Autor Wątek: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso  (Przeczytany 386994 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso
« Odpowiedź #540 dnia: 13 Października 2016, 21:37:38 »
Do Verso ściągnąłeś? Bo ja jeszcze nie widzę, najnowsza dostępna jest wersja 6.7.0L

Offline budles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #541 dnia: 13 Października 2016, 22:07:27 »
Nie... do Avensis, ale model jest chyba bez znaczenia. Tylko ja miałem wykupioną opcję aktualizacji przez 3 lata. Jednak po aktualizacji w samochodzie wszedłem na moją stronę My-Toyota i zobaczyłem, że nie miałem już do wyboru najnowszej wersji 6.8.0L tylko przedostatnią 6.7.0L. Może źle szukałem, ale pendrive z aktualizacją muszę zabezpieczyć, na wszelki wypadek...

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #542 dnia: 13 Października 2016, 22:16:06 »
Też mam wykupioną w czerwcu opcję 3 letniej bezpłatnej aktualizacj ale jeszcze nie mam możliwości ściągnięcia wersji 6.8.0 L.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #543 dnia: 13 Października 2016, 22:46:21 »
budles@, mógłbyś opisać procedurę instalacji krok po kroku dla tych co będą to robić pierwszy raz.  Na forum chyba brak takiego przewodnika

Offline budles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #544 dnia: 13 Października 2016, 23:26:28 »

budles@, mógłbyś opisać procedurę instalacji krok po kroku dla tych co będą to robić pierwszy raz.  Na forum chyba brak takiego przewodnika

Ok. Robiłem to już (aż) 2x.
1. Trzeba mieć założone konto na stronie: https://www.toyota.pl/
Przy rejestracji na stronie podaje się dane sczytane z ekranu w samochodzie dotyczące nr urządzenia "Device ID" oraz kodu "Request code". Po tych nr jesteśmy identyfikowani czy mamy oprogramowanie w z literką na końcu "L" - wersja uboższa T2&Go, czy też "H" - wersja bogatsza T2&Go Plus.
2. Po zarejestrowaniu się i zalogowaniu się na tym koncie (w PC), wchodzimy do zakładki: e-Sklep
3. Odnajdujemy ikonkę z aktualizacją: Map Update 6.8.0L (dotyczy wersji T2&Go) lub Map Update 6.8.0H (dotyczy wersji T2&Go Plus). Jeśli jesteśmy zalogowani to widzimy tylko właściwe dla swojej wersji oprogramowanie.
4. Klikamy w wybraną ikonkę. Dodajemy aplikację do koszyka, potwierdzamy zapoznanie się z regulaminami. Jeśli nie mamy wykupionej opcji darmowej 3-letniej aktualizacji, to pojawia się cena zakupu 520zł, którą przelewamy internetowo na podane konto (Belgia). Jeśli mamy opcję z darmową 3-letnią aktualizacją to na początku widzimy cenę, która szybko w "koszyku" zamienia się na cenę 0,00zł.
5. Klikając odpowiednią ikonkę ściągamy aktualizację  Możliwe, że pobierze się nam aktualizacja do folderu Pobrane. Jest to aktualizacja w postaci archiwum ZIP. Rozpakowujemy archiwum i przegrywamy całą aktualizację na całkowicie czysty pendrive o minimalnej pojemności 8Gb, sformatowany w standardzie Fat32. Ważne, aby na pendrive danych nie wgrywać do jakiegokolwiek folderu utworzonego przez siebie. Rozpakowane pliki i jeden folder kopiujemy na tenże pendrive. Obok przycisku "Pobierz" jeszcze trzeba otworzyć ekranik z kodem, który trzeba przepisać lub skopiować sobie do komputera (będzie potrzebny przy instalacji w samochodzie).
6. Idziemy z pendrive do samochodu. Wkładamy pendrive do gniazda USB. Uruchamiamy silnik. Jest to warunek konieczny, z tego względu, gdyż bez uruchomienia silnika po ok 20 minutach zasilanie zostaje wyłączone i aktualizacja została by przerwana, a proces aktualizacji trwał u mnie ok. 40 minut.
7 Gdy odpalimy silnik z wcześniej włożonym pendrive, pendrive zostaje po ok. 1-2 minutach "odnaleziony" przez urządzenie samochodu i na ekranie pojawia się "obrazek" pokazujący proces transferu i instalacji. Na początku jesteśmy poproszeni o podanie nr kodu, który przepisaliśmy podczas pobierania pliku. Musimy też wybrać, którą wersję Europy wybieramy (zachodnią - W) czy wschodnią - E). Pokazane są na ekranie kontury państw, więc możemy zdecydować, która wersja nas interesuje. Pokazywany są procenty instalacji 7 poziomów (pojedynczo i dla całej instalacji). Trzeba odczekać na zakończenie. potem można - a nawet trzeba wyciągnąć pendrive i mamy koniec.
6. Warto sobie zostawić pendrive z aktualizacją i zapisanym poza pendrive kodem. Może się przydać - chociażby do zmiany konfiguracji części Europy, jeśli będziemy chcieli zmienić.
7. Już po wszystkim, możemy już niezależnie zainstalować sobie aplikacje związane z wersją oprogramowania. Do tego już pendrive nie będzie nam potrzebny. Wymagane jest jedynie skonfigurowane połączenie samochodu z internetem (poprzez komórkę). Wchodzimy wtedy do aplikacji w samochodzie "e-Sklep" i tam wybieramy różne inne aplikacje, które mają uwagę "aktualizuj".
8. I to chyba wszystko...

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #545 dnia: 14 Października 2016, 00:07:38 »
Wziąłem do koszyka, i ... trochę lipa, chcą płatności poprzez PayPal. Danych karty płatniczej im nie dam. Przelałem sobie przelewem na PayPal kasę, jak zatrybi, mam nadzieję, że da się zapłacić. Trochę mnie dziwi, firma mając przedstawicielstwo w Polsce, nie oferuje prostych płatności krajowych. W byle sklepie internetowym mam gamę możliwości.
Spalanie - Motostat.pl

Offline budles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #546 dnia: 14 Października 2016, 16:32:51 »

Też mam wykupioną w czerwcu opcję 3 letniej bezpłatnej aktualizacj ale jeszcze nie mam możliwości ściągnięcia wersji 6.8.0 L.
Z ostatniej chwili:
Toyota umieściła nową wersję oprogramowania w wersji 6.8.0, ale bardzo szybką ją zdjęli. Więcej na forum Avensis:
http://avensis.info/viewtopic.php?f=67&t=21924&p=473161#p473161

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #547 dnia: 14 Października 2016, 21:28:56 »
No nic, trudno, czekamy w takim razie na poprawioną wersje. A coś się zmieniło w samym interfejsie ? Czy sama aktualizacja map ?

Offline budles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #548 dnia: 14 Października 2016, 21:58:01 »

No nic, trudno, czekamy w takim razie na poprawioną wersje. A coś się zmieniło w samym interfejsie ? Czy sama aktualizacja map ?

Aktualizacja map i ponoć jakieś drobiazgi np. poprawiono w nim kilka drobiazgów, np. możliwość zdefiniowania ulubionych kontaktów telefonicznych, ale to podaję za innym użytkownikiem forum Avensis. Sam jeszcze nie sprawdziłem, pomimo, że wgrałem tę felerną aktualizację.

Offline budles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #549 dnia: 18 Października 2016, 23:43:59 »
Dziś pojawiła się nowa aktualizacja 6.8.1 w obu wersjach "L" i "H".... dla Touch2&Go i Touch2&Go Plus

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #550 dnia: 18 Października 2016, 23:55:30 »
Dziś pojawiła się nowa aktualizacja 6.8.1 w obu wersjach "L" i "H".... dla Touch2&Go i Touch2&Go Plus
Kupiłem aktualizacje 3-letnie 2 dni temu. Po kilkunastu godzinach mogłem pobrać wersję 6.7.0. Teraz mam ją na liście, ale pobieranie zniknęło. Nowszej wersji nie mam (jeszcze?) dostępnej.
Spalanie - Motostat.pl

Offline arpal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #551 dnia: 27 Października 2016, 20:32:33 »
Witam ponownie.

Własnie mam wgraną najnowszą aktualizację do Touch&Go (bez plusa)
wersja oprogramowania 2.14.5WL
ID Mapy EUL20160420

Arek
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 21:54:38 wysłana przez felicjator »

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #552 dnia: 27 Października 2016, 21:54:11 »
Jaka wersja stacji?
TT&G czy TT&G2?

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #553 dnia: 28 Października 2016, 06:59:41 »
Jaka wersja stacji?
TT&G czy TT&G2?

Odpowiem chyba za Arka. Wersja Touch&Go. Dla Touch&Go2 oprogramowanie jest w wersji 6.8.1.
Arek, ściągałeś przez neta? Płatność PayPal? Jaka to obecnie kwota i czy na pierwszy rzut oka widać różnicę w mapach (jakąkolwiek)?

Offline arpal

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #554 dnia: 28 Października 2016, 08:18:59 »
Navi Touch&Go 1
Aktualizację wgrywał serwis Szczecin ul.Struga.
Koszt 492zł.
Aktualizacja jest od 13.10.2016
Wgrywałem przez serwis ponieważ auto sprowadzone z Francji i wersja systemowa 2.1 OLT z 2011rr nie pozwalała na pobranie aktualizacji przez neta.
Czy są jakieś zmiany. Nie wiem bo nie miałem wogóle map Polski.

Pozdrawiam
Arek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl