Autor Wątek: Tłumik sportowy - dedykowany  (Przeczytany 19319 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tom

• Gość
Tłumik sportowy - dedykowany
« dnia: 20 Marca 2012, 16:33:16 »
Ulter wreszcie zrobił dedykowany tłumik do aurisa przed FL i po FL - silnik 1.4 i 1.6. Są 3 wersje z różnymi końcówkami. Jakby ktoś był zainteresowany jest dostępny na ich sklepie internetowym.

Ja już zamowiłem, mam go mieć w piątek - montaż pewnie w przyszłym tygodniu. Wrzuce jakiś filmik po montażu jakby ktoś był zainteresowany.

judoka

• Gość
Odp: Tłumik sportowy - dedykowany
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2012, 20:37:18 »
A są do diesli takie ? I jak wstawiles juz ?

tom

• Gość
Odp: T�umik sportowy - dedykowany
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2012, 21:21:24 »
nie ma, ale jak do nich zadzwonisz i sie dogadasz to zrobi� Ci customowy  i jeszcze pewnie z rabatem dostaniesz za udostepnienie auta na dzien do testow.

zamontowalem, dzwiek sie niewiele rozni, troche bulgocze - ogolnie producent mowi ze trzeba zrobic troche kilometrow (do 1000) zeby osiagnac docelowy dzwiek.

niestety za tlumikiem, posz�y kolejne decyzje i tak auris w najblizszych miesiacach dostanie dedykowany dolot (cold intake) oraz jakis komputer jako piggy - estymowany wzrost mocy to do ok 145-150KM.

planuje podniesc ogolnie moc do ok 200KM - jeżeli by sie okazało że nie uda sie tanio sciagnac kompresora z afryki, to najprawdopodobniej pojdzie turbo garreta gt28 plus intercooler i nowe wtryski - ale to juz troche dalsze plany, bo poki gwarancja to tego zrobic nie moge.
Na szczescie zimny dolot nie wplywa na gwarancję :)
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2012, 21:24:24 wysłana przez tom »

judoka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwietnia 2012, 00:15:49 »
Dzieki za info . Ladne plany na przyszlosc powinno dobrze smigac :)

Offline hubertos

• Toyot Leżący
  • *
Odp: T�umik sportowy - dedykowany
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2012, 15:23:40 »
nie ma, ale jak do nich zadzwonisz i sie dogadasz to zrobi� Ci customowy  i jeszcze pewnie z rabatem dostaniesz za udostepnienie auta na dzien do testow.

zamontowalem, dzwiek sie niewiele rozni, troche bulgocze - ogolnie producent mowi ze trzeba zrobic troche kilometrow (do 1000) zeby osiagnac docelowy dzwiek.

niestety za tlumikiem, posz�y kolejne decyzje i tak auris w najblizszych miesiacach dostanie dedykowany dolot (cold intake) oraz jakis komputer jako piggy - estymowany wzrost mocy to do ok 145-150KM.

planuje podniesc ogolnie moc do ok 200KM - jeżeli by sie okazało że nie uda sie tanio sciagnac kompresora z afryki, to najprawdopodobniej pojdzie turbo garreta gt28 plus intercooler i nowe wtryski - ale to juz troche dalsze plany, bo poki gwarancja to tego zrobic nie moge.

Chętnie będę śledził Twoje modyfikacje, ponieważ na zimę, chciałbym zyskać na mocy ok 25-35KM.!

Powodzenia!
Toyota Auris '08 1.6

tom

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2012, 18:00:51 »
Już w tej chwili mogę Ci podać zestaw ktory na 99% podniesie moc o ok. 20-25KM.

- sportowy tłumik dedykowany ULTER: ok. 600PLN
- zimny dolot (cold intake) TAKEDA lub K&N dedykowany do Toyota Corolla (USA) 2010 1.8L (132HP, tak 1.8L)
- komputer ECU MASTER lub AEM 600zł lub 1300
- strojenie

ogólnie tak zrobione auto po pierwsze ma mieć do setki ok 9sekund, wszystkie modyfikacje nie naruszają gwarancji, komputer można wypiąć przed wizytą w serwisie lub zmienić mapę na neutralną.

bez komputera wzrost mocy to max do 140KM, moment tez podrośnie. Wtedy przyspieszenie do setki myślę ok 9.5 sekundy czyli takie jak aurisa szwajcarskiego z 1.8 valvematic 147KM.

Jest jeszcze opcja lekkiego swapa (dla zainteresowanych). Jakoze 1.6, 1.8, 2.0 są to blizniacze silniki, różniące się skokiem tłoka, można przełożyć goły słupek, czy blok z 2.0 np (na allegro ok 3000PLN) do aurisa, ale zostawiając skrzynię i osprzęt z 1.6. Taki zabieg spowoduje moc ok 150Km gdy swapujemy z 2.0, do tego skrzynia spowoduje lepsze przyspieszenie - niskie 8.5. Po założeniu wydechu i zimnego dolotu taki zestaw da nam ok 160KM. w  połączeniu ze świnią (piggyback ECU) stawiam na 170KM i dzięki tej skrzyni ok 8 sekund do setki. Przy ew. wymianie kolektora wydechowego i poszerzeniu wydechu i zrobieniu z kwasówki. 180KM - 7.7.-7.8 do setki.

Jakby ktoś się chciał bawić, tak dla potomności

także ogólnie turbo nie jest koniecznością jak ktoś chce mieć ok 170KM. Wprawidzie z turbo przebieg i wartość momentu będą lepsze, ale co kto woli.

ogólnie pełne uturbienie 1.6 jak wie sie gdzie robić i na jakich częsciach (mowa o nowych częsciach) mozna się zmieścić w 10-15 tysiącach. są tez gotowe zestawy do uturbiania tego silnika z turbiną T28 - koszt to 3000 dolarów + robocizna.

Do wszystkich hejterów: Nie wmawiajcie że silniki VVTi Valvematic nie są podatne na tuning. Jak ktoś się zna na robocie to każdy silnik zrobi. Może to nie jest B18C4 (o ile wiecie o czym mowię) ale wytrzymałośc tego motoru jest również nienaganna. Mało się o tym mówi bo nie ma odważnych do modyfikacji tego silnika. Kazdy się boi ruszać vvti, boi się bo nie wie jak się do tego zabrać :)
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2012, 18:09:39 wysłana przez tom »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwietnia 2012, 19:06:28 »
Poczekam, aż wkleisz wykresy z hamowni zarówno przed i po modyfikacjach, bo na razie widzę bicie piany i gawędy o Indianach.
3VZ.pl

tom

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwietnia 2012, 21:41:57 »
To trochę poczekasz. Bo to co mogę zrobic na gwarancji da niewielki przyrost max 20-25 koni więc nawet nie będę sie bawił w hamowanie.

Poza tym jest wiele projektów na corollach 1.8 dual vvti a to prawie identyczne silniki więc widać ze jest potencjał.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2012, 22:16:07 »
Jeśli przyrost 20-25 koni przy silniku 1.6 uważasz za "niewielki", to może ja już nic nie będę pisał.

Jak dla mnie wszelkie modyfikacje mają sens wtedy, kiedy wiemy, z czego startujemy, a nie "bo w Toyocie mówili, że ma 120 koni, a ja założyłem stożek i ma 140", albo "nie byłem na hamowni, bo to bez sensu, ale lepiej ciągnie".

Już nieraz lądowałem na rolkach z magicznymi pomysłami różnych ludzi, i okazywało się, że albo "przyrost" był w granicach błędu pomiaru, albo było lepiej np między 4500 a 5000, a poza tym zakresem było sporo gorzej.

Tak, czy inaczej, powodzenia :)
3VZ.pl

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwietnia 2012, 06:31:32 »
"bo w Toyocie mówili, że ma 120 koni, a ja założyłem stożek i ma 140", albo "nie byłem na hamowni, bo to bez sensu, ale lepiej ciągnie".
<brawo>
...Miałem dziesięć lat
Gdy usłyszał o nim świat
W mej piwnicy był nasz klub...
Poza tym jest wiele projektów na corollach 1.8 dual vvti a to prawie identyczne silniki więc widać ze jest potencjał.
...Pewnego dnia
Zrozumiałem, że ja
Nie umiem nic...
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2012, 06:35:18 wysłana przez bis24 »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2012, 18:03:06 »
Już w tej chwili mogę Ci podać zestaw ktory na 99% podniesie moc o ok. 20-25KM.

- sportowy tłumik dedykowany ULTER: ok. 600PLN
- zimny dolot (cold intake) TAKEDA lub K&N dedykowany do Toyota Corolla (USA) 2010 1.8L (132HP, tak 1.8L)
- komputer ECU MASTER lub AEM 600zł lub 1300
- strojenie

Tak , ale to droga zabawa , a uzyskanie przyrostu mocy rzędu 25 KM dla silnika wolnossącego nie jest takie proste i oczywiste.
Myślę, że ten silnik (1.6 Valvematic , 132 KM) i tak już ma wystarczająco wyśrubowane parametry (chyba na dzisiaj nikt z producentów aut nie robi z silnika 1.6 wolnossącego 132 KM - Kijanka ma chyba 124 KM).

Są też inne metody podniesienia mocy (i to sporo tańsze)
Naklejka na tylnej szybie z napisem "Pionijeeer" podnosi moc w granicach 4-6 KM
Srebrna nakładka na pedał gazu daje ok. 3-4 dodatkowych KM.
Opony narki schrot-slick dają też ok. 3 KM.
Brewki + spojler to dodatkowe 8-9 KM.
I tym sposobem za ok. 200 pln mamy też nieudokumentowane dodatkowe 20 KM :) .

judoka

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2012, 18:32:21 »
Najglupsza wypowiedz jaka widziałem , jakby jakis pisal . Tom ma racje da sie zrobic 200 km tylko trzeba kasy wydac . Tak samo ja są corole 1.8 te sportowe wersje po  192 km to z 1.6 mozna po tuningu osiagnac z 190 km spokojnie bo to podobne silniki .

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwietnia 2012, 20:08:32 »
Mój V6 jest podobny do V6 z Mercedesa, bo obydwa są V6, więc są podobne.

Jeśli masz na myśli 1ZZ-FE i 2ZZ-GE to one są podobne, bo obydwa są oznaczane jako 1.8. Nieważne, że jeden ma 10 a drugi 11,5 stopnia sprężania, a co za tym idzie sporo części nie jest zamienne. Grunt, że są "podobne", bo obydwa są 1.8 i obydwa były w Celicach.

Nadmuchać można każdy silnik, pytanie, ile to będzie kosztować, i jak długo wytrzyma. "Tanie" konie nie istnieją i wielu ludzi się już o tym boleśnie przekonało.

Chyba będę musiał spytać jednej osoby o pozwolenie na rozebranie i sfotografowanie "nadmuchanego" silnika, który też miał VVTi i też był "podatny" aż do tego stopnia, że nagle odmówił posługi i nikt nie wie dlaczego.

Większości ludzi łatwo przychodzi pisać, czego to by nie zrobili, gdyby mieli kasę, albo im się chciało. Poczekam aż któryś z Was zamieści jakieś konkrety, i wtedy może będziemy rozmawiać.

===============================================================

A odnośnie potencjalnych przyrostów :

Ot, prosty przykład, jak to w 3VZ i 1MZ tzw. Y-pipe "daje 15-20 koni". Tak pieją zarówno koniobijcy z TN, jak i sprzedawcy ślicznych polerowanych wydechów z kwasówki ( chociażby OBX ).

W kwietniu 2009 miałem okazję namacalnie sprawdzić, co to naprawdę daje. Auto stanęło na rolkach, zjechało z nich, wjechało na podnośnik, zdjęta została seryjna dwurura, i w jej miejsce wszedł Y-pipe robiony na wzór OBX'a, i jemu podobnych wynalazków. Następnie auto zjechało z podnośnika, zostało pogonione kilkadziesiąt km, żeby się ECU dostroił, i ponownie wjechało na rolki. Różnicy żadnej, oprócz tego, że silnik przyjemniej brzmi.

Kolejnym internetowym mitem jest ACIS ( namiastka zmiennej długości kanałów dolotowych ) w tych samych silnikach. Mitomani z MR2OC zachwycali się, jak to samochód lepiej ciągnie po wywaleniu elektronicznego sterowania klapką, i podpięciu siłownika bezpośrednio pod kolektor dolotowy, a gdy któryś się wychylił, ze stwierdzeniem,że to nic nie daje, to go zaszczekali. Kolejna wizyta z 3VZ na rolkach, ACIS został sprawdzony na 3 sposoby :

1) seryjnie - sterowany przez ECU
2) wyłączony w całym zakresie obrotów ( długie kanały )
3) włączony w całym zakresie obrotów ( krótkie kanały )

I co ? I d.u.p.a,

1) 185KM / 251Nm
2) 172KM / 238Nm
3) 185KM / 251Nm z tym, że w tym przypadku zniknęło nam około 20Nm między 3000 a 4000 obrotów

Reasumując :

1) jeździ się momentem w zakresie obrotów, a nie mocą
2) w/w nie bierze się znikąd
3) wszystko kosztuje, a błędy najwięcej

Silniki, o których piszecie, są relatywnie nowe, i trzeba naprawdę dobrego magika, żeby coś w nich zrobił, jednocześnie podpisując się pod tym.

3VZ.pl

quikest

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Czerwca 2012, 15:34:44 »
czy ktos z was juz ma w aurisie ten dedykowany tlumik ultera? zauwazyliscie jakies zmiany w osiagach?

scroll

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Czerwca 2012, 09:13:09 »
Nie wydaje mi się żeby sam tłumik końcowy cokolwiek zmienił poza dźwiękiem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl