Autor Wątek: Auris z automatyczną skrzynią biegów  (Przeczytany 45377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

auris

• Gość
Auris z automatyczną skrzynią biegów
« dnia: 15 Czerwca 2012, 17:28:44 »
Witam forumową społeczność.
Przyszedłem tu, bo chcę kupić sobie jakiś samochód i jedną z opcji jest toyota auris. Pierwszym i nieodwołalnym kryterium jest to, że samochód musi mieć automatyczną zmianę biegów. Drugie też ważne w dzisiejszych czasach, to małe zużycie paliwa.
Znalazłem ofertę sprzedaży toyoty auris z silnikiem 1.4 diesel. Czy ktoś z forumowiczów jeździ albo jeździł takim samochodem? Czytałem, że silnik 1.4 diesel jest chwalony, ale nie znalazłem żadnej wzmianki o automatycznej skrzyni biegów stosowanej w aurisie (ściślej - zautomatyzowanej).
Osobiście wolałbym yarisa w takiej konfiguracji (lżejszy), ale ofert takich nie widziałem.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris z automatyczną skrzynią biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Czerwca 2012, 17:38:29 »
Wzmianek o tej skrzyni jest dużo - błędy błędy, instalowanie nowych sterowników szarpanie, długie zmiany biegów, zjeżdza przy ruszaniu pod górę.
mam manuala, ale tyle o tej skrzyni słyszałem...

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2012, 00:13:18 »
Więcej widziałem i jeżdziłem corollą z tym samym silnikiem co Auris, może Corolla?
Where Wishes Fly......

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2012, 02:43:45 »
Najgorszy automat jakim miałem przyjemność w życiu jeździć. Nieporozumienie, po prostu. Dlaczego? Jarod już napisał o co chodzi.
Pozdrawiam,

auris

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2012, 08:06:29 »
Więcej widziałem i jeżdziłem corollą z tym samym silnikiem co Auris, może Corolla?
Czy yaris, auris czy corolla to sprawa drugorzędna. Podstawowe kryterium to diesel + automatyczna zmiana biegów. Szkoda, że ta skrzynia automatyczna jest taka słaba, bo znalazłem ze 2 yarisy w tej konfiguracji. Pozostaje rozglądanie się za inną marką?
Poczytałem o tej skrzyni biegów na podforum yarisa. Widzę, że za testowanie wzięli się kierowcy preferujący "dynamiczną jazdę po mieście", stąd wiele negatywnych opinii o wolnej zmianie biegów, zmianie biegów w górę a nie w dół. Otóż ja preferuję spokojną i ekonomiczną jazdę po mieście (i poza nim), więc podejrzewam że problemy z tą skrzynią biegów mnie dotyczyć nie będą. Ale starał się będę przejechać którąś toyotą, wtedy podejmę decyzję.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2012, 08:31:13 wysłana przez auris »

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2012, 08:55:00 »
Dokładnie, przejedź się i zobaczysz. ja też na drodze nie szaleje, jechałem automatem Corollą 1.4 d4d bodajże i nie mam zastrzeżeń  :good:
Where Wishes Fly......

Offline misiopysio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2012, 21:26:50 »
Stanowczo odradzam w/w skrzyni!!!
Miałem Corolle 1.4 d4d skrzynia mmt z 2005 wersja Sol i powiem krótko: ta skrzynka to wielka porażka!!!
Wolna reakcja na pedał gazu (nawet w przełączeniu na sekwencję), gubienie biegów a do momentu wymiany sterownika i komletnego sprzęgła bywało, że skrzynia biegów zawieszała się i był koniec jazdy na około 5 min. Niestety, ale ta właśnie skrzynia była główną przyczyną pozbycia się tak wspaniałego samochodu, którym jest właśnie Corolla E12 1.4 d4d. :-(

elfakuba

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2013, 22:34:08 »
Witajcie
Koledzy stałem się posiadaczem aurisa 3d 1.6 vvt i z automatyczna skrzynia biegow.. jej działanie jest jakie jest.... ma ktos jakieś dosiwadczenie jak ta skrzynie uzdrowic?? :) dzieki

Offline PM9089

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2013, 23:03:44 »
ElfaKuba pochwal się w Galerii nowym Autkiem :))

Na pewno są tacy AurisoFani co Ci pomogą :))

« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2013, 13:14:51 wysłana przez kingcin »
,,Nie jest sztuką zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną"

pula1973

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2013, 11:31:07 »
Witam najlepiej jest pisać słyszałem słyszałem , że szarpie itp. ja tam mam Auriusa z automatem sześciostopniowym i nic takiego nie ma miejsca pozdrawiam wszystkich tych co coś tam słyszeli  :-)

elfakuba

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2013, 22:48:34 »
Ale mój szarpie to nie jest kwestia słyszenia :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl