Autor Wątek: Nie wchodzi jedynka, ktos tez tak ma? (F)  (Przeczytany 14171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

p_flori

• Gość
Nie wchodzi jedynka, ktos tez tak ma? (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Lutego 2005, 14:32:41 »
Fakers - sprzegło nowe rozmiem razem z łożyskiem wysciskowym i dociskiem , nie powinno paść przy takim przebiegu, no hyba, że sięzapowietrzyło - rozregulowało. zanim poszukasz przyczyn w skrzyni biegów - sprawdzić poduszki pod skrzynią, opadanie skrzyni biegów jest częsta przyczyną złego wchodzenia biegów. Może jak chlopcy zakładali sprzęgło nie dokręcili poduszki.

fakers

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Lutego 2005, 15:01:38 »
Dzięki.Oczywiście sprzegiełko kompletne.Fakt faktem że po rozebraniu stwierdziliśmy że tarcza nie jest wcale az tak zużyta ale skoro juz wszystko było rozebrane to wymieniłem sprzęgło na nowe.Wymieniłem tez płyn i jest ciutek lepiej , ale cos chyba z tą skrzynką jest nie tak bo skoro jade spokojnie to biegi wskakują dość dobrze muszędłużej trzymac wcisnięte sprzęgło to jest oki ale jezeli robięto szybko to niestety kaszanka niesamowita , powiem szczerze ze tylko na jedynce nie zgrzyta ....czy to mogą byc zużyte synchronizatory ...czy złe ustawienie skrzyni na poduszkach ???
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszęo pomoc !!!
Pozdrawiam.

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lutego 2005, 13:51:04 »
VoodooRider
Czy rozwiazales problem ,, nie wchodzenia jedynki" ?
Ja mialem podobny przypadek.
Okazalo sie ,ze jakis mechanizm przy lewarku sie rozpadl i blokowal droge wrzucania I biegu /podobno/.
Obecnie juz tego problemu nie ma.
Pojawil sie natomiast inny.
Mianowicie; jesli wrzuce jakikolwiek bieg, lewarek jakby odbija mi w pozycje luzu.
Moze ktos w tym watku doradzi co z tym fantem zrobic ?

VoodooRider

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Marca 2005, 19:55:13 »
Jeszcze nie rozwiazalem, gdzie coś takiego można zdiagnozować w Warszawie? Dzieki za info, Pozdrawiam!

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Marca 2005, 20:19:08 »
hmm, jeszcze zapytam, czy założyłeś oryginalne sprzęgło, czy podróbę- niektóre podróbki mogą miec nieznacznie grubsze tarcze (miałem tak w nissanie) na oryginale chodziło jak złoto, podróba - objawy - jak u Ciebie - zgrzytała jedynka i ciężko było ją włączyć

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Marca 2005, 11:56:04 »
Nikt nie wspomniel o olejach w skrzyni.Jesli jest za gesty to tez przeszkadza podczas rozpedzania sie synchronizatora.Jak zmienilem olej na ten do automatow to pozbylem sie wiekszosci dolegliwosci mojej skrzyni.Nie wszystko mozna tym zalatwic ale na pewno znaczaco poprawia sie praca skrzyni podczas zmiany biegow.

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Maja 2005, 16:47:44 »
Witam.
Carinus a możesz jeszcze opisać jak wymienić olej w skrzyni biegów?
Jest teraz chyba najlepsza pora, żeby o takich rzeczach pomyśleć, bo jak zrobi sięznowu zimno, to do tematu ciężkiego wchodzenia biegów, pewnie powrócimy.
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl