Autor Wątek: Tapicerka siedzeń - przeciera się  (Przeczytany 20945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Tapicerka siedzeń - przeciera się
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Czerwca 2012, 09:30:08 »
Ja myslę, że za tą kasę którą się wydaje na pokrowce można kupić dobry sprzęt do czyszczenia i raz na jakiś czas odświeżyć sobie foteliki i jest czyściutko, pachnąco itp.....
Where Wishes Fly......

judoka

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Czerwca 2012, 09:36:43 »
Mozliwe , ja zaluje ze odrazu skory nie wziolem . Ale u mnie na tapicerce z tylu sa biale plamy od rozlania wody , i soku i probowalem roznymi preparatami i nie schodzilo  :-( dlatego kupilem te pokrowce

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Czerwca 2012, 09:45:36 »
Poszukaj sobie tutaj coś : http://showcarshine.pl/   - dla klubowiczów jest zniżka.
Ja pomagałem kumplowi czyścić to załatwiliśmy odkurzacz piorący (aby dobrze ssał wodę) kupił bodajże Lenor czy coś takiego do prania dywanów, nawaliliśmy wody dobrych kilka litrów, wyczyściliśmy, odkurzacz cały syf wciągnął i foteliki jak nowe :)
Where Wishes Fly......

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Czerwca 2012, 09:51:11 »
...u mnie na tapicerce z tylu sa biale plamy od rozlania wody , i soku i probowalem roznymi preparatami i nie schodzilo ...

A próbowałeś może Vanishem do prania dywanów? Mi kiedyś dziecko w Fabii całe tylne siedzenie (jasna tapicerka) tak zapaprało, że się początkowo załamałem, ale potem fajnie wszystko zeszło.
"With Oden on our side..."

judoka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Czerwca 2012, 16:12:33 »
Vanishem nie probowalem ale juz mam pokrowce to nie bd czyscil tapicarki , pozatrym te pokrowce mozna prac i ta eko skorka dobra jest w utrzyamniu cos sie rozleje tylko szmatka przetrzec i czyste no i auto bardziej elegancko wyglada .

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Czerwca 2012, 21:42:50 »
Pytanie do bis'a - mam też nową Hondę - rocznik 2010 Civic - 15k przebiegu, pojawiają się przetarcia na boku fotela, wyczaiłem że prawdopodobnie jest to od dolnej części pasa, są przetarte już szwy i trochę się ten boczek mechaci - Honda Poland stwierdziła że to nie podlega gwarancji i tak ma być  :thumbdown:
Jak mogę w tej sprawie interweniować?
Na forum Hondy kiepsko o jakąkolwiek pomoc
Where Wishes Fly......

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Czerwca 2012, 07:06:17 »
Pytanie do bis'a - mam też nową Hondę - rocznik 2010 Civic - 15k przebiegu, pojawiają się przetarcia na boku fotela, wyczaiłem że prawdopodobnie jest to od dolnej części pasa, są przetarte już szwy i trochę się ten boczek mechaci
bodajże przy 2okkm pojawiły się u mnie YIID4D pierwsze zagniecenia tapicerki przednich foteli. Zgłosiłem to do ASO. POCZĄTKOWO nie było mowy o wymianie ale gdy przy następnym przeglądzie było jeszcze gorzej wymieniono poszycie wierzchnie. Nie pomogło to  na długo, ponieważ gąbka zaczęła wypadać pod fotel kierowcy drobne kawałki. Kolejna wymiana tym razem gąbki i dolnego pokrycia siedziska. Nie dałem za wygrane, ponieważ pojawiły się skrzypienia i luzy na obu przednich fotelach i przy kolejnej wizycie w ASO zrobiono zdjęcia i wysłano do TMP. Po około 2-ch tygodniach zaproszono ponownie do ASO i wymieniono kompletne przednie fotele na nowe. Po około 60kkm na wymienionych fotelach pojawiają się co prawda zagniecenia lecz gąbka nie wypada oraz nic już nie trzeszczy. Fotele w YII z pierwszej fazy produkcji były wadliwe i wszystkim co zgłaszali się do ASO naprawiali. Później podobno tą usterkę naprawiono i ja podobno te nowe mam obecnie.
ps.
Nie wiem co mam więcej Tobie więcej napisać ale ja pisał bym ponownie do Hondy z żądaniem naprawy. Masz auto na gwarancji i masz usterkę, która nie powinna wystąpić i tyle z mojej strony...
powodzenia. 

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Czerwca 2012, 08:19:39 »
Oki, dzięki - będę ich męczył.....
Where Wishes Fly......

douglas

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Czerwca 2012, 14:40:52 »
Racja! Jakość materiałowych tapicerek a Aurisie jest niegodna Toyoty. Przy śmiesznie małym przebiegu 38tys. bok fotel kierowcy ma perfidne zagniecenia, kreski, odgniecenia z cały boczek siedziska dziwnie odbarwiony jakby lekko spłowiały. Wygląda na bardzo 'zmęczony' użytkowaniem. O wnętrze bardzo dbam i zazwyczaj mam wręcz wylizane. Nie wiem co mogło spowodować takie zniszczenie. Już sobie powiedziałem, że następne auto musi mieć skórzaną tapicerkę albo alcantarę.

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Czerwca 2012, 15:33:55 »
Już sobie powiedziałem, że następne auto musi mieć skórzaną tapicerkę albo alcantarę.
jeśli to będzie w fabrycznie nowym aucie to będzie jeszcze gorszy wybór.

douglas

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Czerwca 2012, 16:49:00 »
Ciekawe dlaczego gorysz?? Auris jest trzecim samochodem w rodzinie, pozostałe dwa mają fabryczną skórzaną tapicerkę i jesteśmy baaardzo zadowoleni, nie widzę wad wyposażania samochodu w skórę, chyba, że ktoś po prostu nie lubi  :cool:

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Czerwca 2012, 18:14:36 »
nie widzę wad wyposażania samochodu w skórę,
chodzi mnie o jakość tejże skóry, szczególnie w tanich autach.
Pozostawia wiele do życzenia a dopłata bardzo duża.

douglas

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Czerwca 2012, 21:06:25 »
Faktycznie jeżeli chodzi o jakość skóry bywa różnie i coraz częściej naturalna jest mieszana z ekologiczną. Ale jaka by nie była nie będzie wchłaniała kurzu i będzie mniej uporczywa w użytkowaniu. Pozdrawiam!

judoka

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Czerwca 2012, 00:08:21 »
Wedlug mnie skóra to najlepsze rozwiazanie ale musi byc wentylowana wtedy jest idealnie .

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Czerwca 2012, 00:42:35 »
W moim aurisie ktory ma 64 kkm na tapicerce jak narazie nie widac oznak zmeczenia...ale jak zacznie sie przecierac to odrazu oddaje do robienia. Naszczescie niedaleko mnie jest kolezka ktory robi dla toyoty maty grzewcze wiec ogarnia cala sytuacje... mam plan zeby zrobil mi boki skorzane a srodek foteli w alcantarze ogolnie wycenil mi to na 3500 zl...
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl