Autor Wątek: Nie wchodzi jedynka, ktos tez tak ma? (F)  (Przeczytany 14164 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

VoodooRider

• Gość
Nie wchodzi jedynka, ktos tez tak ma? (F)
« dnia: 03 Lutego 2005, 19:24:50 »
Witam wszystkich!

Mam taki symptom, ze prawie na kazdym skrzyzowaniu musze "walczyc" z jednyka, juz psychicznie nie wyrabiam, bo robie korki :evil: , ma ktos podobny problem? To wina sprzegla czy skrzyni? Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2006, 20:58:35 wysłana przez Miche »

mjr

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lutego 2005, 19:33:03 »
Synchronizator jak nic  :roll:

A nie pozgrzytuje Ci na przełączaniu innych biegów? Tylko jedynkęmasz fatalną?

No i czy wysprzęglasz do dechy?

more info needed...

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2005, 00:25:22 »
u mnie jak wysprzegle pedłaem do dechy to nawety przy 20-30km/h nie ma większego problemu-wchodzi z lekkim oporem ale wchodzi, natomaist, jeśli stoisz na światełkach, to tak jak mpisał mjr
nie haczy ci przy przejściu z 3. na 2.??

mjr

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2005, 09:47:06 »
napisałem, że synchronizator... ale ... :roll: .. w przypadku jedynki jak sie stoi, to on tam za wiele nie ma do gadania...  :roll:
Być może z czasem cosik siępoluzowało na tych linkach od lewara do skrzyni  :roll:
A jak zapodajesz V bieg to musisz odchylać w prawo czy wchodzi na wprost tak jak powinna III? A III żeby weszła to letko dzwignią do siebie tak jak do jedynki?

Jakby tak było to regulacja powinna załatwić sprawęa jak nie, to jeśli kłopoty dotyczą tylko jedynki, to skrzynia jest be.

trust_no_one

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2005, 17:52:07 »
Cytat: mjr
Być może z czasem cosik siępoluzowało na tych linkach od lewara do skrzyni

Masz moze problem z wrzucaniem wstecznego?
Mialem klopot - poza jedynka - jak wlaczalem "rakietu" autkiem lekko szarpalo.
Zaczalem zwracac baczna uwage na to zeby pedal sprzegla wbijac
w podloge i zeby dywaniki mi w tym nie przeszkadzaly.
Pomoglo polowicznie.
Potem kolega odpowietrzyl mi instalacje hydrauliczna sprzegla
i moje problemy zniknely. Zatem warto sprawdzic hydraulike
(ew. wymienic plyn).

Pozdro

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2005, 18:34:41 »
niop tak, ale wsteczny nie ma synchranizatorka, więc naturalne że czasami bedzie małe "hrr"

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2005, 19:26:02 »
w przypadku sprzęgła raczej haczyłyby też inne biegi i zgrzytały, a owa jedynka rwałaby ze zgrzytem na postoju, tu problem raczej w skrzyni, stawiałbym na synchronizator, lub rozregulowane cięgna - jak wchodzi ciężko zwykle kierowca wkłada bieg na siłę, a wtedy mogą sie nawet pouginać wodziki i zamiast jedynki chce sięwłączyć np. 1 z 3 ką naraz. Może tez być banalna przyczyna, a dość częsta - sprawdź poduszki, czy nie opadła skrzynia biegów.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2005, 11:05:18 »
Ja wtedy puszczam sprzęgło całkowicie, potem lekko gazu (nie wiem czy potrzeba) i ponownie wciskam sprzęgło do oporu. Zwykle wchodzi zarówno jedynka jak i wsteczny. Lepiej stać na światłach na jedynce z wciśniętym sprzęgłem (tak teraz uczą na nauce jazdy - dawniej uczyli, żeby stać na luzie).
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2005, 12:03:35 »
Cytat: Lew2
Lepiej stac na światłach na jedynce z wciagnietym sprzegłem (tak teraz uczą na nauce jazdy - dawniej uczyli, żeby stac na luzie).
cały czas uczą żeby stac na luzie, z tego co wiem to mozna oblac egzamin za stanie na swiatłach na jedynce :roll:
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2006, 19:08:12 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2005, 13:19:18 »
Cytat: Carinka1.6
cały czas uczą żeby stać na luzie, z tego co wiem to mozna oblać egzamin za stanie na swiatłach na jedynce

Tak było, ale nie będzie. Mój szwagier dopiero co zrobił kurs instruktora nauki jazdy, i im w kółko powtarzali, że teraz weszły nowe zalecenia i że będą oblewać za stanie na luzie. Przynajmniej w Krakowie.
1) Nie ma ryzyka, że komuś jedynka nie wejdzie; chodzi o to żeby zwiększyć przepustowość skrzyżowań.
2) Dla silnika jest lepiej, bo jest całkiem odłączony.

Lew2
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

VoodooRider

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2005, 16:57:13 »
Witam!

Dziekuje bardzo za odpowiedzi!

A wiec problem glownie dotyczny stania na swiatlach, musze kilka razy wysprzeglac zeby wkoncu bieg wszedl, jak to komus pomoze to powiem jako ciekawostke ze jak chce wrzucic jedynke i nie chodzi to jak proboje wrzucic inny bieg(i wejdzie) i potem znow jedynke to ona nie wejdzie tak czy siak, trzeba puscic sprzeglo i wcisnac i znowu probowac. Jak ostatnio na postoju sprawdzalem jak generalnie wchodza biegi to podczas ciaglej zmiany w gore i w dol i losowo czasem jakis bieg nie wejdzie(na ogol dwojka) :roll:  Pozdrawiam!!  

Ps. Ale jak juz samochod jest w ruchu to jeszcze mi sie nie zdazylo nigdy zeby bieg nie wszedl, chyba ze redukuje do jedynki podczas jazdy

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lutego 2005, 18:49:08 »
Cytat: Lew2
Moj szwagier dopiero co zrobił kurs instruktora nauki jazdy, i im w kołko powtarzali, że teraz weszły nowe zalecenia i że bedą oblewac za stanie na luzie.
a no chyba ze tak, bo kumpel w wakacje jeszcze jak robił prawko, i raz na biegu zostawił to kolo mu powiedział ze jeszcze raz tak zrobi i narka.
Tak wogole to powienien powstac osobny wątek o numerach jakie wyprawiają egzaminatorzy, właśnie temu samemu kumplowi na 3 egzaminie egzaminator powiedział ze jezdzi swietnie, ale zda za 4 razym, nie musze chyba juz opisywac reakcji kumpla, hehe  :abadgrin  :abadgrin  :abadgrin
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2006, 19:21:44 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lutego 2005, 23:21:07 »
tak. kolejny wymysł tych, za co będą lub nie będą oblewać. Za czyny, których wykonanie lub nie - nic nie wnosi na drodze, czyli luz, zamiast jedynki, puszczenie bąka w towarzystwie egzaminatora itp.
VoodooRider, skoro wchodzi po kilku wysprzęgleniach, może najpierw sprawdź sprzegło - jak hydrauliczne - może jest zapowietrzone.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2005, 17:48:40 »
Mam podobnego problema ale tylko z III biegiem. Jak sięprzełącza z II na III to czasami nie można biegu wcisnąć!!

Co o tym myślicie??   :chmmm
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

fakers

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2005, 21:34:19 »
Hi.Ja wymieniłem sprzęgło bo biegi mi wchodziły okropnie ale zawsze wchodziły troche zgrzytały i wogóle.Po wymianie sprzęgła biegi wskakiwały super ale to po 2-3 tyz km znowu prychaja i jest lipa.Nie wiem dlaczego biegi muszęwłączać jak rencista powoli i ze spokojem.Może ktoś mi powie co sięstało????Może są jakies tam dziwne regulacje itp.Może wymiana płynu hydraulicznego by mogła pomóć????Nie mam pojęcia co z tym zrobić.Dzieki z góry.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl