Autor Wątek: RAV4 Multidrive S - spalanie  (Przeczytany 3361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gorbi

• Gość
RAV4 Multidrive S - spalanie
« dnia: 17 Kwietnia 2012, 13:49:07 »
Witam,
nie miałem wiele okazji żeby jeździć autami 4x4, ale szukam od pewnego czasu jakiegoś SUV-a. Znalazłem dziś ten test RAV4 http://autowizja.pl/page.php?1130 (jest w kręgu mojego zainteresowania) i zaskoczyło mnie zużycie paliwa
Czy jest to standard dla autek 4x4 z podobnymi silnikami, czy raczej "zasługa" tej bezstopniowej skrzyni, taka specyfika jej pracy? Czy ktoś dysponuje podobnym zestawem silnik+skrzynia i mógłby się wypowiedzieć? Czy z manualem pali znacząco mniej?
Z góry dzięki...

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Multidrive S - spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2012, 23:55:26 »
Mam takie autko z 2006r. ze starym automatem 4 biegowym i silnikiem 2.0 152km.
Moja jazda po W-wie w srednim szczycie (staram sie omijac korki) to ponizej 10l na 100 z tym, ze na trasie 64km przypada jakies 15 trasy, choc czasem trudno to nazwac trasa :-)
W zeszlym roku w wakacje spalil mi jakies 7.8l z bagazami, 3 doroslych i dzieckiem.
Wydaje mi sie, ze jest bardzo dobrze jak na automat.
Zauwazylem tez, ze autko mniej spala po osiagnieciu 90km i mozna tak je ciagnac do 110km, wtedy skrzynia trzyma mniej wiecej silnik na 2500 rpm.
Ja ze swojego tendemu: skrzynia+silnik jestem zadowolony.
Zaluje tylko, ze nie mam V6.
Kolega ma sciagneta Ravke z USA z silnikiem 2.4 i ta sama skrzynia i pali mu jakies 1-2 litry wiecej niz mnie.
Toyota Rav4 2.0 benzyna automat

Adak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2012, 17:20:58 »
Widzę że szybko odpowiedzi nie uzyskałeś, ale teraz ja powiem co wiem:
W Warszawie takie coś (zakładam że 2006 to 3 generacja) z tego co się orientowałem pali w okolicach 12l. Po więcej statystyk odsyłam do autocentrum.

Czy to mało czy dużo? Zależy od Ciebie. W trybie sport nawet jedzie, w zwykłym - bez cudów. Ogólnie te 150KM które ona ma zdaje się zbyt mało, ale z drugiej strony jak bardzo można chcieć windować w górę spalanie? Też nie można przegiąć.

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2012, 16:15:49 »
Zacznijmy od tego, jak kto jezdzi i jakie oczekiwania ma.
Jesli jezdzi jak emeryt, to nie bedzie duzo palil.
Jesli uwaza, ze ravka to sportowiec, to sie pomylil i zawsze mu bedzie duzo palic.
Trzeba jakis zloty srodek tutaj zastosowac albo kupic sobie Ravke z V6, wtedy nie bedzie chociaz na osiagi narzekac :-)
Toyota Rav4 2.0 benzyna automat

pirates69

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2012, 11:38:04 »
Mam RAV4 D-CAT 177KM. Poniżej 10L jeszcze nie zeszło mi zużycie. Norma, to 11L/100km. Przy zakupie wg parametrów podawano zużycie na poziomie 8L/100km. Ale chyba jeżdżąc bardzo delikatnie do 80-90 km/h i to na trasie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl