Autor Wątek: Nie kręci rozrusznik, problem z odpaleniem - proszę o pomoc  (Przeczytany 12957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sonczyk

• Toyot Leżący
  • *
Witam.
Proszę o pomoc. Mam mianowicie następujący problem, który postaram się dokładnie opisać.
Jadąc dziś rano do pracy i nie mając za wiele gazu w zbiorniku i czasu na tankowanie postanowiłem pojechać na benzynie. Samochód przejechał 35km, później został na chwilę zgaszony i po 3min. postoju nie chciał już odpalić.
Rozrusznik w ogóle nie kręci. Auto zachowuję się tak, jakby immobiliser odcinał zapłon. Ewentualnie jakby skrzynia automatyczna była np. w położeniu "D". Jest jeszcze założony "hebel", ale go nie używam (piszę, bo być może jest to istotna informacja). Próbowałem odpalić z przewodów (sądziłem, że akumulator), ale to samo. Wyłączałem i włączałem alarm - nic z tego. Wciskałem również przycisk od gazu w różny sposób (sekwencja) - nic. Problem jest o tyle istotny, że nie bardzo mam się tu do kogo zwrócić o pomoc a samochód potrzebny do pracy. Czy jestem w stanie sam podpiąć go na krótko i ominąć immobiliser? Jeśli tak, to jak? Mam nadzieję, że nie naruszam zasad forum takim pytaniem. Ewentualnie proszę na priv.
Osobiście doszukiwałbym się powodu w przejechaniu tego odcinka na benzynie i jakiś dziwny defekt immobilisera. Nie jestem fachowcem, dlatego proszę Was o pomoc.
Co jeszcze zwróciło moją uwagę, to, że alarm nie reaguje tuż po próbie odpalenia. Muszę odczekać około 15sek. i w momencie, kiedy wcisnę przycisk od instalacji gazowej - przełącza się z lpg na pb lub pb na lpg i alarm po sekundzie zamyka drzwi.
Wybaczcie rozwiązłość wypowiedzi, ale wyjątkowo zależy mi na rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam...

levyy1986

• Gość
Odp: Nie kręci rozrusznik, problem z odpaleniem - proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maja 2012, 19:39:54 »
Nie znam się na immo - w tym temacie nie pomogę, ale spróbuj myk taki na początek: Sprawdź kody błedów - jak nic nie będzie, to odłącz aku i poczekaj kilka minut (lub wyjmij bezpiecznik ECU), potem próba.
Następna propozycja związana z ASB - zamiast odpalać na "P" spróbuj na "N", ewentualnie próbuj lekko dźwignię zmiany biegów podciągnąć do przodu lub tyłu.

Offline sonczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maja 2012, 19:58:08 »
Dziękuję levyy1986
Ze skrzynią próbowałem, niestety nic nie dało. Co mi się jeszcze przypomniało, podczas próby odpalania przygasa zegarek. To o czym piszesz sprawdzę jutro. Samochód został pod pracą.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Maja 2012, 20:04:36 »
Skoro, przygasa zegarek..hmm to świadczy o spadku napięcia, może sam rozrusznik zdechł, nie wiem jak w V-ce jest z dojściem do rozrusznika, ale jak się da to weź go zdecydowanie puknij czymś, może się zawiesiły szczotki. To, że jechałeś na benzynie, moim zdaniem nie ma żadnego znaczenia w sprawie.

Offline sonczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maja 2012, 20:19:42 »
...przygasa tylko zegarek, kontrolki świecą normalnie. W takim układzie pozostaje jeszcze kwestia odszukania rozrusznika ;) 

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maja 2012, 20:33:17 »
Na początek sprawdź, czy silnik daje się obrócić "z ręki", tj koła na maximum w prawo, odkręcasz osłonę koła pasowego, kładziesz nasadkową 19 na wał i kręcisz w prawo, co najmniej 1 pełny obrót. Już miałem jeden silnik, który robił tylko 3/4 obrotu, bo się korbowód ułożył w misce  :cheesy:

Jeśli silnik obraca się, to niech jeden przekręca kluczyk, próbując odpalić, a drugi niech stuknie kilka razy ( tylko w granicach rozsądku ) młotkiem w rozrusznik.

Jeśli masz tempomat, to dostęp będzie utrudniony, ale da się to zrobić.
3VZ.pl

Offline sonczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2012, 21:06:36 »
...tempomatu nie ma (na szczęście ;) ) Widzę, że czeka mnie jutro niezła zabawa :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Maja 2012, 01:08:44 »
Dopiero teraz skumałem, że to automatix. Odepnij dużą wtykę na skrzyni i zmostkuj dwa najgrubsze przewody. O ile dobrze pamiętam, to czarny i czarny z białym paskiem. Jeśli po tym nie odpali, to dopiero tłucz po rozruszniku i odprawiaj egzorcyzmy. W razie czego - dzwoń.
3VZ.pl

Offline sonczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maja 2012, 21:01:12 »
Samochód odpalił  <taniec>. Najprawdopodobniej była to wina immobilisera.
Serdeczne podziękowania dla Marcina za pomoc dzisiejszego dnia!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl