Autor Wątek: corolla Verso 2004. 1.6 benzyna  (Przeczytany 10158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pablos321

• Gość
corolla Verso 2004. 1.6 benzyna
« dnia: 30 Czerwca 2012, 13:55:20 »
Witam
Jestem na forum nowy:)
Aktualnie jestem na kupnie Corolli verso po lifcie 2004 z silnikiem 1.6 110 km
Auto dzisiaj przyjechało z włoch. Jest kupione przez za przyjaźniony komis, znam wlaścicieli.
Z autem jest wszytko ok poza pewnym objawem który mnie nie pokoi. Odkręcam wlew oleju włączam silnik i olej delikatnie chlapie na silnik....
Znajomy z komisu mowi ze te silniki tak popostu mają. Dodam ze auto ma 137 tyś przebiegu i tle ma.
Silnik chodzi cichutko w trakcie jazdy tez jest bez zarzutu.
Co moze byś przyczyną takiego zachowania silnika, albo czy faktycznie ten motor tak ma?
Dzieki za pomoc
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2012, 13:57:43 wysłana przez pablos321 »

Robsajson

• Gość
Odp: corolla Verso 2004. 1.6 benzyna
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Czerwca 2012, 14:04:56 »
Jeśli nie ma plastikowej osłony nad wałkami rozrządu to z każdego silnika będzie chlapał olej.
Silnik 1,6 do tego modelu jest ponoć za słaby i przez to paliwożerny.

pablos321

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Czerwca 2012, 14:10:54 »
wlasnie czytalem trache na temat porownania 1.6/1.8 i roznice sa minimalne dane techniczne maja sie nijak z odczuciami z jazdy :). a z tego co wiem ten 1.6 jest dużo bardziej trwały i nie bierze oleju-podobno :)
Jest możliwość sprawdzenia czy silnik posiada taka osłonkę?
Zazwyczaj sie tak sprawdza czy silnik jest ok otwierajac wlew oleju, np w golfie V 1.6 mojej mamy nic sie takiego nie dzieje.
Dodam ze w coroli tryska tylko z korka wlewu oleju, z otwartego bagnetu nie....

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Czerwca 2012, 14:13:13 »
Po odkręceniu korka oleju powinno być widać tę osłonkę.

pablos321

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2012, 14:23:21 »
To tam nic nie ma tak mi się wydaje...widać normalnie kanał wlewowy....ogolnie cały silnik jest suchy, nie myty, zakurzony jedynie korek do wlewu jest lekko ubrudzony.
Zastanawiam sie czy nie zabrać auta jeszcze na przegląd. W Krakowie jest serwis Sowier i maja takie badania auta przed zakupowe za 300zł podobno trwa 2h i sprawdzaja elektronike (maja kompa), silnik itp
I teraz jest dylemat czy wierzyć (znajomemu handlarzowi) czy dać 300zł i mieć spokojne sumienie...

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2012, 14:27:48 »
Zawsze jak masz taką możliwość i chcesz mieć na dłużej pojazd lepiej dać te 300zł (o ile faktycznie do tego podejdą rzetelnie) i mieć spokój i czyste sumienie. Chyba że Twój znajomy robił dokładnie to samo mając sprzęt z tym samochodem i ręczy za to :) Tutaj już sam sobie odpowiedz.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2012, 14:29:35 »
Jeżeli widać kanał wlewowy to będzie chlapać.
Poczekaj jeszcze na potwierdzenie tej informacji przez użytkowników a jak się potwierdzi to ja by jednak pojechał na przegląd.

pablos321

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Czerwca 2012, 14:38:05 »
Taka jest prawda że nit sobie reki nie da obciać :D, pewnie tak zrobię 300zł to nie majątek a przynajmniej ma się pokojne sumienie, I można podjąć decyzje, gorzej jak po fakcie dokonanym wychodzą dziwne rzeczy. Do środy auto ma być opłacone wiec ustawie się na środę :D. Siedziałem w tym aucie dzisiaj pół dnia jazda do okoła placu, testy zawieszenia , klimy, cała elektronika działą, jedynie szyba kierowcy coś głośno sie otwiera( moze trzeba coś przesmarować), i kierownca skórzana w górnej części jest przetarta , lakier jak to we włochach małe ryski, i jedne drzwi były malowane, szpachli nie ma miałem magnesy, czujniki lakieru, zaleta na pewno jest wersja sol, brak korozzji na zawiszeniu, historia przebiegu, ksiąźki, faktury, dwa klucze zdięcia auta z zagranicy ( w sensie że całe) w koncu auto ma 8 lat...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl