Autor Wątek: Luna 2006 - kilka pytań  (Przeczytany 3848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Me7phisto

• Gość
Luna 2006 - kilka pytań
« dnia: 26 Lutego 2012, 00:22:44 »
Witam,
Zastanawiam sie nad kupnem używanej Ravki mam pytanie czy w wersji Luna z 2006 jest VSC + TRC?
Nie widziałem w samochodzie wyłącznika, chociaż wiem że auta z początku produkcji tego nie miały ale czy wszystkie wersje?
A jeżeli tak to czy brak wyłącznika nie przysparza problemów w momencie poślizgu z zaspy śnieżnej, czy też próbie wyjazdu z głębszego błota, w końcu TRC zmniejsza obroty silnika i chamuje koła, więc wydaję mi się że łatwo można nadpalić sprzęgło i klocki hamulcowe?
Mam jeszcze jedno pytanie zauważyłem że auto ma zardzewiały przewód chłodnicy, taki kolor rudawy czy to normalne, jak patrzyłem w salonie nowe egzemplarze mają aluminiowe, zakładam że w 2006 były montowane takie same, to jak to możliwe? Skąd taki kolor i rdza w środku na całej linii? Podobnie w niektórych miejscach jak alternator czy niektóre śrubki
Z góry dzięki za odp.
Pozdr.

Me7phisto

• Gość
Odp: Luna 2006 - kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2012, 18:59:08 »
Hej,
Nikt nie zna odpowiedzi?!
szkoda  :-(

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2012, 22:21:47 »
Na drugie pytanie mogę odpowiedzieć.
Rdzawy kolor spowodowany był myciem silnika.
Co do wyłączania trakcji napisz priva do marcinm..... on zdaje mi się ujeżdżał Ravki, lub napisz do RAVa

Pozdrawiam
Obi

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lutego 2012, 14:59:26 »
Witam,
Zastanawiam sie nad kupnem używanej Ravki mam pytanie czy w wersji Luna z 2006 jest VSC + TRC?
Nie widziałem w samochodzie wyłącznika, chociaż wiem że auta z początku produkcji tego nie miały ale czy wszystkie wersje?
A jeżeli tak to czy brak wyłącznika nie przysparza problemów w momencie poślizgu z zaspy śnieżnej, czy też próbie wyjazdu z głębszego błota, w końcu TRC zmniejsza obroty silnika i chamuje koła, więc wydaję mi się że łatwo można nadpalić sprzęgło i klocki hamulcowe?

Czesc.
W moim aucie jest taki wlacznik (wersja sol) na konsoli pod panelem klimatyzacji a przed lewarkiem od skrzyki.
Moje auto ma automatyczna skrzynie, wiec nie odpowiem Ci jak to wyglada przy wersji z manualem, a domyslam sie ze takie wlasnie widziales.
Moje autoko ma redukcje biegu od 4 do 1 i moge mu ustawic, ze ma tylko na 1 jechac i powinno z takiego blota/sniegu bez wiekszych problemow wyjechac - ale to tylko teoria :-)
Za to naped na 4 kola przydaje sie bardzo na sliskiej nawierzchni, prawie nie czuje ze sie zalacza, czuje za to dobrze jak mi tyl idzie ladnie za przodem :-)
Toyota Rav4 2.0 benzyna automat

Me7phisto

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lutego 2012, 21:42:09 »
Miałem okazje oglądać niedawno wersję Sol z 2006 i nie było żadnego wyłącznika, być może twój model jest z innej daty  :| w sumie nie rozumiem jak można montować taki system bez możliwości jego wyłączenia  <zalamka>

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2012, 14:01:38 »
Też mnie to dziwiło w mojej Ravce i dowiedziałem się , że od 2006 roku nie ma już tego wyłącznika. Bez sensu.
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2012, 19:42:54 »
Miałem okazje oglądać niedawno wersję Sol z 2006 i nie było żadnego wyłącznika, być może twój model jest z innej daty  :| w sumie nie rozumiem jak można montować taki system bez możliwości jego wyłączenia  <zalamka>
Masz racje, pospieszylem sie z tym postem.
Sprawdzilem u siebie i nie ma wylacznika VSE.
Mam w tym miejscu tylko podgrzewanie wycieraczek, DAC i zaslepke na inny przelacznik.
Przepraszam za zamieszanie.
Toyota Rav4 2.0 benzyna automat

Me7phisto

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2012, 22:20:14 »
Hej,
Skoro dopiero teraz to zauważyłeś zakładam, że nie miałeś nigdy wcześniej potrzeby skorzystania z wyłączenia tej funkcji w celu wyjścia z "zaspy" bez palenia sprzęgła czy klocków. Zastanawia mnie na ile VSC się przydaje, skoro w gruncie rzeczy 4X4 samo w sobie ma z założenia stabilizować trakcję i poniekąd tor jazdy po przez zwiększenie przyczepności dołączając tylny napęd w razie poślizgu :huh:
Zwłaszcza, że głównie po to to jest ewentualnie do chwilowej blokady żeby wyjechać z lekkiego terenu, bowiem do prawdziwej jazdy terenowej z tego co czytałem potrzebny już jest centralny mechanizm różnicowy i stały napęd na obie osie + reduktor.

grzegorzh

• Gość
Re: Luna 2006 - kilka pytań
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwietnia 2013, 14:27:01 »
W roczniku 2009 jest wyłącznik VSC przy zapalniczce.

W Sol z 2.0 i CVT.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl