Autor Wątek: Camry-przerobka na wtrysk?  (Przeczytany 6707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ddow

• Gość
Camry-przerobka na wtrysk?
« dnia: 03 Lutego 2005, 11:27:15 »
Witam,
Od 3 miesiecy jezdze Camry '93 V6 GX z LPG bez komputera. Chyba wszyscy sie domyslaja jak to "dziala" . Po przelaczeniu na benzyne jest w miare dobrze i mozna poczuc co to autko potrafi, ale wiem ze to nie jest szczyt mozliwosci. Myslalem zeby wstawic jakis komputer, ale w zasadzie pewnie poprawi sie tylko praca silnika na wolnych obrotach i moze troche parametry...niestety zwezka w dolocie powietrza pozostanie...juz niektorzy przerabiali ten temat. Wymyslilem sobie, ze sprobuje przerobic go na wtrysk i tu pytanko: czy ktos z Was cos takiego robil? Ile moze kosztowac taka przerobka? Czy elementy reduktor-parownik i zawor uda sie wykorzystac? Jaki moze byc koszt wtryskow i komputera? Bede dzwonil jeszcze po warsztatach, ale wczesniej chcialem zasiegnac opinii grupowiczow.
Pozdrawiam,
Darek

P.S. Mam instalke BRC.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2005, 12:30:56 »
Jak chcesz zeby chodzilo tak samo na paliwie jak na gazunku to tylko przerobka na wtrysk.
Kumplowi w C klasie 98r instalacja 2 gen strasznie strzelala wkur.... sie wyp..... to dziadostwo wlozyl wtrysk i teraz jest lalka. koszt niewiele mniejszy niz wlozenie wszystkiego od poczatku

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2005, 19:09:46 »
i owszem przeróbka wyniesie Ciętaniej - koszt w zaleności od wtryskiwaczy i komputera ok. 1000-1500 PLN. W butli musisz wymienić wielozawór - chyba masz zwykły, bez sterowania elektrycznego.

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2005, 20:11:35 »
Cytat: p_flori
ok. 1000-1500 PLN

lepij Panie lepij

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2005, 00:39:52 »
Cytat: Bubu
Jak chcesz zeby chodzilo tak samo na paliwie jak na gazunku to tylko przerobka na wtrysk.
Kumplowi w C klasie 98r instalacja 2 gen strasznie strzelala wkur.... sie wyp..... to dziadostwo wlozyl wtrysk i teraz jest lalka. koszt niewiele mniejszy niz wlozenie wszystkiego od poczatku

powiem szczerze że dobrze założona II gen jets bezproblemowa, aczkolwiek z dobrymi gazmajstrami jest u ans problem, wszystko zazwyczaj sprowadza siędo spartaczenia już przy montażu, mi osobiście II gen tylko pare razy strzeliła i to było w sytauacji na samym początku i ostatnio jak okazało sięże ciągnie lewe powietrze teraz jest już oki :)
zmiana mixerka na ciut większy6 (standardowo około 32-36mm) po założeniu ciut wiekszego 42-44mm i dostrojeniu jest naprawde nieźle :-DD

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2005, 13:31:02 »
Cytat: p_flori
i owszem przeróbka wyniesie Ciętaniej - koszt w zaleności od wtryskiwaczy i komputera ok. 1000-1500 PLN. W butli musisz wymienić wielozawór - chyba masz zwykły, bez sterowania elektrycznego.

Za tyle to nawet części nie kupisz! Jeżeli założenie wtrysku LPG "od zera" do 4 cylindrów kosztuje ok. 4000pln, do 6 cyl. ok. 5500pln a przy przeróbce zostanie bardzo niewiele (butla bez wielozaworu, jakieś przewody to można liczyś na rabat w wysokości ok. 500pln nie więcej). Kiedyś obdzwoniłem instalatorów w tej sprawie. Najtańsze zestawy montażowe - komplety na przód do 4 cyl. kosztują ok. 2000pln. Przy przeróbce z I gen. na IIgen. co do podanej ceny przez kolegęwyżej zupełna zgoda! Pozdrawiam i powodzenia w modyfikacjach.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2005, 15:24:54 »
przeróbka z I gen na II gen to koszt : 200zł emulator (o ile nie było), krokowiec 150zł , komputerek 150-250zł,
przeróbka z II gen na IV gen to koszt około 1500-2000zł

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2005, 14:57:49 »
@ Carina GTI
Daj mi namiar na warsztat, który będzie chciał przerobić II gen na IV gen za nawet 2000. Jadęjutro:) ze swoim Volvo!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

yufuyf

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2005, 23:27:22 »
no jak to tylko taka dopłata to i ja gonięna przeróbkę:-) czekam na namiary :-D

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2005, 21:53:55 »
najlepszy namiar to sklep z częściami do LPG  :lol:
heh a 2.5 to chyba V6 czy sięmyle?? :-DD

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2005, 22:23:26 »
CarinaGTI,  tylko 1500 -2000  :shock:  :shock:  to moze i ja sie skuszę

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lutego 2005, 11:43:19 »
Cytat: CarinaGTI

Nie 2,5 w moim Volvo to 5 cyl. 20v. Ale KIT na przód musi być od 6 cylindrówki. Części za takowy zestaw zaczynają się, powtarzam ZACZYNAJĄ od 2.300 PLN. To jakim cudem wychodzi Ci 1500-2000PLN kompletna przeróbka? Oświeć proszęszanowne Forum na jakiej podstawie to wyliczyłeś kolego Carina GTI. Czekamy na namiar na sklep LPG z super niskimi częściami i warsztat, który to złoży za przysłowiowe "piwo". Matematyke co prawda miałem dosyć dawno w szkole ale ni cholery mi nie wychodzi suma podana przez Ciebie.
Oczekując na oświecenie, pozdrawiam serdecznie wszystkich "zagazowanych".
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lutego 2005, 17:17:51 »
Kolega Carina GTi mial na mysli doplate do istniejacej juz instalacji II gen.Niestety ze starej instalacji pozostaja chyba tylko przewody gazowe i emulator wtryskow,reszta jest z innej parafii.Jezeli instalacja jest kiepsko zmontowana to nawet IV gen. bedzie sprawiala problemy.Taniej mozna doprowadzic dotychczasowa instalacje do naprawde przyzwoitych osiagow bez koniecznosci montowania wtrysku gazu.Podstawą sa dobrej jakosci elementy instalacji i troche czasu na regulacje.
Carina GTI jeszcze nie wie o tym ale kroi mu sie nowy palnik do gazu ktory pozwoli na jeszcze wieksza dynamike jazdy na gazie i da mniejsze dlawienie na benzynie.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lutego 2005, 18:28:10 »
Cytat: jozef01
Cytat: CarinaGTI

Nie 2,5 w moim Volvo to 5 cyl. 20v. Ale KIT na przód musi być od 6 cylindrówki. Części za takowy zestaw zaczynają się, powtarzam ZACZYNAJĄ od 2.300 PLN. To jakim cudem wychodzi Ci 1500-2000PLN kompletna przeróbka? Oświeć proszęszanowne Forum na jakiej podstawie to wyliczyłeś kolego Carina GTI. Czekamy na namiar na sklep LPG z super niskimi częściami i warsztat, który to złoży za przysłowiowe "piwo". Matematyke co prawda miałem dosyć dawno w szkole ale ni cholery mi nie wychodzi suma podana przez Ciebie.
Oczekując na oświecenie, pozdrawiam serdecznie wszystkich "zagazowanych".

józefku: trzeba było kupić zamiast 5-6 cylindrówki dobrą 4-cylnidroweczke :-DD już chyba wiesz  :csmoker
Carinus: wielkie dzięki!!!!!

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lutego 2005, 20:00:10 »
@Carina GTI
Nie dogadamy sięchyba, a szkoda! Moje Volvo chodzi b. dobrze na IIgen.  i nie żałuje zakupu swojej V cylindrówki, wiesz mi. Ale jak każda instalacja II gen. ma swoje minusy, które są wyeliminowane (powinny być) w IV gen. - to chyba żadna tajemnica. Odbiegłeś nieco od tematu kolego, a mianowicie jeśli sięstwierdza naukowo na forum, że koszt przeróbki II na IV gen. wynosi x, to chyba napisałeś to na jakiejś podstawie. Pytany o konkrety delikatnie mówiąc unikasz odpowiedzi. Czasami trzeba sięprzyznać, że kwoty rzucone na forum wywróżone zostały z  sufitu, nieprawdaż? Bez urazy - pozdrawiam silną grupęWROCŁAWSKĄ!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl