Autor Wątek: PRZEGRZEWANIE SIE PŁYNY W D4D  (Przeczytany 46327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Monikaanna

• Gość
PRZEGRZEWANIE SIE PŁYNY W D4D
« dnia: 25 Marca 2012, 15:57:58 »
Szukałam na forum lecz nie zauważyłam by był on całkowicie wyczerpany. A Mianowice mam problem.
Autko Toyota Yaris D4D 1.4 (Terra) rocznik 2002 produkcja japońska. Przebieg obecny 178 000. Serwisowany.
W listopadzie gdy były temperatury dodatnie co jakiś czas zaczynała migotać czerwona kontrolka płynu. Niestety, ale ogrzewanie zaczynało działać po 15 -20 minutach jazdy ( jeżdżę ekonomicznie wiec może tutaj tkwi szkopuł). Ale w efekcie okazało sie, że termostat sie nie otwiera. Został wymieniony oraz pompa wodna. Ponownie wlany płyn - tyle, że koncentrat, odpowietrzony układ. Później były mrozy i nic się nie działo. Jest teraz marzec i temperatury powyżej 15 stopni. W efekcie po dłuższej jeździe czyli na autostradzie, drodze ekspresowej przy 110 km/h na obrotach 2100-2200 co jakiś czas zaczyna migotać kontrolka. Niestety, wówczas spowalniam, włączam na bieg jałowy i kontrolka gaśnie. Ale za jakiś czas ponownie sytuacja sie powtarza. Sprawdzałam, ostatnio, że jest trochę plam zaschniętych po płynie wokół korka wlewu. Natomiast po odstaniu 5-6 godzin od jazdy i otwarciu korka od odpowietrzania słychać przy odkręcaniu, że uchodzi powietrze. Nie wiem co może być przyczyną. Skoro układ był odpowietrzany, ja nie dolewałam płynu. Podciśnienie? Ale skąd? Płyn w chłodnicy jest koloru takiego jak był wlany. Olej jest klarowny. Proszę wskażcie gdzie można szukać przyczyny?

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Odp: PRZEGRZEWANIE SIE PŁYNY W D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marca 2012, 19:29:11 »
a w jakiej kondycji jest chłodnica ???

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2012, 21:11:25 »
Podciśnienie, tworzy się przez zmniejszanie się objętości cieczy, w wyniku opadania temperatury.
Może, tylko jakiś czujnik fisiuje - a układ działa poprawnie? wentylatory się włączają?

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2012, 05:01:05 »
Wentylator sie włącza jak najbardziej. Co do czujnika - nie wiem jak sprawdzić. Myslalam, ze to moze wina uszczelki pod chłodnicą, ale nie ma żadnego wycieku. Płyny sa w normalnych konsystencjach i kolorach. Mechanik który sie nim"opiekuje" stwierdzi, że jeszcze moze by tak sprawdzic przewody - bo może faktycznie gdzieś sie dostaje powietrze. Tylko, ze najciekawsze jest to, ze niestety, ale ogrzewanie szwankuje. ..... Jak oddam do Toyoty - to za bzdurny przegląd wydam pieniadze i zapewne bedą szukać dziury w całym....

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2012, 05:03:07 »
a jak to sprawdzić samemu? moze prozaiczne pytanie....

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Marca 2012, 07:17:55 »
A ucieka Ci płyn chłodniczy?
Nie zwiększa Ci się ilość oleju silnikowego na bagnecie ?
Popatrz i napisz.
Obi

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2012, 07:23:16 »
sugerujesz uszczelkę pod głowicą <diabel>

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marca 2012, 10:03:29 »
a jak to sprawdzić samemu? moze prozaiczne pytanie....

żeby stwierdzić w miarę dokładnie trzeba by ją wyjąć

ja bym sprawdził czy nie masz wycieków z niej, podłożył może jakiś karton

TIIDA '09

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Marca 2012, 04:09:54 »
Witajcie. Pokrótce. Wczoraj po podniesieniu samochodu okazało sie, że gdzieś coś kapie – i znalazł się przewód za silnikiem - mały wężyk. Stąd też dostawał układ fałszywego powietrza i uciekał płyn. A najciekawsze jest to, że w zbiorniku wyrównawczym poziom płynu był prawidłowy!  A weszło bagatela prawie 3 litry po naprawieniu węża. Trochę sie zdenerwowałam. Bo prosiłam jeszcze w listopadzie o dokładne sprawdzenie co jest grane.
Co do uszczelki pod głowicą. W listopadzie gdy termostat wymieniłam i odpowietrzony został układ nadal kontrolka wariowała. Więc widomo wyciągania głowicy - wysyłania do instytutu (koszt w Gliwicach to 2000 zł plus 2 tygodnie oczekiwania) mnie ciutkę przeraził. Wówczas okazało się jeszcze, że może przyczyną jest pompa wody, jak się okazało trafnie do wymiany.
Co do oleju  - poziom oleju jest niezmienny od listopada. Jest czysty. Fakt musze jechać na wymianę bo trochę pojeździłam od listopada. Tak z ciekawości, jakie oleje wlewacie?
PS. Ogrzewanie działa bez zarzutu. Niestety, dopiero po 15 minutach jazdy. Ale te typy tak mają.
:)

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marca 2012, 07:07:57 »
PS. Ogrzewanie działa bez zarzutu. Niestety, dopiero po 15 minutach jazdy.
czyżby bez zarzutu?
Ale te typy tak mają.
chyba nie

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marca 2012, 12:22:46 »
PS. Ogrzewanie działa bez zarzutu. Niestety, dopiero po 15 minutach jazdy.
czyżby bez zarzutu?
Ale te typy tak mają.
chyba nie
U mnie jak samochód stoi pod chmurką i nie włączam nagrzewnicy to na pewno nagrzewanie do 18-20 st. trwa ponad 10 min. W korku jeszcze dłużej.
Czyli raczej ten silnik się szybko nie nagrzewa....
Obi

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Marca 2012, 13:05:29 »
U mnie jak samochód stoi pod chmurką i nie włączam nagrzewnicy to na pewno nagrzewanie do 18-20 st. trwa ponad 10 min.
ale Ty nie masz 1.4d4d 75KM,
To zupełnie inny motor niż 1.4d4d 90KM
U mnie jak samochód stoi pod chmurką i nie włączam nagrzewnicy to na pewno nagrzewanie do 18-20 st. trwa ponad 10 min.
zimą czy latem?.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Marca 2012, 13:12:26 »
zimą..
Obi

Offline J.Graph

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Marca 2012, 13:25:54 »
Ale wy macie dziwne samochody ...
Moja przy mrozach -25 optymalną temperature łapie po 1,5km ...
I żeby nie było - jesli wskazówka temperatury nie dojdzie do połowy to nie przekraczam 2,5tys obr ...

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Marca 2012, 13:36:23 »
ale Twoja to: Starlet 816Wrms, więc wybacz...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl