Autor Wątek: Kamera cofania  (Przeczytany 218203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

matius

• Gość
Odp: Kamera cofania
« Odpowiedź #120 dnia: 22 Czerwca 2013, 20:40:36 »
Słuchajcie, już wszystko rozkminiłem tylko wiecie gdzie kupić piny do kostki pod kamere cofania, jak się nazywają te piny?

Offline mariles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #121 dnia: 23 Czerwca 2013, 18:05:24 »
Dobrze,że napisałeś jaką nawigację posiadasz.Bardzo ułatwia to podsunięcie rozwiązań.
Piny kupisz w każdym sklepie z częściami elektronicznymi.

matius

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 23 Czerwca 2013, 18:49:29 »
Już sobie poradziłem, kupiłem już piny które sa podobne, nie takie same ale pasują. Podpiąłem czujnik prędkości i czujnik biegu wstecznego. Radio B9010 wtyczki z tyłu ma takie: . Mam teraz tylko problem bo chciałem podłączyć kamerę cofania i kupiłem jakiegoś chinola i teraz tak, mam jeden kabel w którym idzie zasilanie i masa. W drugi kabel był zakończony żółtą wtyczką (to kabel sygnałowy) obciąłem wtyczkę i mam kabel czerwony i biały, owinięnte jakimś sreberkiem. Powie ktoś który to video a który ekran?

matius

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 25 Czerwca 2013, 12:44:30 »
Od paru dni próbuje podłączyć moją kamerę cofania i nic z tego  :wallbash: Nawigacja B9010 czujnik biegu wstecznego podpięty, czujnik prędkości podpięty, czujnik ręcznego nie. Zwierałem dwa przewody z pinów 9 i 19 podpinałem do nich kabel ekranujący i dawałem do masy a do pinu 20 podpinałem sygnał i nic, żadnej reakcji. Podpinałem jeden kabel z kamery do pinu 10 i jeden do 20 i też zero reakcji no już skończyły mi się pomysły.... oczywiście zasilanie też podpinałem. Panowie, pomocy czy ktoś podpinał kamerę chinska pod b9010 i wie co i jak i jest pewny że działa? W menu serwisowym mam nieaktywną opcje od kamery cofania. Pomocy  :cry:

matius

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Czerwca 2013, 01:13:18 »
czy ktoś w nawigacji b9010 podłączył kamere cofania? zy ktoś mi w tym pomoże?

Offline yaris_fajny_is

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Czerwca 2013, 07:58:19 »
b9010 nie obsluguje kamery cofania, b9005 jak juz lub nowsze

matius

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 28 Czerwca 2013, 14:17:29 »
No dobra ale w menu jest opcja sprawdzania kamery... To jest pewne że nie obsługuje czy nikomu nie udało sie jeszcze jej podłączyć?

ghost100

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Lipca 2013, 11:40:02 »
Pany, kilka lat już nie wracałem do tematu kamery gdyż na zagranicznych forach pisali, że B9010 nie posiada scalaka odpowiedzialnego za przetwarzanie sygnału wideo.
Jednak natknąwszy się na świeży temat postanowiłem zapodać wam linka ze szczegółowym opisem który kabelek od czego jest w tej navi. Sam mieszkam w bloku to nie mam za bardzo możliwości się tym zająć ale jeżeli ktoś ma taką możliwość niech przetestuje może się jednak da :)
Jest to święty gral dla tych co próbują znaleźć opis gniazd w NAVI
http://www.castulucci.com/projects/carpc/oemnaviconnectors/index.html

Offline chybaty

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 04 Marca 2014, 21:05:17 »
Witam, odświeżam lekko temat. Wszystko rozumiem co gdzie i jak z podłączeniem kamery cofania do NAVI B9005. Kolega mariles mi trochę podpowiedział :-) stąd jedno moje pytanie, czy kostka ta 20 pinowa ma swoją numerację ? Jeśli nie to jak czytać numery pinów z kostki zakładając że patrzymy na kostkę gdzie "click" jest na górze. Chodzi mi o to np. liczymy od lewej do prawej w górnym rzędzie, czy odwórtnie, od lewej do prawej w dolnym rzędzie czy odwortnie, kombnacja raz góra raz dół czyli np. licząc od lewej góra 1, dół lewy 2 itd...trochę może zamieszałem ale nie wiem jak odczytać tą kostkę. Jeśli będę wiedział jak odczytać kostkę jutro zabieram się za montaż kamerki. Jeśli wszystko by się udało zrobię ładny tutorial z fotkami :-)
Diesel engine is not a crime..

Offline chybaty

• Toyot Leżący
  • *
Kamera cofania
« Odpowiedź #129 dnia: 05 Marca 2014, 23:31:03 »
Zamykam moje pytanie - wszystko podłączone - działa :-)

Wysłane z mojego iPhone 5s
Diesel engine is not a crime..

Offline hubertos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 27 Sierpnia 2014, 11:02:20 »
Panowie,

Jak rozwiązaliście problem włożenia kabli od kamery w piny?! Czytałem o Gold Pinach ale w Warszawie nikt o tym nie słyszał :) byłem w 7 sklepach z elektroniką i nikt nie wie o co chodzi :)

Toyota Auris '08 1.6

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #131 dnia: 27 Sierpnia 2014, 18:37:16 »
gold piny kupisz w aso
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline d4nt3

• Początkujący
« Odpowiedź #132 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:10:00 »
Witam

Jestem nowy użytkownikiem forum i mam pytanie odnośnie podłączenia kamerki cofania do Ave t27. Navi to TNS 700 B9013. Kamerkę kupiłem oryginalną OEM  z Toyoty używkę. I próbowałem podpiąć na różne sposoby tą kamerkę do navi i zero jakiejkolwiek reakcji, nawet nie pokazuję się, żaden czarny ekran przy wrzuceniu wstecznego. Ma może ktoś jakieś zdjęcia ze swojego podłączenia bo już tutaj nie działają niektóre fotki. Praktycznie próbowałem na wszystkie sposoby podpiąć i nic. Kamera podpięta na sucho" do innego ekranu działa więć najprawdobodobniej problem leży gdzie przy podłączeniu do navi. Nawet mam Tech doc z toyota do radia ale tam w ogóle podpina się pod co innego. Prośba o pomoc, jeśli ktoś ma podłączoną kamerkę do 9013 proszę oo radę albo fotki jak dokładnie to jest podłączone. Jak ktoś będzie potrzebował ten schemat to wyślę na maila. Z góry dzięki za info.

Offline hubertos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #133 dnia: 04 Września 2014, 15:32:28 »
gold piny kupisz w aso

W aso krzyczą 72 zl za sztuke :D :D :D
Toyota Auris '08 1.6

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #134 dnia: 04 Września 2014, 16:27:46 »
Panowie, Jak rozwiązaliście problem włożenia kabli od kamery w piny?! Czytałem o Gold Pinach ale w Warszawie nikt o tym nie słyszał :) byłem w 7 sklepach z elektroniką i nikt nie wie o co chodzi :)

Ciekawe sklepy z elektroniką  :laugh:
Goldpiny kupisz wszędzie...

np. http://botland.com.pl/81-zlacza-goldpin
"I love the smell of flames early in the morning..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl