Autor Wątek: E9 - świece, gaźnik, zapłon  (Przeczytany 4427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szympans

• Gość
E9 - świece, gaźnik, zapłon
« dnia: 03 Lutego 2005, 12:54:04 »
Witam i pytam.
Dot. E9; 1,3XL; `89

1). Jakie powinny być stosowane świece NGK: BPR6EY czy BPR5EY?
2). Występuje u mnie w Corolce dziwne zjawisko, przy ustawieniu zapłonu w taki sposób że "silnik aż wyrywa asfalt" przy ok. 2000obr/min i lekkim naciśnięciu gazu ok 30% (długości nacisku pedała gazu) zaczynają "dzwonić zawory" (na każdym biegu). Gdy mocno nacisnęgaz przy 2000obr/min. taki efekt nie występuje.
Po opóźnieniu zapłonu silnik "stracił" ducha ale zawory nie dzwonią.
Czy przyczyną są: świece mam BPR6EY, zapłon, gaźnik, paliwo (tankujęPb95 na BP)?

Za wszelkie uwagi i pomoc wielkie dzięki.  :modlitwa
Pzdr.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:29:40 wysłana przez Janmor »

• Gość
E9 - ¶wiece, ga¼nik, zap³on
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2005, 16:53:03 »
Polecam takie swiece, ktore pasuja do twojego modelu/specyfikacji auta - marka bez znaczenia bo to tylko marka i nie wiele jest tu w polu manewrow. Co do benzyny jaka tankujesz to czy to BP. czy Shell czy Orlen to wsio jedno i tak dolewaja wody, jedni mniej inni wiecej. Co do stukotu - PANEWKI misiu, PANEWKI. Wiem bo sam przerabialem, a jak rwie asfalt to pewnie masz za bardzo gaznik rozkrecony i dlatego wiecej mocy daje.

Aha, po czym wiem ze wody dolewaja? Prosta sprawa, mieszkam w Luxemburgu. Po odpaleniu auta zima, z rury wydechowej para wodna pokazuje sie przez pare chwil doslownie, natowmiast ile razy jestem w PL to zjawisko sie wyyyyyyyyydluuuuuuuza niesamowicie - wniosek dolewaja wody (potwierdzony przez ASO tu i w PL)

Pozdro.

TRD

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2005, 21:25:45 »
a jak
Cytat: Szympans
przy ustawieniu zapłonu w taki sposób że "silnik aż wyrywa asfalt" przy ok. 2000obr/min i lekkim naciśnięciu gazu ok 30%

A jak to sięustawia ??

Szympans

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2005, 08:34:02 »
Chodzi o to że:
- luzuje aparat zapłonowy i przyspieszam kąt wyprzedzenia zapłonu. (wtedy silnik ma większą moc ale słychać spalanie stukowe, nie wiem jak ze spalaniem bo testowałem tylko przez chwilę)
- opóźniając zapłon = mniejsza moc, brak spalania stukowego.

A propo - co mają panewki do spalania stukowego ?

Pzdr.

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2005, 09:09:57 »
Cytat: Szympans

A propo - co mają panewki do spalania stukowego ?

Nie wiem co maja, ale jak rozbierzesz silnik to sie dowiesz - przygotuj sie na wymiane.

Szympans

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lutego 2005, 09:24:22 »
Nie strasz mnie: wiem że zużywa olej ok 0,5/1000km i spala zimą ok. 8l/100 w mieście ale to nie powód (chyba) żeby wpakować sianko w remont silnika.
Przecież to Toyota to chyba jeszcze z 50kkm pojeździ no nie :)). (na liczniku ma 168 kkm).

Pzdr.

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2005, 10:27:11 »
Pewnie ze pojezdzi. Wogole to dziwi mnie tak maly przebieg i az takie problemy (moze licznik miales krecony). Sluchaj, rada jest 1. Jedz do mechaniora, wykrec swiece, sprawdz cisnienie na "garach" i bedziesz wiedzial czy remont czy jeszcze nie. A swoja droga to z remontem bym poczekal, az zacznie ci "dymic" z rury wydechowej, ale tak "konkretnie".

Co do licznika twojego. Ja mam 1990 rok i 298 tys km, dlatego twoj mnie dziwi, ze taki maly ( a mieszkam w Lux i tu przebiegi raczej male). Znam w PL jednego co ma podobny, ale on to auto zonie dal i ona tylko do sklepu i do kosciola ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl