Autor Wątek: Jak rozebrać schowek na okulary (koło lusterka wstecznego) Camry 2002  (Przeczytany 4314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline methodfive

• Toyot Leżący
  • *
Witam Szanownych Forumowiczów.
Mam nastepujacy problem. Podczas otwierania schowka na okulary (na podsufitce, kolo lustreka wstecznego) odłamało mi się kółko zębate które spowalnia proces otwierania i wpadło głębiej. Przy każdym gwałtowniejszym zakręcie ten fragment przemieszcza się z lewej na prawą stronę. Gdzieś z okolicy górnego brzegu szyby się znajduje. W jaki sposób mogę zdjąc ten element? W jednej obudowie jest ten schowek, przyciski oświetlenia i guzik sterowania szyberdachem.

Z góry dziękuje za pomoc
Grzesiek

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Jak rozebrać schowek na okulary (koło lusterka wstecznego) Camry 2002
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2012, 13:46:44 »
Witamy na forum
Fotki jakieś posiadasz?  Musisz zobaczyć czy gdzieś jakieś śruby widać, może pod kloszem oświetlenia lub gdzieś właśnie w schowku na okulary.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2012, 16:44:08 »
W EPC wygląda tak, jakby było wciskane w otwór w podsufitce - nie są wyszczególnione żadne śrubki do mocowania tego.

Proponuję zdjąć szkiełka lampek do czytania mapy, otworzyć schowek na okulary i popatrzeć, czy są jakieś rozprężne zatrzaski/spinki, które trzymają całe to ustrojstwo w dachu.
3VZ.pl

Offline methodfive

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:14:41 »
Wyglada to tak.

Nie widze zadnych śrub. Jedynie co mysle zeby zrobic to sprobowac zdjac ten caly element ale boje sie zeby kabli od szyberdachu nie uszkodzic.

Na środkowym zdjeciu widac dziure gdzie ta czesc padla. Wepchnalem tam troche gazy, bo myslalem zeby ten latajacy element przydusic, z usunieciem gazy nie ma problemu.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2012, 15:18:09 wysłana przez methodfive »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Kwietnia 2012, 15:41:50 »
Tak, jak pisałem, najpierw wyciągnij szkiełka i popatrz, czy pod nimi nie ma jakichś zatrzasków.

Na moje oko to siedzi na wcisk i trzeba wyjąć przesuwając na max w jedną stronę, i podważając z drugiej. Kablami się nie przejmuj - nic nie urwiesz, jest kilka centymetrów luzu, poza tym to nie francuskie auto, że dotkniesz i się rozsypie.
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Kwietnia 2012, 17:49:02 »
Poszperałem i znalazłem  :-P

Z tego co widać wyszarpujesz najpierw od strony schowka na bryle, muszą wyskoczyć te dwa zatrzaski zaznaczone na czerwono, później prawdopodobnie wysuwasz z tych dynksów na żółto.
Nie pytaj tylko jak namierzyć Twój latający pod tapicerką element  :laugh:.
Pozdrawiam

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodam jeszcze dla jasności. Zaczynając od zaczepów czerwonych ciągniemy do dołu. Może się zdarzyć, że te metalowe zapinki zostaną w mocowaniu dachu. Trzeba je wyciągnąć i zamocować przed montażem tak jak na foto.

Scalono ;) M
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2012, 20:23:13 wysłana przez marcinm »

Offline methodfive

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwietnia 2012, 21:56:16 »
Super. Udało się!!!:DDD i jak złożyłem z powrotem to zastała mi nawet jedna część...tak niepotrzebna :))) Jeszcze raz wielkie dzieki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl