Autor Wątek: rezerwa + pojemność zbiornika paliwa  (Przeczytany 52066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: rezerwa + pojemność zbiornika paliwa
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Marca 2014, 00:19:03 »
Zawsze jak slyszę ten dźwięk to zastanawiam się czy low fuel czy check i boję się spojrzeć :cheesy: Też mi się dziś zapaliła i cóż, zjazd na Orlen.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Marca 2014, 18:18:13 »
 Koledzy daje Wam temat do przemyślenia, olej napędowy z orlenu, który może znaleźć się i w BP, STATOIL dodatek BIO ma dodawany podczas tankowania paliwa do cysterny na naftobazie, olej napędowy z Lotosa, który moze znaleźć się i w BP, STATOIL dodatek BIO ma dodawany w rafinerii. Według mnie możliwość dodania większej ilości BIO występuje na naftobazie podczas napełniania cysterny. Wybór należy do Was !!!

ps. jeśli macie możliwość tankujcie olej napędowy bez dodatków BIO, zwiększa się kultura pracy silnika i maleje spalanie !!!

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Marca 2014, 07:50:15 »
Koledzy daje Wam temat do przemyślenia, olej napędowy z orlenu, który może znaleźć się i w BP, STATOIL dodatek BIO ma dodawany podczas tankowania paliwa do cysterny na naftobazie, olej napędowy z Lotosa, który moze znaleźć się i w BP, STATOIL dodatek BIO ma dodawany w rafinerii. Według mnie możliwość dodania większej ilości BIO występuje na naftobazie podczas napełniania cysterny. Wybór należy do Was !!! ps. jeśli macie możliwość tankujcie olej napędowy bez dodatków BIO, zwiększa się kultura pracy silnika i maleje spalanie !!!

A to są sprawdzone dane?
Żeby nie było wyższości Swiąt jednych nad drugimi nie poparte analizami.....
Obi

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Marca 2014, 18:07:20 »
 Mam do czynienia z transportem paliw, moje zdanie jest niezmienne, BIO to zło dla naszych silników, w tej chwili dodaje się go teoretycznie do siedmiu procent, docelowo w tym roku ma go być do ośmiu i pół procent !!! 
Jaka to jest ekologia, skoro auta palą więcej na paliwie z BIO a już wiem ekologia zabierania kasy z kieszeni kierowców !!!

Offline iguana3046

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Kwietnia 2014, 10:42:21 »
Po wielu miesiącach nie zaglądania na forum Witam serdecznie :)
Aśka 1,6 Valvematic pali ile chce i kiedy chce przeprowadziłem 3 próby wyjeżdżenia paliwa do odcinki.
Próba 1:
Range 32 - miganie kontrolki, po przejechaniu 28km Range 0km
Od range 0km do SILNIK STOP 115km
Jazda w trasie
Proba 2:
Range 0 do Wyłączenia 75km
cykl mieszany
Próba 3
Range 0 do wyłączenia 84km
cykl miejski w większości stanie na światłach

w każdym przypadku tankowanie do pełna na około 54litry do 3 odbicia pistoletu

Licznik średniego spalania nigdy nie pokazał prawdy miedzy tym co się przejechało a wlało do baku

Toyota Corolla e11 98r 1.3
Toyota Auris 1.6 (132KM) PREMIUM 09r
wkrótce ....
Toyota Avensis 2.2 D-Cat 10r :D <---oby

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Kwietnia 2014, 11:07:36 »
hehe to ja kiedyś zatankowałem 54,5 litra - ciekawe ile miałem w baku  :o

Offline iguana3046

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Kwietnia 2014, 22:55:26 »
wiesz bak ma 55 plus poduszka ale i w gardło z 2 - 3 litry wchodzi :) Corolle e 11 kiedys zatankowalem na 58l na przechyle
Toyota Corolla e11 98r 1.3
Toyota Auris 1.6 (132KM) PREMIUM 09r
wkrótce ....
Toyota Avensis 2.2 D-Cat 10r :D <---oby

Offline MarcinD36

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris II
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Maja 2020, 15:18:58 »
Witajcie,

Szukałem w internecie info jaki zbiornik paliwa ma Auris II HSD przedlift i wszędzie widze 50L. Zastanawia mnie więc fakt że nigdy nie wlałem więcej niż 40L do odskoczenia pistoletu, a zawsze tankuje jak jest pusto (tak sadzę). Ostatnio zatankowałem jak zasięg pokazywał mi 14 Km, a wskazówka była prawie na wskaźniku 0. (przejechałem wtedy 790km Pb98)

Czyżby komputer się tak mylił i w zbiorniku miałbym jeszcze paliwa około 10L, które starczyły by na około 200 km?
Boje się że jak zabraknie paliwa to coś się zepsuje, dlatego tankuje tak jak komputer pokazuje.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Maja 2020, 20:18:42 »
Auris II HSD polift max zatankowanego paliwa 44,2l pod sam korek
Zachar też testował
https://www.youtube.com/watch?v=LRRBmgpq35E

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Maja 2020, 23:14:45 »
Szukałem w internecie info jaki zbiornik paliwa ma Auris II HSD przedlift i wszędzie widze 50L.
To wygląda na powielany błąd z polskiej specyfikacji Toyoty.  W teście ADAC jest 45 l:
https://www.adac.de/_ext/itr/tests/autotest/at4918_toyota_auris_1_8_hybrid_life/toyota_auris_1_8_hybrid_life.pdf

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Maja 2020, 02:55:12 »
U mnie rezerwa zapala się ,jak niby jeszcze paliwa jest na 30-34km , najwięcej wlane to 43.17L .
99% przypadków ,tankuje od rezerwy do pełna.   

Co do tankowania ,mam problem od samego wsadzenia pistoletu dystrybutora . Mimo odkręconego korka wcześniej (opary) ,po zalaniu z 1L od razu pistolet odbija, po prostu nie da się wsadzić , nacisnąć i trzymać aż będzie pełno . Muszę pistolet wycofać ,aż będzie przerwa między plastikiem w rurze a pistoletem .Czyli pistolet nie opiera się o ten plastik ,musi być przerwa ,pewnie opary to powodują .  To też nie zapewnia stałego sukcesu lekki ruch i znowu odbicie . Normalnie męczarnia jak z prostatą .

Tu http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47143.msg659055.html#msg659055  , od postu 123 .
Opisywałem experyment sprawdzenia ,czy komp ma jakąś wartość stałą zapisaną odnośnie paliwa i jego przeliczania na km .   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Maja 2020, 08:16:23 »
Auris II 1.33

Rezerwa zapala się przy przy zasięgu 50-40 km, na 0 zrobiłem jeszcze 70 km i wlałem do pełna pod korek i skoro bak ma 55L a wlałem po wlew 44,8L, więc w baku zostaje jakieś 4,5 - 5 L zakładając, że w przewodach paliwowych też jakieś 0,5 L zostało.

Przy średnim spalaniu 7L/100 robię trochę ponad 700 km do tankowania, obliczając z pełnego baku wychodzi max 785 km zasięgu na pełnym baku, więc można założyć, że wskaźnik średniego spalania wskazuje poprawnie.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Maja 2020, 22:27:36 »
Ja na rezerwie w Aurisie II zrobiłem 140km i później przestałem kontynuować te czynności

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Czerwca 2020, 16:45:43 »
Po zapaleniu się lampki sygnalizującej rezerwę przejechałem około 30 km, do odbicia weszło 43,25 l

Witajcie

Ja dziś przejechałęm po zapaleniu się lampki rezerwy ok 50 km.
Zatankowałem do odbicia - 35,6 L
Zatem jeśli matematyka u mnie nie kulawa - Marekw2 zatankował 43 L
To by wychodziło że jeszcze 8L mi zostało w baku - pprzy spalaniu w zaokrągleniu 5L/100 można by przejechać jeszcze 140 km ????
doliczyc do tego 50km już przejechane - wyszłoby że po zapaleniu kontrolki można przejechać ok 200 km przy spalaniu średnik 5L/100 ??
byłoby super - ale czy to możliwe ??

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Czerwca 2020, 19:38:03 »
Jaki problem zatankować w kanister 5-10 l paliwa i jeździć póki nie stanie? Wtedy wszystko się wyjaśni.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl