Autor Wątek: PRZEGRZEWANIE SIE PŁYNY W D4D  (Przeczytany 46316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monikaanna

• Gość
Odp: PRZEGRZEWANIE SIE PŁYNY W D4D
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Marca 2012, 20:46:52 »
PS. Ogrzewanie działa bez zarzutu. Niestety, dopiero po 15 minutach jazdy.
czyżby bez zarzutu?
Ale te typy tak mają.
chyba nie

po odpaleniu i jeździe bez zażynania silnika na normalnych obrotach, ciepło zaczyna lecieć po 10-15 minutach. Ile kilometrów... nie powiem. Jednakże mam znajomych mających ten sam model, tyle, że rocznikowo młodszy o rok i jest to samo. W serwisie toyoty potwierdzili tę "przypadłość". Niestety, wszystkiego nie można mieć. Czasami trzeba z czegoś zrezygnować na rzecz innych wygód. No chyba, że faktycznie ktoś mi udowodni, że powinno byc inaczej i gdzie szukać przyczyny.

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Marca 2012, 14:05:26 »
nie szukaj przyczyny, ja w zimie w tym modelu przyjalem, ze slowo "cieplo" nie istnieje i dobrze mi z tym na tle innych zalet  :-)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Marca 2012, 17:10:02 »
Ej no nie przesadzajcie, może w zimie i ogólnie szybko się ten samochód nie nagrzewa ale to tylko przez styl jazdy.
Ja w zimie potrzebuje 4km żeby niebieska kontrolka zgasła ale jadę przez całe miasto 55km/h na 4tym biegu i ani nie hamuję ani nie przyśpieszam. A z drugiej strony jak wyjeżdżam poza miasto to o wiele szybciej się nagrzewa i jest o niebo cieplej w środku ale to tylko i wyłącznie zależy od kierowcy. W tym samochodzie ogrzewanie nie reguluje się pokrętłem na desce rozdzielczej a pedałem gazu :)

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Marca 2012, 20:52:27 »
Ej no nie przesadzajcie, może w zimie i ogólnie szybko się ten samochód nie nagrzewa ale to tylko przez styl jazdy.
Ja w zimie potrzebuje 4km żeby niebieska kontrolka zgasła ale jadę przez całe miasto 55km/h na 4tym biegu i ani nie hamuję ani nie przyśpieszam. A z drugiej strony jak wyjeżdżam poza miasto to o wiele szybciej się nagrzewa i jest o niebo cieplej w środku ale to tylko i wyłącznie zależy od kierowcy. W tym samochodzie ogrzewanie nie reguluje się pokrętłem na desce rozdzielczej a pedałem gazu :)
Tak to prawda. Duże znaczenie maja w tym samochodzie obroty. Musze się pochwalić że pomimo, iż samochód stoi pod chmurką tegoroczna zima należała do udanych- zapalał od razu. Co do zalet. Niskie spalanie. Wszędzie idzie się nim "wcisnąć". Zwinne.

Offline wonski

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Marca 2012, 21:08:44 »
z ogrzewaniem sprecyzuje:
jak w mroz ruszam i odrazu korek - to moge czekac i czekac i czekac az bedzie cieplo
jesli zdarzy sie odcinek gdzie moge depnac to wystarczy jeden sprint i juz potem leci cieple nawet w korku,
jeśli natomiast taki odcinek sie nie zdarzy - to moge czekac i czekac i czekac...
 :-)
Statystyki mówią,
że podobno na jedną nieszczęśliwą starą pannę
przypada jeden szczęśliwy stary kawaler :)

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Marca 2012, 18:59:13 »
Cóż, jednak płyn wywala! Dzisiaj przegrzał się jak jechałam do pracy. Wlałam 1,2 litra boryga. Od poniedziałku idzie na warsztat. Optymistyczna wersja - będzie trafiona uszczelka. Pesymistyczna - idzie na badanie do Instytutu w Gliwicach. czas oczekiwania 1,5 tygodnia. wydatek od 1500 zł.... Wściekłam się.

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Marca 2012, 20:35:28 »
to nie ma tańszych mechaników?
wg mnie zanim oddasz na badanie to sprawdź chłodnice i jeszcze raz termostat.ja podobnie mialem kiedyś w civicu.tylko u mnie w zime nie dobrzewał, a w lato sie przegrzewał.nowy termostat i chłodncia i wskazówka od temp jak drut w jednej pozycji

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Marca 2012, 04:56:41 »
termostat jest nowy to znaczy z llistopada - i otwiera się, pompa wody jest też od listopada i działa należycie, przewody są szczelne, ale jest małe ale są twarde. Dodatkowo wybija płyn na zbiorniku wyrównawczym. A problmemy pojawiły się gdy zrobiło się ciepło. Tańszy mechanik? Uszczelka nie jest droga, planowaie też ale sprawdzenie głowicy jest drogie. Szperałam w necie znalazłam kilka firm będę dzwoniła.

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Marca 2012, 09:27:07 »
Ja bym się obawiał uszkodzenia głowicy. Kolega miał identyczną sytuację. 1500zł w plecy...

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Kwietnia 2012, 08:06:09 »
Ja bym się obawiał uszkodzenia głowicy. Kolega miał identyczną sytuację. 1500zł w plecy...

No i jestem! Wymienione na nowo pompa wody  - poprzednią z listopada mechanik oddał bo miała luzy. Zdjęty termostat. Odpowietrzony układ. nagrzewnica przepłukana. Układ napełniony. I... po przejechaniu 30 km kontrolka zwariowała świeci jak oszalała. Po świętach odwiedzi Yariska ponownie warsztat. Stąd pytanie. czy jest ktoś z okolic Wrocławia, Opola i może mi polecić zakład sprawdzający głowice ( rozkręcenie i jak co naprawa). Ja mam namiary na Instytut w Gliwicach ale na dzień dobry za rozkręcenie śpiewają ponad 1000 zł....
dziekj za odpowiedzi.

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Kwietnia 2012, 05:55:24 »
zakończenie wątku: wczoraj odebrałam jariskę od mechanika. Cóż nie wiem czy ku przestrodze dla innych ale diagnoza potwierdziła się: Uszczelka pod głowicą. czas pracy - pół dnia rozkręcania, dzień pracy nad głowicą, dwa dni skręcania.
Głowica była cała, miała małe przedmuchy więc poszła do przeszlifowania, planowania koszt 600 zł pół roku gwarancji,
Uszczelka 130,
Nowe śruby (niestety, przy odkręcaniu jedna sie zwichrowała) 180,
uszczelka dekla 38,
uszczelka kolektora wydechowego 41,
simering wału korbowego 31,
uszczelka pompy 22,
napinasz łańcucha rozrządu 280,
wymiana oleju 90,
filtr oleju 18,
płyn ( koncentrat) do chłodnicy 60,
pompa wody 116,
iiii wtryskiwacz na 3 cylindrze 300
nie piszę o kosztach robocizny.....
a przejechałam natej uszczelce ponad 10 000....... dobrze, ze nic sie innego nie stało.

Do zrobienia niestety jeszcze przód i tył hamulce i łożyska w laternatorze......

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Kwietnia 2012, 07:17:10 »
filtr oleju 18,
pierwszy błąd :thumbdown:

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Kwietnia 2012, 09:18:45 »
to znaczy? poproszę jaśniej

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Kwietnia 2012, 09:46:39 »
600 zł za planowanie głowicy ??? :-o we wrocku, planowanie i sprawdzenie szczelności to około 100 zł w zależności od głowicy.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Kwietnia 2012, 11:00:35 »
to znaczy? poproszę jaśniej
to znaczy, że filtr oleju za 18 pln doprowadzi do dalszych wpisów w innych wątkach,
typu:
czemu kontrolka olejowa nie gaśnie zaraz po uruchomieniu silnika lecz pali się jeszcze przez jakiś czas?. Tak macie? itp.
Przy okazji proponuje wymienić filtr paliwa oczywiście na oryginalny Toyota.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2012, 11:02:42 wysłana przez bis24 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl