproponuj jakiś zestaw do 1200 zł tzn. wzmacniacz 4 kanały + sub + okablowanie ( przykładowe przekroje, firmy kabli itp.)

Jakbyś poczytał mój wątek... albo przynajmniej jakies moje wypowiedzi to sam bys doszedł do wniosku, że jak się za coś biorę to staram się robić to w miarę porządnie  :-P Dla Twojej wiadomości drzwi mam wygłuszone matami, jak teraz się będę audio bawił to pod tapicerkę wsadzę dodatkowo gąbkę, żeby trzaski boczka wygłuszyć. Dystanse mam z mdfu ( zreszta jakoś nie mogę sobie wyobrazić, jak wsadzić głośnik w Yarisie bez dystansu <diabel>)

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Marca 2012, 12:41:10 »
Jeśli chodzi o radio to mi pasuje. Patrzyłem za CDA ale w modelach do 450 zł nie ma USB, a ja tego używam  :-P
no tak sie domyslalem, wiec duzo lepiej grajacymi radiami (w miare nowymi) majacymi USB są np. kenwood'y KDC-W6XXX - dzwiek porownywalny do do alpine serii CDA

A z drugiej strony na co mi w takim (okrojonym "systemie") radio z czasówkami... co ja nimi będę ustawiał gwizdki i średniotonówki w drzwiach??
a czemu nie.... podalem Ci przyklad jak mozna bylo lepiej wydac pieniadze seria CDE nie cieszy sie dobra opinią i ostrzy górne rejestry, z wiekszoscią zestawów jesli nie lubisz takie brzmienia moze troszke ciąc po uszach.....

Jasne jak ktos ma audio za 20 000 zł i ze 20 głosników to tam to może dać jakiś efekt, ale nie u mnie  :grin:
A po co tyle i na cholere tyle glosników!!!!! Nie problem jest wydac 20 tys jak ktos ma, problemem jest wydac je rozsądnie a przede wszystkim zrobic dobra instalcje i porządnie to zestroić bo inaczej moze grac jak kupa za kilka setek albo i gorzej jak te za kilka setek zostaly poprawnie zestrojone i zamontowane. A z tymi 20 głosnikami to taki zart troche nie???? :) Poprawna instalacja CarAudio nastawiona na SQ (sound quality) to jest zwykle system 2-drozny odseparowany + sub lub system 3-drozny odseparowny + sub (ja tam wiecej jak w sumie 5 glosnikow - 1szym przadku i 7-w drugim przypadku nie widze :) ) W kazdym pieniadzach da sie cos osiagnąc na tyle na ile pozwala budzet, jesli jest za maly to to jasno trzeba to powiedziec w co w tych pieniadzach warto lub czemu nalezyc dolozyc.

Ten zestaw, który chcę zbudować to jest zestaw dla mnie... nie będę go wystawiał na żadne zawody car audio itp... zresztą w tym przedziale cenowym co ja się kręcę chyba nie dało by rady.
Ja swoj buduje od 3 lat i dalej konca nie widac ale to co mam daje mi juz bardzo duzą satysfakcje ze sluchania muzyki w swoim samochodzie i rowniez nie jezdze na zadne zawody CarAudio bo mnie to nie interesuje. Poprostu lubie posluchac dobrej muzyki w aucie.

Poza radiem jeszcze żadnych klocków nie kupiłem. Więc zaproponuj jakiś zestaw do 1200 zł tzn. wzmacniacz 4 kanały + sub + okablowanie ( przykładowe przekroje, firmy kabli itp.)
a co z glosnikami przednimi? masz juz cos bo w tej kasie mozna cos sklecic bez problemu, co gra (a nie tylko wydaje dzwieki).
jesli chodzi o wzmaki to np.
Kenwood PS-501F (4 kanałowka) - w ok. 400-500 PLN mozna kupic, Pioneer X-924 (podobne pieniądze), Sony XM-4045f (zlota seria japonczyk), Lub kombinowac z kilkoima wzmakami, np. Kenwood'y (2 kanalowe) PS-150, PS-200, PS-300, Sony ze zlotej serii np. XM-6020 lub XM-10020 i wiele innych.
Suby juz podalem w poprzednim poscie jesli chcesz jakosc to w/w 8" w zupelnosci wystarczą (moim typem jest STX) w zaleznosci od wersji jaki bedziesz mial wzmacniacz na 2 lub 4Ohmy.
Kable zasilajace moze kupic spawalnicze (sa z miedzi ale troche sztywniejsze i sporo tansze od dedykowanych do CA) niz CCA (aluminium pokryte miedzią) bo czyste OFC dedykowane do CA to spory koszt. Ja w tej chwili mam spawalnicze 2x po 6m (+ i -) od aku do bagaznika.

Tak jak mowie sprzet da rade kupic ale jesli nie przygotujesz poprawnie instalacje pod montaz to o kant d**** potluc. Polecam przeczytac podstawy np. Polskie Car Audio by Nazar - spokojnie znajdziesz w google tego pdfa. Ok 30 stron i wszystko jasno ze zdjeciami tam przedstawiono.

Jakbyś poczytał mój wątek... albo przynajmniej jakies moje wypowiedzi to sam bys doszedł do wniosku, że jak się za coś biorę to staram się robić to w miarę porządnie  :-P Dla Twojej wiadomości drzwi mam wygłuszone matami, jak teraz się będę audio bawił to pod tapicerkę wsadzę dodatkowo gąbkę, żeby trzaski boczka wygłuszyć. Dystanse mam z mdfu ( zreszta jakoś nie mogę sobie wyobrazić, jak wsadzić głośnik w Yarisie bez dystansu <diabel>)
czytałem ale pozniej po łebkach i za duzo tam konkretów nie ma. Napewno cieszy ze masz zapal i chcesz zrobić to porządnie to sie chwali bo albo robic dobrze albo wogle. No to dobrze..... Poza tym zainteresuj sie spotami CA w Twojej okolicy są cyklicznie przynajmniej raz w miesiącu. Akurat przymiarka jest na ten weekend lub następny jeszcze dogrywają szczegoły (wiecej info na www.strefacaraudio.pl) jest tam bardzo duzo kompetentnych ludzi, ktorzy na spocie doradzą i sporo podpowiedzą....

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Marca 2012, 14:33:49 »
Miło, że sobie wyjaśniliśmy pewne kwestie  :-P

Oczywiście z tymi głośnikami ( 20 szt.) przesadziłem celowo.

A odnośnie radia... to własnie te wyraźne wysokie tony nawet bez wzmaka... bardzo mi się podobają.

Głośniki mam już wsadzone od niecałych 2 lat: Helix db 62.1

Proponujesz wzmaki firm: sony, pineer, czyli firmy o których wszędzie czytałem, że skończyły się dawno... a teraz to można kupić co najwyżej masówki jakością boshmana z logiem firmowym, no i oczywiście odpowiednio wyższą ceną. Nie zdążyłem jeszcze przejrzeć tych modeli co zaproponowałeś... ale jeśli to są jakieś 10 -15 letnie klocki to raczej nie będę się w to pchał.  :-)

Dzieki za tego pdf'a napewno poszukam i przeczytam... spotami też się zainteresuję  :cheesy:

pozdro

Offline disaster3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Marca 2012, 15:33:49 »
Miło, że sobie wyjaśniliśmy pewne kwestie  :-P

Oczywiście z tymi głośnikami ( 20 szt.) przesadziłem celowo.

A odnośnie radia... to własnie te wyraźne wysokie tony nawet bez wzmaka... bardzo mi się podobają.
ok nie drąże.....

Głośniki mam już wsadzone od niecałych 2 lat: Helix db 62.1
ok
Proponujesz wzmaki firm: sony, pineer, czyli firmy o których wszędzie czytałem, że skończyły się dawno... a teraz to można kupić co najwyżej masówki jakością boshmana z logiem firmowym, no i oczywiście odpowiednio wyższą ceną. Nie zdążyłem jeszcze przejrzeć tych modeli co zaproponowałeś... ale jeśli to są jakieś 10 -15 letnie klocki to raczej nie będę się w to pchał.  :-)
ok, namiawac nie bede, chciales zebym Ci podal wzmaki ktore grają i nie są chinszczyzną to podalem. Tak jak mowie zawsze mozesz kupic nowe fajne wszystkomajace chinskie zabawki :D. Ja u siebie mam radio ktore jest 1990roku, wzmak ktory jest tez z lat 90'tych (jedyne co mam swieze to glosniki), mozesz mi wierzyc lub nie ale troche tego sprzetu przewaliłem (tych nowych chinskich) i jestem troszke bogatszy o doswidczenia i ciesze sie ze nie mam nic nowego, mimo ze stare lubi byc czasem kaprysne i jak kazde urzadzenie lub samochod wymaga czasami serwisu za to gra (a nie tylko wydaje dzwieki)

Dzieki za tego pdf'a napewno poszukam i przeczytam... spotami też się zainteresuję  :cheesy:

pozdro
polecam takie spoty dają duzo do myslenia i otwierają oczy na pewne rzeczy i czasem chronią przed wydaniem bez sensu pieniedzy.... szkoda ze jak ja zaczynalem to nie wiedzialem o nich oszczedziłbym sporo (bardzo duzo) pieniedzy, ktore wydałem nierozsądnie w ten sport

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl