Autor Wątek: Audio Yaris.  (Przeczytany 37652 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kartas

• Gość
Audio Yaris.
« dnia: 24 Stycznia 2012, 18:59:01 »
Witam nie dawno mi się spaliło seryjne radio i nie wiedziałem co zrobić. popytałem kilku znajomych i doradzili mi kupić inne radio a nie bawić się w naprawe seryjnego bo i tak pod ten szmelc nie da się nic podłączyć. Wiec kupiłem Radio w Media Markt JVC KD-R621  za 400zł i jestem zadowolony. ale teraz mam zamiar kupić głośniki do Yarisa. bo tuby to raczej nie będę zakładał bo mam małe dziecko i czasem bagażnik mi się przydaje.

Myślałem nad wymianą głośników w podszybiu bo są stare i popękane . Tylko nie mam zielonego pojęcia jakie kupić .
i nad wymianą głośników w drzwiach. też nie mam pojęcia co kupić . Szczerze to mam w domu kino domowe firmy JBL i wydaje mi się że to chyba jedna z lepszych firm głośników i może coś zaproponujecie z JBL. z góry dzieki

Kartas

• Gość
Odp: Audio Yaris.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Stycznia 2012, 19:15:23 »
W drzwi Znalazłem JBL JBL GTO 6508c :) one mają  2-drożny zestaw głośnikowy 165mm i Głębokość montażu: 59mm

podaje linka : http://moto.allegro.pl/jbl-gto-6508c-165mm-16-5cm-210w-zestaw-lask-i2071372265.html
Proszę o Opinię :)

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Stycznia 2012, 19:16:38 »

Kartas

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Stycznia 2012, 20:26:40 »
No przeczytałem ale tam nie jest napisane jaka jest maxymalna głębokość podszybia i drzwi.

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Stycznia 2012, 22:25:39 »
No przeczytałem ale tam nie jest napisane jaka jest maxymalna głębokość podszybia i drzwi.

Więc myślisz że skoro tam nie udzielono odpowiedzi to tu specjalnie ktoś dla Ciebie w nowym KOLEJNYM PODOBNYM TEMACIE będzie pisać? Sory ale trochę wyobraźni podepnij się pod temat i w końcu ktoś komu się będzie chciało otworzyć maskownice i zmierzyć to poda Ci głębokości (choć równie dobrze możesz to samemu zrobić), albo ktoś kto się zlituje i poszuka w starych wątkach poda Ci na tacy link (chyba kiedyś ktoś ze starych użytkowników mierzył to i podawał).

Musicie zrozumieć jedno że tworzenie podobnego nowego tematu, nie ułatwia roboty zarówno moderatorom jak i nam użytkownikom w pomaganiu innym, bo komu by się chciało powtarzać w każdym temacie z osobna te same opinie i rady?

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2012, 15:25:18 »
podaje linka : http://moto.allegro.pl/jbl-gto-6508c-165mm-16-5cm-210w-zestaw-lask-i2071372265.html
Proszę o Opinię :)

Nie szkoda Ci pieniędzy ????   :roll:

Radio ma 23Wrms a głośnik 70Wrms ... przecież to nie zagra ...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2012, 16:11:20 »
łoł, co to za radio ktore ma 23W RMS? chyba przy THD=10% ;D
przy zestawach budżetowych prawie zawsze głośniki są "mocniejsze" od wzmacniacza...

po za tym moc to nijaki wyznacznik...
osobiście gram w konfiguracji gdzie na papierze przetwornik jest mocniejszy od wzmaka i ZAPEWNIAM że nie ma to znaczenia... (pomijam kwestię subów)
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2012, 16:13:19 wysłana przez Red_Point »
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2012, 16:21:23 »
łoł, co to za radio ktore ma 23W RMS? chyba przy THD=10% ;D
przy zestawach budżetowych prawie zawsze głośniki są "mocniejsze" od wzmacniacza...

Tak przykładowo dałem  <diabel>
Zgadzam się że w takich zestawach tak jest ... wiem o tym ...
Ale nie aż tak ...
Chodzi o sam fakt że tańsze głośniki mają to samo pasmo przenoszenia i trochę mniejsza moc (i tak większa od wzmacniacza) i zagrają tak samo ...

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Stycznia 2012, 19:30:26 »
Jakby ktoś szukał małej skrzyni basowej do Yarisa to polecam głośnik 20cm Intertechnik mds08
Każdy się dziwił że taki głośniczek bardzo ładanie gra. Był w skrzyni zamkniętej ok. 16l

Sam kiedyś musze zrobić coś z głośnikami w drzwiach i podszybiu, ale tylko dystanse i wymiana głośników
Seryjne radio chce żeby zostało nie podobają mi się takie dodatkowe odtwarzacze, może minimalnie lepiej zagra

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Stycznia 2012, 11:33:59 »
Dla tych co:

- chca wydac niewielkie pieniadze
- nie boja sie siedziec na krzesle (fotel kierowcy na max do gory)
- chca pozostawic uzytkowy bagaznik
- chca pozostawic seryjne radio

polecam moje rozwiazanie.

yaris 2003 (wyjscie na 4 glosniki)

Oczywiście efekt super w porownaniu do serii (o co nietrudno  :-)),ale ani na audio show <diabel> , ani pod remiza furory nie zrobimy  :grin:

- pod tylek kierowcy (w kable tylnych glosnikow) takie cos, uzywke upolowalem kiedys za ok 250pln - http://allegro.pl/subwoofer-blaupunkt-thb-210a-uzywany-st-ideal-i2080750221.html

- w drzwi i podszybie (w kable przednich glosnikow) - http://allegro.pl/helix-dark-blue-62-1-genialny-zestaw-i2040777693.html

- do tego wygluszenie drzwi i dystanse, mozna rowniez wymienic kable

Wiem, wiem - blaupunkt, po wysokim itd ale koszt i efekt dla mnie i mojego ucha bardzo spoko

:-)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2012, 23:28:40 »
Nie chce zakładać nowego tematu, ostatnim czasem i tak już dwa podobne powstały... więc napiszę tutaj. Wiem, że na forum już te tematy były wielokrotnie poruszane (zresztą nie raz je czytałem), ale wszystkie są " z brodą".
Mianowicie chodzi o rozbudowę mojego "systemu"... Na początek może napisze co mam, a więc:

- radio Alpine CDE 101R
- głośniki w drzwiach i podszybiu Helix DB 62.1
- wyciszone matami przednie drzwi

W najbliższym czasie chce dołożyć:

- wzmacniacz - 4 kanały
- subwoofer + skrzynka
- kondensator
- jakiś zestaw solidnych kabli

Teraz trochę o tym czego oczekuje...
Na te 4 rzeczy które wymieniłem, chce przeznaczyć góra 1200 zł, w grę wchodzą rzeczy używane. Wszystko będzie zabudowane w bagażniku  :-)
Chciałbym, żeby to co kupie zagrało w miarę fajnie z tym co mam... nie chcę!!! nagłaśniać pół osiedla... tylko w aucie ma być "dobra scena". Kompletować sprzęt będzie mi pomagał kumpel, który siedzi w caraudio... ale chciałbym poznać opinię innych ludzi co do firm, modeli, co warto, a czego nie warto kupować.
Odnośnie suba... to nie ma być jakiś potwór... ma delikatnie masować... ale żeby bass był w miarę czysty...

Chętnie bym zobaczył też, jak macie "zabudowane"  bagażniki... na forum wiele zdjęć już się niestety nie wyświetla  :-( Chcę to jakoś solidnie rozplanować, żeby koła nie wyrzucać i żeby był nadal w jakimś stopniu użytkowy ;)

No to się troszkę rozpisałem  <diabel>... czekam na jakieś propozycje zestawów i porady  :laugh:

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2012, 23:40:41 »
... nie chcę!!! nagłaśniać pół osiedla...

... bagażniki... , żeby koła nie wyrzucać i żeby był nadal w jakimś stopniu użytkowy ;)

Niestety nie pomogę  <diabel> <diabel>

A na serio to jeśli ma tylko trochę masować to obudowa zamknięta ... łatwiej to też zabudować bo zajmuje mniej miejsca niż np BR ...
Co do firm to chyba wszędzie to samo jest napisane ... omijać peyiinga, boschmanna i tym podobne ... Ale po Helixach widze że wiesz co dobre ;)

Kuplowi też zależało na miejscu w bagażniku więc wzmacniacz przykręciłem mu do oparcia tylnych foteli i zasłoniłem zamkniętą skrzynią JBL ... miejsce ma i gra ładnie ;)

Skrzynia taka:

http://allegro.pl/jbl-cs1204b-1000-wat-kurier-mega-gratisy-kielce-i2062622668.html

Wzmacniacz to jakiś tam dwukanałowiec ... chyba magnata ... mocny ... ale już nie do dostania ;)

Pozdro

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Stycznia 2012, 00:21:11 »
Dzięki za szybką odpowiedź... z tego co zauważyłem to w sprawie audio można na Ciebie liczyć  :laugh:

Przeglądałem twój wątek... i mniej więcej kojarzę co ty masz u siebie  <diabel> ja niestety nie mogę sobie pozwolić na takie rozbudowane audio... po pierwsze finansowo, a po drugie nie mam pomysłu gdzie, aż tyle głośników miałbym upchać  <diabel>

Co do zabudowy to myślałem zrobić coś w deseń tego co miał RedPoint w drugim Yarisie (wszystko w podłodze zabudowane)... bagażnik nadal został użytkowy... a o to mi chodzi  :-)

Te wszystkie bosh... coś tam to z całą pewnością ominę... ale może jakieś propozycje co można złożyć w tym budżecie... jaka moc suba żeby już fajnie mruczał, ale żeby mi "samochód nie podskakiwał" <diabel> zależy mi nad jak najlepszym stosunkiem jakość- cena. Po co mi jakiś super mocny sub... którego mocy nawet w połowie nie wykorzystam  :-)

Zabudowę dopiero będę robił w wakacje... więc mam trochę czasu, żeby wybrać taki sprzęt jaki mi będzie odpowiadał  :-P

Czekam na jakieś propozycje  :-P

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Stycznia 2012, 01:01:30 »
Z tego co tu piszesz to uważam że ten subik JBL-a spełni Twoje oczekiwania ...
Lepiej mieć te 50W zapasu na wszelki wypadek ;) A ten sub wcale nie wali az tak mocno - chyba że ja sie przyzwyczaiłem do mojego audio  <diabel>
Dodatkowo ma niską cenę ...

Jeśli o używki chodzi to wzmacniacz używany - TAK (sam taki kupiłem)
Nowy kosztował 600zł a ja wyrwałem troszkę porysowany tylko i koleś oddał za 240 ;)

A jeśli chodzi o przetworniki dźwięku to pod żadnym pozorem nie kupuj używek - zresztą pewnie o tym wiesz :)

Wracając do zabudowy Redpointa to faktycznie fajnie miał to zrobione, ale z tego co pamiętam na koło zapasowe nie było już miejsca (mogę sie mylić bo to było dawno) :)

Podsumowując jeśli nie chodzi Ci naprawdę o nagłąśnianie całego osiedla to nie wydawaj "milionów" na jakiś sub z górnej półki o małej mocy ... lepiej kupić nawet tego JBL-a bo jest tani, ma fajną moc ... no i miałem z nim styczność nie raz ... każdemu komu go podłączyłem był zadowolony ...

No i to chyba tyle odemnie ;)

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Stycznia 2012, 01:26:32 »
Lepiej mieć te 50W zapasu na wszelki wypadek ;) A ten sub wcale nie wali az tak mocno - chyba że ja sie przyzwyczaiłem do mojego audio  <diabel>

Heh... ja tak pisze ze ma mi tylko mruczec itp... i można z tego błędne wnioski wyciągnąć  <diabel> oczywiście po to chce suba, żeby go było słychać i wtedy kiedy trzeba czuć... allleee w dopuszczalnych granicach. Z samych głośników niestety takiego basu jak nawet z małego suba nie dostaniemy. A ja lubie poczuć to "pierdnięcie  <diabel>" sory za słowo...  :-P

Odnośnie zabudowy to to jast narazie tylko taka koncepcja... teraz będe miał troche czasu to sobie pomierzę i zobacze jak to rozplanować tak konkretnie... odnośnie koła to fajnie jakby zostało, ale jak wypadnie to też przeżyje  :-)

A tak z ciekawości jaki Ty masz wzmacniacz??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl