Autor Wątek: gaz do rav4 2,0 16V 96r  (Przeczytany 21783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
gaz do rav4 2,0 16V 96r
« dnia: 25 Lutego 2012, 14:22:34 »
zastanawiam się nad montażem gazu ale nie chce sekwencji bo czasami się przełącza na benzyne przy ostrzejszej jeździe niestety ( tata ma tak w subaru i tak samo kumpel też w BMW M3). A że lubie w weekendy śmigać w terenie i czasami to trudnym... jaką generacje polecacie do tego silnika (model silnika 3s-fe) zastanawiałem się nad 3 gen. ale sam nie wiem jaki osprzęt wybrać...
rav4 96r, blokada LSD, LPG z BLOS'em + przygotowania w teren :D

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: gaz do rav4 2,0 16V 96r
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2012, 14:35:00 »
Miałem 3S w poprzedniej Camry i nie było kolorowo że względu na przeplywomierz w dolocie, wymiana bądź naprawa do tanich nie należą. W tym silniku polecam sekwencje. Przełączanie na PB po wysokich obrotach zawsze można przestawić w sterowniku.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2012, 14:45:43 »
aha myślałem że nie ma przepływomierza... bo widziałem że jest tam mierzony kąt wychylenia przepustnicy i w puszce od filtra  jest jakiś czujnik tylko wygląda to jakby to był czujnik temp. sam nie wiem co to jest...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2012, 17:07:11 »
Jest to czujnik temperatury zasysanego powietrza ale nie ma wpływu na nic.
W 3s-fe nie ma przepływomierza.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2012, 18:37:07 »
czyli Panowie można założyć 3 gen? bo nie musiał bym dawać te 2350zł za 4 gen tylko 1,5k zł

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2012, 18:55:03 »
W 3s-fe nie ma przepływomierza.

Pisałem to na podstawie swojego auta. W moim (camry 2.0 3S-FE) była przepływka i nie zniosła jednego z wystrzałów. Oczywiście jeśli nie masz przepływki montuj 3gen. większa oszczędność tylko częściej trzeba regulować żeby silnika nie zakatować. Robiąc krótkie odcinki również wychodzi ekonomiczniej.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2012, 20:16:18 »
jeżdżąc do szkoły głównie 17km w jedną stronę to fakt inaczej wychodzi, dzisiaj chciałem zablokować zawór EGR ale za dużo było zabawy bo mało miejsca jest ale nie o tym chciałem pisać patrzyłem dokładnie tylko jest kostka dochodząca do kąta wychylenia przepustnicy i tylko tyle... czasami zauważyłem że falują obroty ale nie wiem czym to spowodowane jest świece nowe kupiłem bierze mi oleju około 0,1l na 500km więc jest dobrze nie ma problemów z odpalaniem tak samo zapala na zimnym i na ciepłym nie ważne czy -28 i stał 3 dni czy w trakcie użytkowania po mieście czyli na zakupy tak samo odpala ( czyli trzeba kręcić go około 1sek może mniej zeby odpalił). Katalizator jest wypalony lub coś z nim nie tak bo brzęczy jak się odpali nie wiem coś jest nie tak w nim może oberwałem go w terenie jak jeździłem, kable zapłonowe są oryginalne myślę że reszta też. rozbity stał chyba 2-3 lata i dlatego jest mały przebieg ale z tym przebiegiem bym tak nie patrzył bo różnie bywa w polsce. i dziwne że podczas jazdy jak naciskam 1/5 -1/4 gazu lekko się dławi i trzepie nim tak od 1200-3000rpm przy większej wartości nic nie jest tak samo jak więcej gazu dam... nie wiem co to za przyczyna jest. Dziękuje za odpowiedzi ;)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lutego 2012, 21:03:08 »
Poszukaj wątku o czyszczeniu zaworu ISC i przepustnicy,powinno pomóc.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2012, 21:17:09 »
dzięki wielkie ;)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2012, 06:13:49 »
zastanawiam się nad montażem gazu ale nie chce sekwencji bo czasami się przełącza na benzyne przy ostrzejszej jeździe niestety ( tata ma tak w subaru i tak samo kumpel też w BMW M3). [...]

Ładuj sekwencję.
Problemy Twojego ojca i kumpla wynikają ze złego doboru elementów lub złego wystrojenia instalacji.
Gazownicy mogą sadzić kit że tak lepiej, bezpieczniej dla silnika, że benzyna lepsza dla wysokich obrotów i jakieś inne dyrdymały, a tak naprawdę to nie chce im się stroić dokładnie instalacji. Może nie chce im się rozwiercić odpowiednio dysz i nastroić wszystko od nowa, może dali za słaby reduktor, który nie wyrabia z gazem na wysokich obrotach albo dali jakiś kiepski filtr gazu tłumiący przepływ i też nie ma ciśnienia na wysokich.
Dziwne, że jakoś moje 3S-FE idzie do odcinki na LPG na każdym biegu (testowane do IV-ki).
90% sukcesu z LPG to dobry gazownik, który ogarnia temat, a nie jest tylko wkładaczem gratów pod maskę.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2012, 10:05:11 »
jaki zestaw z jakimi wtryskami polecacie innymi pierdołami..

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2012, 16:25:49 »
Elektronika - Stag 300. Reszta bambetli według uznania i zasobności portfela.
Z resztą, sam poczytaj co jest polecane: https://forum.ac-sa.eu/
Ja mam MagicJety i Scorpiona mini. O ile wtryski jeszcze spoko (jednego musiałem wymienić) o tyle z reduktora nie jestem do końca zadowolony.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2012, 17:15:07 »
jednak to 2 generacja z kompem nie 3. 4 nie kupie generacji bo te wtryski co mają beznadziejne są po pół roku się rozsypują czyli nie a nie mam aż tyle pieniędzy żeby dać dobrą sekwencję. Pozdrawiam i dziękuje za porady ;)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lutego 2012, 18:46:43 »
Nie bardzo zrozumiałe jest to co napisałeś.  :thumbdown:
Graty do LPG dobiera się indywidualnie lub bierzemy to poleci sprawdzony gazmen. Jeśli nie chcesz sekwencji a III gen. to polecam sterownik KME Bingo S4, do tego reduktor Lovato lub BRC, mikser z jak największym przelotem i do dzieła. Sterownik softowo prosty do ogarniecia i ewentualnie sam sobie będziesz stroił.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2012, 20:54:53 »
chyba jednak pokuszę się nad instalacją 4 generacji bo mógłbym zrobić to dosyć tanio u znajomego wyszło by mnie jakieś niecałe 2k zł, tylko sam muszę instalacje kupić on kupi butle i inne pierdoły potrzebne...
http://motoallegro.pl/sekwencja-kme-diego-g3-valtek-alaska-slask-i2169660764.html ( valtek'i są podobno mało precyzyjne i głośne)
ttp://motoallegro.pl/nowosc-kme-nevo-omvl-reg-dream-cpr-xxi-sekwencja-i2148139027.html ( o tej listwie wogóle nie słyszałem...)
http://motoallegro.pl/ac-stag-4-plus-alaska-136km-dream-xxi-sekwencja-i2163563669.html
http://motoallegro.pl/sekwencja-stag-300-isa2-plus-magic-zavoli-n-150-km-i2172974835.html

nie wiem prosił bym żeby ktoś mi pomógł z wyborem tego...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl