Autor Wątek: Sygnalizacja rezerwy ?? Witam i pytam :)  (Przeczytany 11456 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
Sygnalizacja rezerwy ?? Witam i pytam :)
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lutego 2005, 17:24:28 »
Patrząc na instrukcjęobsługi do mojej starletki, widzę, że kontrolka jest wykorzystywana w modelach z obrotomierzem. Myślę, że nie jest to kwestia dodatkowego czujnika rezerwy, tylko jakiegoś komparatorka wartości napięcia, które jest podawane z czujnika poziomu paliwa. Zastanawiałem sięnad lekkim "tuningiem", ale nie wiem jak siędobrać do tych liczników, co by czegoś nie uszkodzić. Ponieważ jednak coś mi przy mrozach zaczęło w budziku grzechotać, może jednak sięw cieplejsze dni zabioręza rozbiórkę. Dam znać jak coś obmyślę.
PS. Nie wiem czy tam rzeczywiście japonce pakowali diody??? Ostatnio przepaliła mi siężarówa od podświetlenia przycisku do awaryjnych, i zamieniłem właśnie na białą diodę. Wyszło super ale trochędziwiło mnie archaiczne rozwiązanie. W cienkocienko z 97 roku miałem już diody. Ale pewnie serwisy muszą coś robić na przeglądach. :wink:

rados

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lutego 2005, 13:32:29 »
Cytuj (zaznaczone)
Ostatnio przepaliła mi siężarówa od podświetlenia przycisku do awaryjnych, i zamieniłem właśnie na białą diodę

co prawda troche OT ale jak rozebrales ten cholerny przycisk?? u mnie tez sie zjarala zaroweczka od przeciwmgielnego ale nie wiem jak sie do niej dobrac zebym potem mial co zlozyc

dEF

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lutego 2005, 23:20:00 »
Cytat: qbann
Patrząc na instrukcjęobsługi do mojej starletki, widzę, że kontrolka jest wykorzystywana w modelach z obrotomierzem. Myślę, że nie jest to kwestia dodatkowego czujnika rezerwy, tylko jakiegoś komparatorka wartości napięcia, które jest podawane z czujnika poziomu paliwa. Zastanawiałem sięnad lekkim "tuningiem", ale nie wiem jak siędobrać do tych liczników, co by czegoś nie uszkodzić. Ponieważ jednak coś mi przy mrozach zaczęło w budziku grzechotać, może jednak sięw cieplejsze dni zabioręza rozbiórkę. Dam znać jak coś obmyślę.
PS. Nie wiem czy tam rzeczywiście japonce pakowali diody??? Ostatnio przepaliła mi siężarówa od podświetlenia przycisku do awaryjnych, i zamieniłem właśnie na białą diodę. Wyszło super ale trochędziwiło mnie archaiczne rozwiązanie. W cienkocienko z 97 roku miałem już diody. Ale pewnie serwisy muszą coś robić na przeglądach. Wink

Niestety jest to kwestia jakiegos czujnika. Ja wymienilem zegary na egzemplarz z obrotomierzem, wymienilem zaroweczke w miejscu rezerwy coby miec 100% pewnosc, ze jest sprawna, zamontowalem i blada. Rezerwa nadal nie swieci.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lutego 2005, 12:12:34 »
Cytat: dEF
Niestety jest to kwestia jakiegos czujnika. Ja wymienilem zegary na egzemplarz z obrotomierzem, wymienilem zaroweczke w miejscu rezerwy coby miec 100% pewnosc, ze jest sprawna, zamontowalem i d..a blada. Rezerwa nadal nie swieci.

A to ciekawe. Widocznie taki czujnik ma za zadanie zdublować funkcje wskaźnika poziomu w celu podniesienia bezpieczeństwa. Fajnie by było gdyby mieć schemat elektryczny. Mógłbym pokusić sięo małą modyfikacjęobwodu czujnika poziomu, aby uzyskać sygnał do kontrolki rezerwy. Podoba mi sięw tym względzie rozwiązanie jak nissanie micra (poprzedni model), w którym jak raz rezerwa zaświeci, to już nie gaśnie a dodatkowo pojawia siękrótki sygnał brzęczyka.
PS. Skąd można zdobyć zegary z obrotomierzem i czy to jest duża przeróbka. W cinquecento można wymieniać poszczególne wskaźniki, a jak jest w toyocie?

Offline tstarlet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Lutego 2005, 20:39:44 »
Widziałem na ebay'u zegary TRD za 229$. Jak dla mnie to zdecydowanie za dużo.
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7948509034&rd=1&sspagename=STRK%3AMEWA%3AIT

koyot-a

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lutego 2005, 21:34:12 »
posiadam ep71 zkontrolką rezerwy.skarlet jest z 87 r. i trochęróżni sięod podstawowych modeli-obrotomierz,pełna tapicerka tzn. wszystkie blachy są osłonięte natomiast ażeby kontrolka zadziałała potrzebny jest (prawie pewne)pływak z tą funkcją(trzy przewody) bez tego nie wypali.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Marca 2005, 15:01:44 »
Cytat: dEF

Niestety jest to kwestia jakiegos czujnika. Ja wymienilem zegary na egzemplarz z obrotomierzem, wymienilem zaroweczke w miejscu rezerwy coby miec 100% pewnosc, ze jest sprawna, zamontowalem i d..a blada. Rezerwa nadal nie swieci.

I zgadza się. Dorwałem program ETK i sprawdziłem, że są dwa różne czujnik poziomu paliwa w P9:
1) 83320-16280 - model bez obrotomierza
2) 83320-16290 - model z obrotomierzem

Ale polityka, na szczęście na wiązce nie oszczędzali :bbravo

Mario1978

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Kwietnia 2005, 11:30:54 »
ile kosztuje taki czujnik ?

piotr77

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Kwietnia 2005, 09:24:03 »
ja stosujęswoja metode - srednie spalanie toyotki to 8l/100 km, tak więc po kazdym tankowaniu zeruje licznik biezący i porównujęze wskaźniekiem poziomu paliwa.
kiedy strzałka dochodzi do "rezerwy" a licznik potwierdza liczbe przejechanych km to wtedy tankuję.
raz jechałem na samych oparach, modląc sięo stacjębenzynową i teraz nie chce tego przezycia powtarzać :)

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Kwietnia 2005, 13:10:08 »
Cytat: piotr77
ja stosujęswoja metode

A ja inną. Wskazówka znajdzie sięna dolnej kresce, to znak, że mam ok 10L paliwa. Nie potrzeba dodatkowych kontrolek, żeby to zauważyć. Mnie osobiście migający wskaźnik rezerwy mocno rozpraszał. W nowszych modelach aut, jak sięzapali to już nie gaśnie (czasem nawet sygnalizowane jest to dźwiękiem). Ale jak jest w starlecie-nie wiem. Jeżeli miałby migać, to wolęjuż nie mieć go wcale.

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Maja 2005, 11:59:38 »
A ja mam problem może nie dokładnie na temat. Jakieś pół roku temu postanowiłem wyczyścić szybkęzegarów od środka, bo naleciało mi kurzu (zbierał siętam od nowości). Rozebrałem wszystko, szybkęwyczyściłem, przy okazji wymieniłem jedną żaróweczkęod podświetlania i zdjąłem te zielone kondonki (teraz mam białe podświetlanie :)). Po złożeniu, odpalam autko, a wskaźnik paliwa wylazł mi ponad skalęjakieś 1,5cm (pełny bak). Gdy jeździłem i paliwa ubywało, to sięprzemieszczał w dół. Działa normalnie, tylko zawsze pokazuje o wiele więcej... Jak mam już prawie pusty bak to wskaźnik jest dopiero na jednej czwartej skali (na środku pomiędzy E a połową). Pomyślałem, że mogłem go przestawić ręką jak otwierałem zegary... no to znów otworzyłem i przestawiłem wskazówkępaluchem w dół..., niestety po odpaleniu znów znów uciekła do góry... :( CO Z TYM ZONKEIM ZROBIÆ???

Pozdrawiam

Teks

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Maja 2005, 20:53:56 »
Cytuj (zaznaczone)
A ja inną. Wskazówka znajdzie sięna dolnej kresce, to znak, że mam ok 10L paliwa.

moge wiedziec jak to obliczyles :? bo pare dni temu szedlem z baniakiem w reku na stacje prawie 2 km, a bylem pewny ze wachy mi starczy na jakies 50 km...  nie wiem czy tak nieoszczednie jezdzilem czy to ta slynna "jakosc orla"... pozdrawiam

dEF

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Maja 2005, 21:05:16 »
Co tu obliczac, wystarczy podjechac na stacje jak wskazowka znajdzie sie dokladnie na dolnej kresce, zatankowac i zobaczyc ile paliwa bylo ;)

Teks

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Maja 2005, 21:14:27 »
ale nie mialem jeszcze tej przyjemnosci tankowania do pelna :( a wacha coraz drozsza...

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Maja 2005, 10:18:14 »
Zrobiłem tak jak pisze dEF. Zatankowałem do pełna gdy wskazówka była dokładnie na dolnej kresce (E). Weszło mi 35,75. Z tego wynika, że zostało około 9-10L. Z resztą jak zaświeci rezerwa, to po jakimś czasie nie wiesz czy masz jeszcze 7, 5, 3 czy 0L. W poprzednim wozie miałem niezawodną metodę. Dosłownie sucho w zbiorniku było jak wskazówka oparła sięna dolnym kołku wspierającym wskazówkę. U nas takiego dinksa nie ma a w dodatku wskazówka nie opada przy wyłączeniu zasilania. Gdyby znaleźć bezpiecznik od tego obwodu, to może dałoby sięsprawdzić jak nisko opadnie. Chyba, że podtrzymywanie jest zrobione mechanicznie.  :chmmm

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl