Autor Wątek: Do czego ten włącznik?  (Przeczytany 12668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kierownik aXe

• Gość
Do czego ten włącznik?
« dnia: 25 Lutego 2012, 15:30:40 »
Witam
Przeglądam samochody na allegro i spotkałem się z tym i nie wiem do czego ten włącznik jest?

Dzięki za podpowiedzi i Pozdrawiam

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
Odp: Do czego ten włącznik?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2012, 15:33:52 »
to nie włącznik a dioda LED od alarmu, czy innego zabezpieczenia antykradziezowego

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

kierownik aXe

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2012, 15:38:28 »
Zaznaczyłem w wyszukiwarce opcje niezależne ogrzewanie, znalazła osiem samochodów. Gdzie jest w takim razie ten włącznik?

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2012, 17:35:47 »
Jeśli chodzi Ci o tą nagrzewnicę spalinową, którą niektórzy z nas na tym forum mają, to jej wyłącznik jest właśnie na tym panelu, który zamieściłeś. Ten egzemplarz z Twojego zdjęcia nagrzewnicy nie ma.
"With Oden on our side..."

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2012, 17:41:19 »
to nie włącznik a dioda LED od alarmu, czy innego zabezpieczenia antykradziezowego

To jest fizyczny przycisk :)
Służy on do wprowadzenia kodu, bez którego nie odpalimy auta :)
Mam taki w Rolce ... ale z doświadczenia wiem że lubi sie psuć ...
Juz dwa razy w salonie wymieniali i nadal problem powraca ...
A mianowicie czasami nie czuć "wciśnięcia" co znacznie utrudnia rozbrojenie zabezpieczenia ...

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2012, 18:45:47 »

Służy on do wprowadzenia kodu, bez którego nie odpalimy auta :)
Mam taki w Rolce ... ale z doświadczenia wiem że lubi sie psuć ...
Juz dwa razy w salonie wymieniali i nadal problem powraca ...
A mianowicie czasami nie czuć "wciśnięcia" co znacznie utrudnia rozbrojenie zabezpieczenia ...
Graphie mi nic w salonie nie mówili na ten temat.
Alarm mam fabryczny uzbrajany pilotem i nie wiem w jaki sposób miałbym tym przyciskiem-diodą wprowadzić kod.
Obi

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lutego 2012, 19:57:23 »

:o z takim czymś się jeszcze nie spotkalem

Alarm mam fabryczny uzbrajany pilotem i nie wiem w jaki sposób miałbym tym przyciskiem-diodą wprowadzić kod.

zapewne, co salon to alarm ;p, stricte toyotowe alarmy  (VSS1 i VSS3), raczej rzadko w ASO montują

A jeśli chodzi o ogrzewanie, to wspomniany przez arkmart'a przycisk od nagrzewnicy spalinowej wygląda tak i występuje jedynie z ślinikami Diesla:

a jeśli chodzi o dodatkowo montowane ogrzewanie postojowe webasto, eberspacher etc. to o ile mi wiadomo umieszczenie włącznika/programatora zależy od fantazji montującego...

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Aurisowsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lutego 2013, 17:02:54 »
Odpowiadając na posta kierownika aXe: jest to dioda alarmu, służąca również do wprowadzania kodu (za pomocą kolejnego wciskania kilka razy przycisku), jak i sprawdzaniu jaki element został złowieszczo otwarty podczas naszej nieobecności (np.po wprowadzeniu odpowiedniego kodu:coś w stylu jedno mignięcie otwarcie komory silnika, dwa drzwi prawe przednie, trzy drzwi lewe przednie itp...) świeci bardzo jasno na niebiesko, wręcz oślepiająco nim się przyzwyczaił człowiek.
Swoją drogą często w tych modelach przepala się coś w syrenie i alarm tylko miga bez sygnału dźwiękowego, centralny działa bez problemu.

Bo kto nie był ni razu człowiekiem,temu człowiek nic nie pomoże.

Offline ToyotaZeranToyotaMarki

• Toyot Leżący
  • *
    • TOYOTA MARKI / TOYOTA ŻERAŃ
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2013, 14:02:23 »
Jest to dioda kodująca alarm lub dioda odpowiedzialna za czujniki parkowania - w tym wypadku po naciśnięciu wyłączamy system
Zapraszamy do skorzystania z naszych usług www.toyotamarki.com.pl oraz zadawania pytań

POSIADAMY SZEROKI WYBÓR SAMOCHODÓW UŻYWANYCH

https://www.facebook.com/ToyotaMarkiToyotaZeran
https://www.facebook.com/LexusZeran

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2013, 18:38:07 »
U mnie to wyłącznik alarmu (uzbraja się z pilota); sposób wyłączania zależy od wprowadzonego kodu (określona sekwencja naciśnięć i przerw)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl