Autor Wątek: gaz do rav4 2,0 16V 96r  (Przeczytany 21766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: gaz do rav4 2,0 16V 96r
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lutego 2012, 21:03:45 »
Ostatnia opcja wydaje się najlepsza ale wrzucił bym tam reduktor Lovato lub BRC.
Teść miał spore problemy ze sterownikiem KME.Nikt tego nie potrafił dobrze zestroić i szarpało przy pewnych prędkościach.Jak już jedna osoba zrobiła to poprawnie to po tygodniu sterownik się spalił  <zalamka>

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Lutego 2012, 21:06:05 »
valteki to największe dziadostwo jakie można wsadzić do auta (niestabilne, mało precyzyjne, bardzo szybko się skończą) ale Polska to kraina stagiem i valtekiem płynąca )po taniości)
Alaska raczej nie wyrobi do tej mocy silnika
magicjet podatny na zabrudzenia, niestabilny.

Jak chcesz tanio to zakładaj 2 generacje co jest trochę uwstecznianiem w dzisiejszych czasach (osobiście nie polecam).
Jak chcesz dobrze to musisz wydać parę groszy żeby potem oszczędzać bez nerwów i psioczenia na instalacje LPG.

Kup:
LPGtech 214
reduktor AC
wtryski HANA czerwone

« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2012, 21:08:14 wysłana przez Kryspin »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Marca 2012, 17:12:40 »
dzięki Panowie. Zauważyłem coś w kolektorze ssącym nie wiem czy to jest przepływomierz jest on od dołu umieszczony jak zdejme gume z krućca to widać to dobrze, gdy jest włączony silnik zasysa mocno powietrze... przeczyściłem przepustnice i kopułke teraz chodzi dobrze jeszcze troche szarpie ale już jest o wiele lepiej i od niskich obrotów nie muli się tylko super przyspiesza...
rav4 96r, blokada LSD, LPG z BLOS'em + przygotowania w teren :D

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Marca 2012, 18:30:10 »
dzięki Panowie. Zauważyłem coś w kolektorze ssącym nie wiem czy to jest przepływomierz jest on od dołu umieszczony jak zdejme gume z krućca to widać to dobrze, gdy jest włączony silnik zasysa mocno powietrze... przeczyściłem przepustnice i kopułke teraz chodzi dobrze jeszcze troche szarpie ale już jest o wiele lepiej i od niskich obrotów nie muli się tylko super przyspiesza...
To jest zawór ISC  :-)Taki odpowiednik silniczka krokowego.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Marca 2012, 19:43:39 »

[/quote]
To jest zawór ISC  :-)Taki odpowiednik silniczka krokowego.
[/quote]
dzięki za wytłumaczenie teraz już wiem ;) czyściłem przepustnice takim spreyem do czyszczenia silników modelarskich bardzo skuteczny i szybko się go usuwa i nie jest szkodliwy dla silnika. Mam pytanie jeszcze czy coś dają specyfiki do paliw (lane do baku) typu STP do czyszczenia wtrysków i usuwania wody ze zbiornika czy też innych firm bardziej renomowanych ?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Marca 2012, 19:47:21 »
Do usuwania wody  z baku,najlepszy jest przeźroczysty denaturat  w proporcji 200ml/20-25 litrów PB.
W specyfiki do czyszczenia wtrysków nie wierzę.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Marca 2012, 20:41:11 »
Do usuwania wody  z baku,najlepszy jest przeźroczysty denaturat  w proporcji 200ml/20-25 litrów PB.
W specyfiki do czyszczenia wtrysków nie wierzę.
kiedyś stosowałem w polonezie ale na gaźniku był troche pomogło powiem... ale to polonez. W 3S-fe nie ma sondy lambdy? pozatym chciałem usunąć kata bo już wypalony jest lub gdzieś jak jeździłem oberwał się i brzęczy w środku irytuje mnie to troche ( brzęczy głośniej niż pracuje silnik), zastanawiałem się nad 2 wariantami:
1. zostawić puche i wspawać rurkę
2. wywalić kata i dać strumienicę ( w dieslu 2,5 TD4 trochę dało to ale nie wiele).

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Marca 2012, 21:16:42 »
Jest sonda.
Ja bym wywalił kata i zrobił przelot.
Brzęczy raczej jak to tutaj nazywają ,,Kolano słonia" czyli płaska zagięta rura pod kolektorem wydechowym ale nie wiem czy w Ravce też to występuje.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Marca 2012, 15:24:20 »
jest taka osłona u mnie jest poskręcana opaska bo się rozpadło... to zrobie przelot tylko na ostatnim tłumiku zostawie żeby nie był za głośny, za katem jest jakiś tłumik? bo jest coś takiego jakby rurka grubsza na tą mniejszej średnicy.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Marca 2012, 16:57:23 »
mam już założony gaz 2 generacja z komputerem, trochę pojeździłem naprawdę fajnie jeździ nie czuć dużej różnicy mocy i momentu obrotowego ( przy średnich obrotach i wyższych od 3000 do 5800rpm) przy niskich czuć różnicę że jest słabszy i mułowaty ale tragedi nie ma a przy bardzo wysokich nie próbowałem ale czuć że przy 6tyś rpm już jest słabszy niż na benzynie.
1.parownik LOVATO
2.zawór odcinający TOMASETTO
3. zbiornik walec 40l
4. wiolozawór TOMASETTO
5. wlew  jw.
6. jednostka sterująca stag W+L ( nie wiem czy tak bo troche ktoś nieczytelnie napisał).
POzdrawiam

misza

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Kwietnia 2012, 23:25:36 »
witam! fajnie że znalazłem kogos kto ogarnia temat. Czy ktoś z użytkowników ma doswiadczenie z blosem w ww silniku?? rozważam właśnie zakup ravki I 2.0. chciałbym do niej wrzucić najprostszą instalacje gazową I generacji + blos ( zwykła 3-stopniowa centralka stag, emulator wtrysków i emulator sondy, żadnej dodatkowej elektroniki) obecnie mam taką instalację w civicu d16z2 OBD0 i jestem bardzo zadowolony. Zastanawiam się jak taka konfiguracja sprawdziłaby się w ravce ??

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Kwietnia 2012, 02:35:55 »
Wg mnie silnik nie po to został wyposażony w wielopunktowy wtrysk, żeby go karać gaźnikiem gazowym.
3VZ.pl

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Lipca 2012, 16:05:35 »
Wg mnie silnik nie po to został wyposażony w wielopunktowy wtrysk, żeby go karać gaźnikiem gazowym.
już zrobiłem 8tyś km i dobrze nadal chodzi zero szczałów moc minimalnie mniejsza spalanie przy mojej ciężkiej nodze od 11 do 19litrów ( 19 litrów w terenie przy ciągłym pałowaniu)
2generacja stag

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Czerwca 2013, 14:47:38 »
Mogę odświeżyć temat, testowałem BLOS'a przez 10tyś km lepiej samochód się zbiera, spalanie od  12 do 17litrów ( na razie tyle uzyskałem maksimum ) na trasie da się zejść poniżej 10litrów. polecam blosa do 3sfe. Jak ktoś by chciał zdjęcia jak to wygląda u mnie w samochodzie mogę wysłać :)

glaeken

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Sierpnia 2013, 15:19:08 »
W 3s-fe Alaska + Zenit + czerwone Valteki daje rade bez zadnego problemu. Do 5k rpm sie nie petla nawet pod duzym obciazeniem. WOT przy 5k rpm jest na bogato.

Regulacja we wlasnym zakresie (laptop+kabel) prosta jak drut.
Wymiana valtekow co 2 lata (130zl juz z przesylka) + filtr fazy cieklej 10zl i fazy lotnej 16zl. Wymiana we wlasnym zakresie prostrza niz rozmnazanie plciowe.

W razie szarpania na valtekach na ubozszej mieszance* (zaraz wyjasnie), wystarczy ich obficie potraktowac WD40 i zostawic na noc. Na zime polecam system dogrzewania wtryskow zrobiony z dwuch duzych rezystorow weglowych w metalowych obudowach sterowany dwoma termostatami. Koszt wykonania ok. 40zl. Grzanie wtryskow do 60C stopni przy -10 to okolo 2 do 3 minut max. (2x100W). Plus taki, ze nawet w -30 mozna po chwili przelaczyc na gaz. (katujac przy tym parownik :P podgrzewany zespolem swiec zarowych z diesla, ale to w innym temacie)

Spalanie:
Jazda normalna, 60% trasa/40% miasto, BEZ WZMACNIACZA sondy lambda: 13-14L LPG
To samo ze wzmacniaczem: 12.5L (11.5 czysta trasa, wczesniej ponizej 12.5 nie dalo sie zejsc w zaden sposob).

Dodatki do skrzyni (manual), dyfra (bez lsd, nie torsen), wspomagania i silnika: MoS2, Oraz: Hex-Boron Nitride (tylko silnik).

Olej po 10kkm nadal czysty, w porownaniu do aut czysto benzynowych, to prawie jak nowy. Dzieki zminimalizowaniu ilosci cykli na bogatej mieszance, wszystko jest duzo czystsze w silnku. Podstawa to dobra (nowa, nie zapchana) sonda lambda o dosc ostrym narastaniu zbocza (i posrednio wiekszej ilosci cykli).

* - valtetki sa bardzo niedokladne przy czestych i niskich czasach otwarcia rzedu 4-5ms, ktore maja miejsce podczas bardzo malych obciazen, a wyzszych obrotow. Dodajac do tego wzmacniacz sondy, ktory powoduje, ze komputer chce utrzymac sie w poblizu mieszanki ubogo-sredniej (0,1 - 0,4V), powoduje to, ze valtek potrafi czasem siknac zamalo i mamy misfire. Ma tu rowniez wplyw wyprzedzenie zaplonu, ktore jest zbyt male dla takich mieszanek (oczywiscie zwiekszyliscie wyprzedzenie dla jazdy na LPG, zgadza sie?).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl