Autor Wątek: dziwna sprawa z krokowcem  (Przeczytany 6810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
dziwna sprawa z krokowcem
« dnia: 07 Marca 2012, 20:38:31 »
witam
Od 4 lat mam problemy z krokowcem. Co jakiś czas w czasie jazdy na LPG (Carina e) silnik wyraźnie traci moc, puszczam pedał gazu, potem stopniowo go naciskam i wszystko wraca do normy ale tylko przez jakiś czas. Po wymianie silniczka krokowego wszystko średnio przez rok było O.K. W ciągu życia mojej instalacji to już 3 silniczek i objawy ponownie po roku się pojawiły. Czy mam pecha, czy to może być wina instalacji, niewłaściwych napiec sterujących? Jak sprawdzić wyjęty silniczek podłączając go do akumulatora? (ma 4 piny) Czy ktoś z Was miał już takie problemy?

Robsajson

• Gość
Odp: dziwna sprawa z krokowcem
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2012, 20:46:36 »
Miałem to samo.Wywaliłem krokowca i wstawiłem zwykły zaworek.Wszystko wróciło do normy.
Krokowce mają zwolnione ruchy i dlatego tak jest.W nowszych instalacjach LPG było wyprzedzenie sygnału i same silniczki wcześniej reagowały.
Jakiej firmy masz ten silniczek?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2012, 21:25:46 wysłana przez Robsajson »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2012, 21:23:46 »
W jakiej pozycji masz zamontowany attuator ? Najzdrowsza pozycja to pion. Inaczej syf z gazu zbiera się na nim, ścieka na dół i zakleja ten ruchomy element (tłoczek ? ).
Może masz ustawiony zbyt duży skok tłoczka i coś go klinuje np. przy pełnym otwarciu ? Trzeba by się podpiąć z kompem i zobaczyć w ogóle co się tam dzieje w czasie jazdy. Ciężko takie coś zdiagnozować nie mając auta do pomacania.
Z tego co kojarzę to są attuatory o różnym skoku i ma być odpowiedni do elektroniki. Przy tej samej ilości impulsów jeden otwiera się mniej a drugi dwa razy tyle. Tak jakoś to było.
Dawno spuszczałeś syf z parownika ? Może czas by był ? Rura od gazu bardzo zasyfiona mazią czy sucha ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline szymon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2012, 18:00:31 »
Krokowiec oczywiście w pionie, syf spuszczałem rok temu i było go tyle co kot napłakał. Oryginalny krokowiec (tam gdzie montowali mi gaz wymieniany był na gwarancji). następnie kupiłem na allegro jakiś szwajcarski soncebionz czy jakoś tak. Ten ostatni rzeczywiście miał inny skok tłoka i musieli gazownicy pod kompem przestawić oprogramowanie. Przez cały rok wszystko śmigało i teraz znowu. Można to jakoś wyczyścić naoliwić?
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2012, 18:02:17 wysłana przez szymon »

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2012, 18:56:43 »
Nie wiem jak jest w innych instalacjach, ale w Bingo mimo uszkodzonego krokowca - pozycja na samym dole, program normalnie pokazywał pozycje jego otwarcia. Tak więc w tym przypadku nie pokazuje rzeczywistej ilości kroków na silniczku, tylko ustaloną przez sterownik. Sam też przerabiałem problem zaklejania się atuatora w pozycji dolnej. Może filterek od sekwencji przed niego dać? Odkręć go zobacz czy się klei.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl