Autor Wątek: Zakup Corolla E15 1.6 Valvematic - proszę o opinie użytkowników  (Przeczytany 31326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

galuta

• Gość
Witam wszystkich na forum :-)

Jestem zainteresowny zakupem nowej Corolli E15 z silnikiem 1,6 Valvematic.  Bardzo proszę o opinie osób które użytkuja taki samochód. Jak Wam się soprawuje w/w model podczas codziennej eksploatacji? Jakie jest rzeczywiste zuzycie paliwa? Ile wynoszą koszty przeglądów w ASO? Oraz najważniejsze jak wygląda kwestia bezawaryjności?
Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi oraz wskazówki. :-)
pzdr
PS. Jaki model jest lepszy Auris 1.6 Valvemtaic czy Corolla 1.6 Valvemtaic?

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Zakup Corolla E15 1.6 Valvematic - proszę o opinie użytkowników
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2012, 07:35:52 »
Jestem zainteresowny zakupem nowej Corolli E15 z silnikiem 1,6 Valvematic.
Corolli E15 z silnikiem 1,6 Valvematic nikt na tym forum nie ma
Jaki model jest lepszy Auris 1.6 Valvemtaic czy Corolla 1.6 Valvemtaic?
to zależy co Tobie się podoba i do czego potrzebne auto

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2012, 07:39:12 »
Witam wszystkich na forum :-)
PS. Jaki model jest lepszy Auris 1.6 Valvemtaic czy Corolla 1.6 Valvemtaic?
a co wolisz sedana czy chathbecka?
O spalaniu troszkę się możesz dowiedzieć w wątku Aurisa.
Pozdrawiam
Obi

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marca 2012, 07:42:51 »
a co wolisz sedana czy chathbecka?
ja wolę nie chathbecka lecz Hatchbacka <diabel>

galuta

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2012, 07:50:52 »
Interesuje mnie zarówno Auris jak i Corolla (podobają mi sie obydwa modele). Zalezy mi na poznaniu opini uzytkowników obydwu modeli. Głównie zależy mi na opini dotyczącej bezawaryjności, zużyciu paliwa, trwałość zawieszenia na naszych g.. drogach (czy jest duża różnica między Aurisem, a Corolla). Czytałem na stronie www.autogaleria.pl tesry Aurisa oraz Corolli z silnikiem 1.6 Valvematic i z mojegu punktu widzenia lepiej wypada Corolla. Jak wiadomo to jest tylko test. Bardziej zalezy mi na opiniach osób użytkujących taki samochód na codzień (najlepsze źródło rzetelnych informacji). :-)
 Co do przeznaczenia samochodu to będzie mi służył głównie do dojazdów do pracy 10 km w jedna stronę oraz kilku wypadów w ciagu roku za granicę (Chorwacja, Węgry) trasy po 800km, 1200km w jedną stronę. Planuję rocznie przejeżdżać ok. 15000-20000km. Samochodem mam zamiar jeżdzić ok. 6 lat.
Bardzo dziękuję za pomoc w wyborze :-)
PS. Bryła Corolli E15 raczej długo się bedzie podobać gdyz nie jest "przekombinowa" jak to bywa u innych producentów

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marca 2012, 07:56:37 »
COROLLA CLUB POLSKA pomoże z pewnością.

galuta

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marca 2012, 12:18:00 »
  Proszę o opinie uzytkowników Corolli E15 ze starszymi silnikami 1.6 z początku produkcji tj. 2007 (wtedy chyba ten model wszedł do sprzedaży). Jak wam sie sprawują wasze Corolle? Jakie są główne usterki (jeśli takowe wystepują)? :-)
  Zadaję sobie sprawę, że z 1.6 Valvematic może byc problem ponieważ jest od niedawna montowany.
Wielkie dzięki za wpisy :-)

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2012, 13:47:39 »
  Proszę o opinie uzytkowników Corolli E15 ze starszymi silnikami 1.6 z początku produkcji tj. 2007
też nie ma tu takich
ps.
a czemu na CCP nie chcesz zajrzeć

Offline Dżambo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Marca 2012, 13:50:50 »
a czemu na CCP nie chcesz zajrzeć
Bo u nas jest przyjemniej
Jeśli obrobili Ci du.pę za plecami, to wyobraź sobie jaki wzbudzasz strach, że nie powiedzieli Ci tego prosto w oczy.

I pamiętaj... Za każdy dobry uczynek spotka Cię kiedyś kara..

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Września 2012, 21:09:05 »
Posiadam od roku i siedmiu miesięcy Aurisa z tym motorem. Auto jak na razie bezawaryjne, nie padło nic. Silnik daje radę ale trzeba kręcić i redukować przy wyprzedzaniu. Spalanie tryb mieszany miedzy 7.5 a 8.5L/100km (zależy jak cisnę a lubię cisnąć bo jazda na niskich obrotach non stop zamula motor). Oleju nie bierze. Fajny ma sprint do ponad setki. Dużo miejsca wewnątrz. Osobiście wydaje mi się że więcej trochę niż w Corolli. Srednia z trasy do Chorwacji z przeciąganiem często pod górki do 6tys. obr/min z prędkościami na autostradach między 110-160km/h ze wskazaniem na jazdę miedzy 130 a 140km/h wyszło 6.8L/100km. W kabinie 3 osoby + bagażnik załadowany po brzegi i jeszcze parę klunkrów wewnątrz. Układ jezdny ok choć na nierównościach potrafi pobujać. Za to fajni ew zakrętach się tzryma asfaltu. bardzo wygodne na długi podróże i fajne do miasta. Do 140 km/h nawet ciche wewnątrz. Bardzo fajne audio w środku. Jestem audiofilem więc wiem ;) Dobre auto dla wysokich osób. Ogólnie powiem że jesteśmy z rodzinką bardzo zadowoleni. To było autko na które bezboleśnie się przesiadłem z auta klasy wyżej jakim był mój poprzedni Volvo V40 1.9DCi (115KM). Jechaliśmy do salonu po Corollę "wyjechaliśmy" Aurisem w wersji Auris 2010 (czyli coś jak Premium). Polecam.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Września 2012, 21:17:49 »
Acha chciałem dodać że niektórzy mówią, że nawet takiego brzydala nie wzieliby za darmo. Zastanawiam się więc dlaczego widzę tak dużo spojrzeń w kierunku mojej budy na mieście, czyżby przez moje piękne aluminiowe felgi, czy z politowania jaki to Toyomaszkar kula się po ulicy. Jeszcze przyśpieszenie: Leon 2.0 140KM sprint ale tylko do 140 bo światła były: Leon pół auta za mną. Passat 1.9TDi 130KM sprint od 40 - 160km/h: Passat pięć aut za mną. Za to na pewno na trasie lepiej wyprzedzałby i odchodził i Leon i Passat z tymi Dieslami pod maską.
pozdrawiam

tom

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Września 2012, 21:36:16 »
nie odchodziłby lepiej leon ani passat w trasie,

dzisiał miałem okazje scigac sie z rolki z passatem 2.0 TDI 140KM na drodze ekspresowej, od 110 do 140 szły równo, przy 160 juz auris był o jedną długość z przodu, przy 200km/h licznikowo passat był z 10 aut w tyle, a nie odpuszxczał bo jak ja zwolnilem do 180 to mnie wyprzedził. fakt mam troche zmodyfikowane auto ale tylko tlumik koncowy i filtr powietrze więc niewiel i raczej przyrost mogło to dać 3-4KM (nie mierzylem na hamowni, a g tech podał wzrost jak dobrze pamietam coś ok 8KM)

a co do silnika, jak komuś nie przeszkadza charakterystyka silnika wolnossącego i nie wymaga od auta bóg wie jakich osiągów to jak najbardziej warty polecenie. bezawaryjny i bezobsługowy. mnie jednak brakuje mocy i przeszkadza to ciągłe machanie lewarkiem, dlatego auto planuje zmienic w przyszłym roku.
« Ostatnia zmiana: 04 Września 2012, 21:40:50 wysłana przez tom »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Września 2012, 21:52:26 »
Na którym biegu byłeś przy prędkości 160km/h ? Mi machanie wajchą  nie przeszkadza dlatego nie sprzedaję ;)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Września 2012, 22:56:05 »
Skoro Ci brakuje mocy (mi często też) to na jakie teraz przeskoczysz ? Diesel czy benzyna ?

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Września 2012, 07:09:55 »
200km/h licznikowo
a w Pb tyle wykręci?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl