Autor Wątek: 12V -> 5V z gniazdka zapalniczki  (Przeczytany 6518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dman-666

• Gość
12V -> 5V z gniazdka zapalniczki
« dnia: 03 Lutego 2005, 17:41:12 »
Widzialem kiedys taki schemat wykorzytujacy stabilizator napiecia...potrzebuje z seryjnych 12 v z zaplniczki skonwertowac na 1,5 V DC oraz na 5V DC. Ktorys z forumowiczow kiedys opisywal rozwiazanie z podpinaniem CD ROM'u i to zdaje sie bylo tam. Moze ktos ma ten schemat?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2005, 00:43:52 »
Zależy ile prądu potrzebujesz, ale dla 5V najprościej użyć stabilizatora np. LM7505 lub LM7805 (ten drugi przeżyje więcej prądu). Mają tylko 3 nogi, od lewej, patrząc od przodu układu (od napisów, nogi skierowane w dół): we(+12), masa(-), wy(+5). Kawałek radiatora też sięprzyda, bo siędraństwo może grzać i to nieźle.
Z 1,5V jest trochęwięcej kombinacji :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dman-666

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2005, 12:55:17 »
Cytat: Perzan

Z 1,5V jest trochęwięcej kombinacji :(
Pozdro.

ok...dzieki. A dlaczego nie da sie tego zrobic na 1,5v? Nie ma takich elemow?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2005, 18:42:14 »
Szczerze mówiąc dawno wypadłem z tematów elektronicznych :( Był swego czasu jakiś uniwersalny, regulowany LM317 o ile mnie pamięć nie myli. Ale w jakim zakresie ???
Na dzień dzisiejszy możliwe że są gotowe stabilizatory na 1,5V. Ja wyleciałem z obiegu jakieś hmmm... 10 lat temu ? Wtedy nie spotkałem sięz gotowcami na 1,5V. Zadzwoń do jakiegoś sklepu elektronicznego, tam Ci na pewno powiedzą czy takie ustrojstwo w ogóle istnieje :)
W razie potrzeby można sięzabawić w druciarstwo ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Dman-666

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2005, 21:06:12 »
Cytat: Perzan

Na dzień dzisiejszy możliwe że są gotowe stabilizatory na 1,5V. Ja wyleciałem z obiegu jakieś hmmm... 10 lat temu ? Wtedy nie spotkałem sięz gotowcami na 1,5V. Zadzwoń do jakiegoś sklepu elektronicznego, tam Ci na pewno powiedzą czy takie ustrojstwo w ogóle istnieje :)

Fenks Man...jak cos znajde to dam znac...coby ludziki nie musieli guwkowatch...
;-)

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2005, 20:28:46 »
gdy podłączysz szeregowo do wyjścia diodę prostowniczą to uzyskasz na niej spadek 0,6V (więc 6 diód rozwiąże problem w najprostrzej postaci, przy zastosowaniu 1 stabilizatora- z 3-ej nogi masz 5 V, za diodami 1,4)stabilizator wytrzymuje (LM) ok 15W więc możesz doić do 3A, ale radiator musi byc chyba 200cm2- nie pamiętam bo wypadłem z obiego jak przedmówca. Z LM 317 prawda, ale trzeba pamiętac ,że gdzie jest potencjometr tam zawsze jest trochę brudu, potem zkłócenia ( skoki napięcia ) i potem awaria. Diody sa tanie a czym ustrojstwo prostrze tym trwalsze.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2006, 12:45:03 wysłana przez Wojtek »

MayeKK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2005, 09:54:23 »
Moze sprawdz jakiego pradu bedziesz potrzebowal i policz sobie rezystory ze wzoru....

1) 12 - 1,5 = 10,5V spadku

2) 12 - 5 = 7V spadku napiecia

Teraz dla pkt. 1) - 10,5 / wymagany prad w [A] = rezystancja
dla pkt. 2) - 7 / wymagany prad w [A] = rezystancja

Ja ma tak podlaczonego mp3 playera ( 4,5V, pobor 500mA ) i jest okie,
spadek 12-4,5=7,5, wiec

7,5V / 0.5A = 15 Ohm

do ukladu rownolegle mozesz wlaczyc jakis duzy kondensator ( napiecie > twojego czyli np. 6.3V, pojemnosc spora, np. 4700mikro czy wiecej - bedzie to zapobiegalo "przygasaniu" urzadzenia przy wlaczaniu zaplonu czy spadkach zwiazanych z wlaczaniem klimy, ogrzewania szyby itd )

zdrowko,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl