Autor Wątek: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso  (Przeczytany 387419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kyo

• Gość
Odp: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Czerwca 2012, 11:16:38 »
Niestety, przebieg 140.000 ;)
Gdzie, poza allegro, szukać tej nawigacji? Może jakieś źródła zza granicy?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Czerwca 2012, 11:20:33 »
Na szrotach, ale szroty zwykle też wystawiają na allegro, więc trochę  :thumbdown:
Ja bym na Twoim miejscu pomyślał, żeby tam wstawić (lub wstawić zabudowując) alternatywny sprzęt: będziesz miał nowy sprzęt, z gwarancją, jakiegoś renomowanego producenta (np. Alpine - najdroższy, ale najlepszy, ale i tak duuużo tańszy niż oryginał). Albo żyć z tym co jest.
Ja i tak w żadnym z aut, w których miałem fabryczną nawigację jej albo nie używałem, albo używałem bardzo rzadko z uwagi na niedokładne i stosunkowo stare pokrycie dróg.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Czerwca 2012, 11:27:20 »
Sancho ma rację. Tak na prawdę tracisz tylko "szacun na dzielni" bo te fabryczne nawigacje są w większości do bani. Co do szrotów - trzeba podzwonić bo nie sposób wystawić na allegro całe verso w częściach.

Ja bym na Twoim miejscu wyjął to radio i pojechał do jakiegoś elektronika, żeby sprawdził co tak na prawdę jest przyczyną - czy sam ekran czy coś innego. Może się okazać, że to jakaś drobnostka. A jeśli winny będzie jednak ekran to ebay. Na pewno znajdziesz kogoś w okolicach Hongkongu kto taką część zamienną będzie miał. Trochę maili będziesz musiał wysłać.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Czerwca 2012, 11:50:38 »
Jak już kiedyś pisałem - największą zaletą nawigacji fabrycznych jest... estetyka. <diabel> Po prostu konsola środkowa zwykle ładniej wygląda z ekranem niż bez niego.
Dodatkowo czasem - nie wiem jak w Verso - albo jest dostęp do dodatkowych funkcji samochodu albo jest taki sam, tyle że ładniej (wizualnie) realizowany.
A poza tym każda świeższa nawigacja jest zwykle lepsza niż fabryczna.
Aha! Jest jeszcze druga zaleta - "lans", że "ja mam nawigację" np. do sprzedaży. :cheesy: Niektórych kupujących, trzeba przyznać, to nakręca. :laugh:

tom

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Lipca 2012, 11:01:42 »
Na szrotach, ale szroty zwykle też wystawiają na allegro, więc trochę  :thumbdown:
Ja bym na Twoim miejscu pomyślał, żeby tam wstawić (lub wstawić zabudowując) alternatywny sprzęt: będziesz miał nowy sprzęt, z gwarancją, jakiegoś renomowanego producenta (np. Alpine - najdroższy, ale najlepszy, ale i tak duuużo tańszy niż oryginał). Albo żyć z tym co jest.
Ja i tak w żadnym z aut, w których miałem fabryczną nawigację jej albo nie używałem, albo używałem bardzo rzadko z uwagi na niedokładne i stosunkowo stare pokrycie dróg.

jak masz aktualne mapy do fabrycznych nawi, to pokrycie jest bardzo dokładne - jeżdżę na fabrycznych navi w toyotach od 2005 roku i tak od 2007 pokrycie jest na prawdę bardzo dobre, a już teraz idealne

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #80 dnia: 04 Lipca 2012, 21:06:42 »
Dokładnie! W Verso pokrycie dróg jest fenomenalne, a nawet wyprzedza realia  <diabel> (pisałem o tym). Są już części autostrady, np. A2, A4 pod Tarnowem. Poza tym w grudniu ma wyjść aktualizacja i nareszcie zacznie działać TMC. Jeździłem juz na Tomie, Garminie i ta fabryczna navi nie jest wcale ostatnia. Korzystam już tylko z niej i nie muszę nic dopinać do szyby. Ale... wiadomo. Kwestia gustu!  <taniec>

tom

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Lipca 2012, 21:17:14 »
Ciekawe czy w nawigacjach na płyty aktualizacja tez uruchomi TMC. W końcu jeszcze miesiac temu były dostępne w salonach jeszcze takie navi

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #82 dnia: 27 Lipca 2012, 12:26:50 »
Pojawiła się aktualizacja mapy na stronach www.my.toyota. Nowa wersja to: EUL20120620 Poprzednia była z 2011. Niestety nie posiadam danych, czy po aktualizacji zacznie działać TMC, gdyż dilerzy wciąż podają w swoich broszurach, iż usługa rusza w grudniu 2012. Taką też kiedyś dostałem informację od swojego dilera, ale twierdził on, że TMC zacznie działać przy najbliższej aktualizacji mapy, a ta według jego danych, miała być dopiero w grudniu, a jest już teraz. Swoją drogą mapę można pobrać (ok.2.3GB), ale za cenę: 119 EURO!! Kosmos. Diler zapewniał, że przez okres 2 lat aktualizacje mają być darmowe, a gdzieś wyczytałem, że nawet przez 3.  :cool:  Napisałem już do Toyoty i pewnie jak zawsze mają ciężki orzech do zgryzienia  <kucharz> , bo nie odpisują od kilku dni, więc ich dziś ponaglam.  :embarassed:  I zobaczymy...

Offline verso1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Sierpnia 2012, 21:13:39 »
Witam Was,
Wlasnie otrzymalem od toyoty wytlumaczenie reklamacji ktora zglosilem w kwestii aktualizacji nawigacji. Toyota  Motor Poland pisze iz:
"Aktualizacja jest płatna. Wynika to z wykupienia praw autorskich, jak również posiadania na ten zakup 3-letniej gwarancji. Na takiej samej zasadzie płacimy za każdy aktualizowany atlas drogowy, czy plany miasta".

Od Toyoty i dilera wiem tez ze bezplatna aktualizacja jest tylko do nowych aut które nie przejechaly 200km od pojawienia sie nowej aktualizacji lub tych osob którzy maja wersje oprogramowania z litera H.

Dodatkowe info na stronie toyoty  http://www.toyota.pl/innovation/toyota-touch.tmex
Opisy systemów nawigacji Toyoty:

Toyota Touch
Dzięki systemowi Toyota Touch multimedia odpowiadają na każde skinienie palca. Korzystaj z systemu audio z ekranem dotykowym i pełną kompatybilnością z każdym odtwarzaczem MP3, zdalnie wybieraj numery telefonu lub wyświetlaj widok z tylnej kamery podczas cofania.

Toyota Touch&Go
System Toyota Touch&Go zawiera łatwy do aktualizowania system nawigacji satelitarnej, możliwość integracji z Google Local Search, usprawnioną zdolność współpracy z technologią Bluetooth oraz wiele usług, które można dodatkowo pobrać (aplikacje, mapy itp.).

Toyota Touch&Go Plus
System Toyota Touch&Go Plus zawiera dodatkowo takie funkcje, jak rozpoznawanie mowy, syntezator mowy oraz darmowy trzyletni pakiet aktualizacyjny zawierający nowe mapy, nowe treści, język polski, oprogramowanie i wiele więcej.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2012, 21:21:32 wysłana przez verso1 »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Sierpnia 2012, 23:50:07 »
Wiesz co - nie znam tematu, nie mam "toucha".
Ale powiem tylko, że jeśli mi by ktoś przedstawił w oficjalnych materiałach reklamowych, że mam mieć 3-letnią aktualizację BEZPŁATNĄ, a potem coś ściemniał, to złożyłbym na piśmie reklamację z tytułu niezgodności tego towaru z umową. Bo umowa była inna!
A teraz - kto za to zapłaci czy ASO czy TMP - to dla klienta nieistotne. Ma być aktualizacja - i to przez 3 lata!

Offline leptoptelis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Sierpnia 2012, 07:59:11 »
A Beckera z  iGO na pokładzie można kupić z dożywotnią aktualizacją oprogramowania i map za niecałe 1000 zł. Wprawdzie nie da się go umieścić w konsoli środkowej tylko trzeba lepić na szybę i ma tylko 5 cali ekran więc nie wygląda tak lansiarsko jak wbudowana navi ale prowadzi bajecznie.

tom

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Sierpnia 2012, 08:32:17 »
bez urazy, ale w dzisiejszych czasach wbudowana navi nie wyglada juz lansiarsko, wpisała sie jakby to powiedziec juz w krajobraz, natomiast te przy szybie w niektorych autach wyglądają po prostu wiesniacko. przyklad audi a6 i navi przy szybie.......

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Sierpnia 2012, 09:01:44 »
No ale to nie tyle kwestia samej nawigacji ile samego użytkownika - głupiego miejsca, w którym zamontuje nawigację i często uchwytu bardziej pasującego do pasania krowy lub uprzęży dla konia niż uchwytu na nawigację.
Ja tam osobiście nawet mając Audi używałbym swojego TomToma - idealna żadna nawigacja nie jest. Ale producent aut robi auta, a nawigacja jest tylko dodatkiem...

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Sierpnia 2012, 09:07:10 »
Ja podobnie. Kieruje sie funkcjonalnoscia a nie czyims poczuciem smaku.
Zgadzam sie, wpisaly sie w krajobraz. Moga byc nieaktualne, niedokladne byleby "duze navi" w kolkpicie bylo. Wypas i szacun na dzielni musi byc.
pzdr.
Michał

Offline leptoptelis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Sierpnia 2012, 13:12:01 »
Ja navię zawsze sadzam w lewym dolnym rogu szyby. Tak, żeby jak najmniej zasłaniała.
Zresztą jak się ma zegary pośrodku to najlepsze miejsce. W Yarisku też siedziała w tym samym miejscu.
Idealnej navii to nikt jeszcze nie wymyślił i chyba nie wymyśli. Blaupunkt kiedyś eksperymentował z nawigacją na obrazie z kamerki, ale po początkowym zachwycie więcej było narzekania ze strony użytkowników niż pożytku z nowego bajeru. I jakoś inni nie poszli w tym kierunku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl