Autor Wątek: EE111 ABS problem i wyłączanie  (Przeczytany 2827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

febkov

• Gość
EE111 ABS problem i wyłączanie
« dnia: 05 Marca 2012, 21:20:34 »
Witam,
Od 2 lat (pliz nie komentujcie:) ) świeci się w mojej EE111 (1,4 benzyna) kontrolka ABS, a sam system nie działa nawet przy hamowaniu na lodzie ABS nie działa i to nie jest zaskoczeniem. Natomiast 4 dni temu pojawiła się zmiana. Po uruchomianiu auta kontrolka się nie świeci, a ABS BARDZO lekko załącza się nawet przy lekkim hamowaniu. Czasem jest to odczuwalne, a czasem tylko słychać dźwięk jakiś taki sprężynowy, ale ABSu nie czuć, czasem też kiedy ABS lekko drapie naciskam pedał hamowania mocniej i to ustępuje. Po przejechaniu ok 2-3 km kontrolka awarii ABS zapala się znów i już ponownie kompletnie nie działa.

Pytanie, co to może być? Czy da się coś z tym zrobić samemu?
Pytanie 2, czy da się wyłączyć ABS samemu, może wyciągając jakiś bezpiecznik?:)

Z góry dzięki za zainteresowanie.

Robsajson

• Gość
Odp: EE111 ABS problem i wyłączanie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marca 2012, 21:36:54 »
Ten dźwięk oznacza załączanie się ABS-u.Jak na moje oko pompa może być przytkana albo umiera.

febkov

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marca 2012, 23:08:02 »
Przypomniałem sobie jeszcze, że kiedyś tam dawno temu mechanik powiedział mi, że jeden czujnik nie działa.
Czy da się takie coś kupić?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany

febkov

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marca 2012, 23:23:43 »
Dzięki Damian,
nie sądziłem że jak wpiszę e11 czujnik abs to dostanę wyniki jak trzeba, założyłem, że może się to jakoś inaczej nazywać :)

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2012, 12:24:54 »
Jeżeli chodzi o wyłączanie, to albo bezpiecznik w skrzyneczce "ABS relay", jeśli dobrze pamiętam nazwę (taka czarna, plastikowa, na pasie przednim, po prawej stronie), albo przy bezpiecznikach w kabinie przecinasz wskazany kabelek (i oczywiście montujesz pstryczek, na wypadek, gdybyś chciał ABS włączyć czasem):
http://images37.fotosik.pl/1376/227d29800676cccb.jpg
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2012, 12:27:14 wysłana przez Problem »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl