Autor Wątek: Spalanie stukowe  (Przeczytany 5096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
Spalanie stukowe
« dnia: 09 Maja 2012, 18:23:30 »
Witam
Mam pytanie czy ktos mial juz problem ze spalaniem stukowym dokladnie w silniku 2.0 D4D ?
Jak tak to jak usuneliscie problem

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Spalanie stukowe
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2012, 18:48:41 »
Witam
Mam pytanie czy ktos mial juz problem ze spalaniem stukowym dokladnie w silniku 2.0 D4D ?

Spalanie stukowe w dieslu , hmmmmmmmmmm ????????

A czym (jak) to się u ciebie objawia ?
Może zalałeś jakieś "oszczędności" ?
Może podwiesił się zawór ?

W benzyniaku to słyszałem o takim zjawisku (nieprawidłowa liczba oktanowa), ale żeby w dieslu ?
Jak miałem kiedyś AI NoPb to była taka specjalna wtyczka do wyboru kąta wyprzedzenia zapłonu na wypadek gdybym zalał wahę poniżej jakiejś tam liczby oktanowej (nigdy z niej nie korzystałem).
Obecnie nowoczesne benzyniaki mają czujnik który rozpoznaje jakość zalanego paliwa i automatycznie dostosowują do niego zapłon.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2012, 22:25:02 »
Objawia sie tym ze jade na 4 biegu mam 1500 rpm dodam mu wiecej gazu i zaczyna cos stukac metaliczny odglos w silniku. Na biegach 1,2,3 nic nie ma. na 5 i 6 biegu to samo slychac zaczelo to sie nasilac jak odebralem samochod z przegladu po 60kkm z aso moze wina oleju bo to co zalewaja w aso to 5w30 praktycznie woda.
Moze to ze skrzyni albo z innych podzespolow. moze podjade do serwisu zeby mi wyregulowali kat wyprzedzenia wtrysku 

tom

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2012, 08:17:45 »
to samo mialem w yarisie, na 4 i 5 biegu w okolicach 2000rpm. zmien paliwo - powinno ustać, a jak nie to nowy filtr paliwa i czyszczeniu ukladu i przejdzie

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2012, 08:21:51 »
Jak po odebraniu takie coś Ci się pojawia to jedź do tego serwisu i powiedz im to.....
Ja też byłem tydzień temu na takim przegladzie i jest wszystko dobrze
Where Wishes Fly......

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2012, 14:35:57 »
Jezeli chodzi o paliwo to tankuje tylko shell bp i co 2 tankowanie v-power-a albo ultimate te lepsze...a ile mniejwiecej kosztuje takie czyszczenie ukladu i regulacja kata wtrysku ?

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2012, 22:56:00 »
Witam
Dzisiaj odebralem samochod od mechanika i okazalo sie ze to nie spalanie stukowe tylko sprezarka od klimatyzacji miala malo oleju no i malo czynnika bylo...rozkrecili przeczyscili zalali olejem zmontowali zaladowali gazem no i teraz smiga ze az milo wkoncu pozbylem sie wkurzajacego stukania spod silnika.
Pozdrawiam

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2012, 06:40:52 »
Witam

przeczytaj...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spalanie_stukowe

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl