Autor Wątek: RAV4 X - problem z uruchomieniem samochodu  (Przeczytany 8210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Solo

• Gość
RAV4 X - problem z uruchomieniem samochodu
« dnia: 19 Maja 2012, 22:33:09 »
Witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Proszę o poradę, co się mogło stać z moim samochodem: gdy chciałem dziś wyjechać z garażu, samochód bardzo krótko "zakręcił" rozrusznikiem (dosłownie nie dłużej niż pół sekundy) i zamilkł. Po kilku próbach zrozumiałem, że nie rusze, więc podłączyłem prostownik. Po kilku minutach udało mi się zapalić samochód. Po powrocie do domu (w mięczyczasie dwa razy nie mogłego uruchomić i znowu musiałem używać prostownika) przez kilka godzin ładowałem akumulator, ale po odłączeniu prostownika samochód raz zapalił, a pochwili było to samo: nie kręcił. Dodam, że cała elektronika, światła itp. działają, samochód jednak nie chce zapalić. I teraz pytanie: czy to po prostu padnięty akumulator (mam go już 5 lat, od momentu kupna samochodu), czy coś gorszego? Słyszałem, że systemy Start/Stop potrzebują sporo prądu przy uruchamianiu samochodu, więc może stary  akumulator może być przyczyną...

Robsajson

• Gość
Odp: RAV4 X - problem z uruchomieniem samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2012, 22:58:58 »
Na 99% to padnięty akumulator  :good:

Solo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2012, 23:04:30 »
Uff, oby, bo obawiałem się większej naprawy.
Podpowiedzcie mi jeszcze, czy warto jechaćdo ASO po akumulator, czy lepiej samemu coś na własną rękę dobrać? Nie przedam rzecz jasna za przepłacaniem w ASO... :)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2012, 23:10:00 »
Jakieś 15 lat temu było by warto podjechać do ASO i tam kupić.
Teraz to nie ma znaczenia.
Podjedź do jakiegokolwiek sklepu z aku ,żeby Ci sprawdzili najpierw ten co masz.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maja 2012, 23:11:41 »
Zanim wymienisz aku. podjedź gdzieś gdzie sprzedają akumulatory i niech Ci sprawdzą przyrządem czy faktycznie jest do wymiany. Możliwe, że padł alternator i dla tego aku nie jest doładowywany podczas jazdy. Nie mamy mrozów więc utrata mocy nie powinna być tak drastyczna żeby nie można było auta uruchomić. Miernik w rękę i sprawdź ładowanie na + i -, podczas pracy silnika.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2012, 23:13:54 wysłana przez AGILESS »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2012, 23:15:57 »
Nie chciałem pisać ,że powodów może być kilka.
Może być alternator uszkodzony,jazda na krótkich odcinkach co powoduje niedoładowanie akumulatora,właśnie padnięty akumulator itp.
Auto nie jest stare więc jak narazie stawiam na akumulator.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2012, 23:22:28 wysłana przez Robsajson »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maja 2012, 23:21:25 »
Czy światła przygasają podczas tych nie udanych uruchomień?
Już zmęczony jestem, doczytałem jeszcze raz  <zalamka>.
Skoro elektronika działa i podczas gdy nie chce Ci odpalić nie "trzepie" ci przekaźnikami to ja bym stawiał na rozrusznik. Spróbuj odpalić na dwie osoby, Jedna przekręca kluczyk i uruchamia a Ty uderz czymś (może być młotek, ale delikatnie, żeby nie uszkodzić) w rozrusznik. Jeśli zaskoczy to masz przyczynę.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2012, 23:30:10 wysłana przez AGILESS »

Solo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2012, 11:39:51 »
Chwilowo nie mam możliwości sprawdzenia tego, bo jestem sam, ale wydaje mi się, że gdyby to był rozrusznik, to samochód nie uruchamiałby się w przypadku podłączonego prostownika. Tymczasem gdy prostownik jest odłączony, wtedy nie mogę odpalić. Z podłączonym, po kulkunastu minutach ładowania samochód odpala jakby nic z nim nie było.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl