Autor Wątek: wklęsłości na oponach  (Przeczytany 7668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Figaro

• Gość
wklęsłości na oponach
« dnia: 06 Lutego 2005, 16:10:51 »
Witam,

problem polega w tym ze na kazdej oponie, dokladnie w tym samym miejscu mam takie "dołki" wyczuwalne palcem i widoczne okiem. Zdziwilo mnie to, wiec podjechalem do serwisu i po krotkiej rozmowie pan stwierdzil ze te wklęśnięcia sa spowodowane łączeniem jakiś włókien... i nie ma czym sie przejmowac, tak powinno byc!

Chcialem spytac Was czy tez macie takie dolki w oponach (chodzi mi o letnie GT2-ki) i co robic w takim przypadku, czy faktycznie tak jest, czy tez walczyc o wiecej...

Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 10:04:39 wysłana przez Janmor »

MJ

• Gość
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2005, 16:32:44 »
Proponuje pogladac inne Yariski u tego Pana.

tomek_paseo

• Gość
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2005, 17:14:06 »
W tej chwili jezdze juz na innych oponkach, ale nie przepominam sobie, zeby na jakichkolwiek, ktore mialem były takie anomalie. Tzn. powierzchnia opony nigdy nie będzie ultragładka, ale nie na tyle, by to rzucało sięw oczy...
Kolega dobrze podpowiedział - trzeba sprawdzić inne yariski w serwisie...

adi

• Gość
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2005, 17:40:11 »
ja mialem cala opone przejechana i tez mi mowi ze to taka wada fabryczna....cudem zlapalem gume i w wulkanizacji koles powiedzial zeby ja wyrzucil jak najszybciej i cieszyl sie ze mi ne ipekla jak jechalem :twisted:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2005, 18:49:17 »
tez mam takie wklesle miejsce na kazdej oponie! - dlatego cos mi sie nie wydaje ze to wada fabryczna, tym bardziej ze autk apochodza z roznych roczikow, w firma GY napewno nie pozwolilaby sobie aby produkowac cos z wada przez taki czas!
wulkanizator moze tak stwierdzil bo mial okazje sprzedac ci oponke??
uwazam ze faktycznie oponki te tak maja i tyle - ale specjalista nie jestesm!!
tym bardziej ze nie przeszkadza to w precyzyjnym wywazeniu kola itd.

generalnie to i tak mnie to rybka, bo w poniedzialek kupuje nowe kola!:D - wiec loozik, ale uwazam ze to oprostu tak jest........
jezdze po za tym na nich ponad 3y lata i nigdy nei zlapalem 'kapcia'!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

adi

• Gość
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2005, 22:15:48 »
opona byla przecieta na pol i trzymala sie cudem kupy :D

Bisua

• Gość
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2005, 02:12:08 »
z tego co wiem to takie wklęsniecia tworzą sie od mechaniczych uszkodzeń wewnętrznego kortu w oponce i podobno nie jest to niebezpieczne

Hicks

• Gość
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2005, 10:31:07 »
Sądzę, że masz problem do rozwiązania w ASO (jeśli masz nowe auto).
Takie widoczne wady to raz: brak poczucia bezpieczeństwa dla Ciebie, dwa: problemy przy sprzedaży opon jak sięzdecydujesz na wymianę.

Ale nawiasem mówiąc trudno mi skumać jak to sięstało, że wydali Ci auto z felernymi oponami...
I jeszcze jedno: jeździsz teraz na tych GT2 ?  :shock:

lifeson

• Gość
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2005, 19:22:44 »
to chyba normalne w nie nowych oponach.

flymar

• Gość
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2005, 08:56:37 »
Jeśli chodzi o takie widoczne gołym okiem "górki" na bocznej części opony, to mam to na Kormoran Winter.

Figaro

• Gość
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lutego 2005, 20:48:46 »
Dzieki za info, a juz mialem nadzieje na nowe oponki :)

Hiks - jezdze teraz na GT2 - to juz 3 zima, nie jest az tak zle, daje rade :D

Offline Lazarus

• Toyot Pełzający
  • **
wklês³o¶ci na oponach
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2005, 15:47:28 »
U mnie podobne wypukłości na oponach pojawiły siępo ostrym kontakcie z krawężnikiem. Chciałem szybko wyjechać z bocznej drogi osiedlowej na dwupasmówkętak żeby zmieścic siętylko na jednym pasie i niestety nie doceniłem mocnego skrętu Yarisa i zbyt ściąłem zakręt najeżdzając na baaaardzo wysokie, kanciaste krawężole obydwoma prawymi kołami. Rezultat: przyciśnięte boki obon do felgi co spowodowało wybrzuszenia. Dowiedziałem siępotem że mogły sięzerwać druty wzmacniające boki opon. Da sięna tym jeździć ale jest zagrożenie że przy większych prędkościach opona może najzwyczajniej wybuchnąć. Poznałem nawet kogoś kto takie coś przeżył na własnej skórze, wyszedł z tego chyba tylko dla tego że kiedyś był kierowcą rajdowym. W każdym bądź razie w ASO zalecili wymiane przynajmniej przedniego w tylnim wybrzuszenie bylo ledwo wyczuwalne... wiec na razie wymieniłem tylko jedną.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl