Autor Wątek: "Przekręcony" wieniec kierownicy w nowej sztuce  (Przeczytany 12357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tigga

• Gość
"Przekręcony" wieniec kierownicy w nowej sztuce
« dnia: 07 Lutego 2005, 12:18:56 »
Witam,

Odebrałem w zeszłym tygodniu Yarisa (5dr. 1.0 Luna - miał być D4D ale jednak za małe przebiegi robięwięc sięnie zdecydowałem).

Zrobiłem jak do tej pory 600 km - no i zauważyłem pod koniec trasy, że wieniec kierownicy mi się"przekręcił" o kilka stopni (zauważalnie) o kilka stopni w lewo. Samochód oszczędzałem i dziury skrzętnie omijałem, więc nie było żadnych wielkich zdarzeń. Jedynie co przejazd przez jedno torowisko (za Bydgoszczą w stronęTorunia, zaraz za mostem dla znających trasę) z dopuszczalną prędkością (ok. 80) oraz jedno hamowanie z ABSem ze 120 do 90.

W gwarancji jak byk pisze że regulacja geometrii nie jest objęta gwarancją, ale chyba przesadą by było gdyby od takich g. wieniec kierownicy kręcił sięjak chciał.

Pytanie: czy powinni to wyregulować / sprawdzić na gwarancji?
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 10:13:09 wysłana przez Janmor »

Jackal

• Gość
"Przekrêcony" wieniec kierownicy w nowej sztuce
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2005, 12:36:30 »
To nie do nas pytanie, zadzwoń do ASO. Nie wiem czy to sprawa geometrii.

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2005, 13:09:05 »
Cześć tigga,
znam trasę- na tym torowisku raczej nie mogłeś uszkodzić podwozia.
Sądzę, że jest tak, że dopiero teraz zauważyłeś, że fajera jest lekko "nie w osi".
U mnie też tak jest - zuważyłem te może 2 st. po jakimś czasie i tylko ja to widzę :D
Ale to jest tak mała różnica, że mi nie przeszkadza.
Natomiast Ty umawiaj sięna wizytęw ASO - powinni Ci to wyregulować na gwarancji.
Komuś z corollek już tak robili...

Smok

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2005, 13:19:32 »
Cytat: Hicks
że fajera jest lekko "nie w osi"

jeżeli tak to jest to kwestia 3 śrub- 2 od poduszki i 1 od kierownicy- kwestia przestawienia o 1 ząbek- 5 min roboty !!

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2005, 13:35:50 »
Cytat: Smok
kwestia 3 śrub- 2 od poduszki i 1 od kierownicy

Właśnie o czymś takim myślałem.

tigga

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2005, 14:24:05 »
Hmm 2 stopnie to to raczej nie są. Dla znawców polskich tras  :D : to na 7-ce przed Warszawą, na łuku w prawą zaraz przy wjeździe na dwupasmówkęz Modlina miałem kierownicęidealnie na równo.

Tak więc jadędo ASO - hmm  strach powiedzieć że od odbioru w czwartek to już drugi raz - za pierwszym razem musiałem wymienić pilota od alarmu bo sięzablokował.

Dzięki za radę

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2005, 14:32:14 »
To witam w klubie :) krajowy alarm i jego krajowy montaż to jest coś co psuje pi-ar toyocie. Też już raz z nim byłem w ASO - a teraz na przeglądzie znowu go zgłoszę, bo wyje sobie czasami sam niezprowokowany.

BTW: znawcy tej trasy co prawie cała moja firma :) Walętamtędy (Wawa-Płońsk-Sierpc-Toruń itd). raz, dwa razy w m-cu  :cwalbrush
Nie znoszęodcinka z kier Wawy przed samym Toruniem licząc od wiaduktu za "rybkami" - istne rodeo.

RobertR

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2005, 14:41:59 »

jeżeli tak to jest to kwestia 3 śrub- 2 od poduszki i 1 od kierownicy- kwestia przestawienia o 1 ząbek- 5 min roboty !!

Jeśli faktycznie tak zrobią w ASO (i tylko tyle), to na czarną listęich wpisać trzeba....

Offline adam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2005, 19:24:14 »
Swięte słowa!! Na pewno nie jest to tylko kwestia przestawienia kierownicy!!! :shock:

POZDRO.

alan03

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lutego 2005, 21:24:39 »
Cytat: RobertR

Jeśli faktycznie tak zrobią w ASO (i tylko tyle), to na czarną listęich wpisać trzeba....

nie rozumiem tego zdania Jeśli faktycznie tak zrobią w ASO (i tylko tyle), to na czarną listęich wpisać trzeba
przecież to nie wina ASO że kierownica jest przestawiona... oni w ASO nie składali Yarisa... poza tym też mi sięwydaje że wszystko na drodze dopiero musi sięułożyć i dotrzeć więc minimalne przestawienie kierownicy uznałbym za normę... ale tak czy tak do ASO należy sięwybrać....

Smok

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2005, 07:08:15 »
Cytat: alan03
przecież to nie wina ASO że kierownica jest przestawiona

Oby to była tylko wina źle ustawionej kierownicy!!

RobertR

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2005, 15:54:03 »
przecież to nie wina ASO że kierownica jest przestawiona... oni w ASO nie składali Yarisa...

No faktycznie, nie składali. Tylko że problem krzywo ustawionej kierownicy nie jest trywialny i rozwiązanie go poprzez przestawienie kierownicy jest najgorszym z możliwych wyjść (chyba że sięchce szybko sprzedać samochód).
poza tym też mi sięwydaje że wszystko na drodze dopiero musi sięułożyć i dotrzeć więc minimalne przestawienie kierownicy uznałbym za normę...

:shock:  :shock:
tak jak lekko niedziałające hamulce, stukające zawieszenie, obluzowane koło (bo też sięmusi ułożyć)... ROTFLOL.

alan03

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2005, 19:46:57 »
Cytat: RobertR

poza tym też mi sięwydaje że wszystko na drodze dopiero musi sięułożyć i dotrzeć więc minimalne przestawienie kierownicy uznałbym za normę...

:shock:  :shock:
tak jak lekko niedziałające hamulce, stukające zawieszenie, obluzowane koło (bo też sięmusi ułożyć)... ROTFLOL.

nie popadajmy w skrajności...
ja mam do teraz minimalnie przestawioną kierwonicęi jakoś z tym żyję... (zapominam wspomnieć o tym przy każdej wizycie w ASO). Bieżnik zużywa sięrównomiernie, przy wysokich prędkościach po puszczeniu kierownicy autko jedzie prosto i w ogóle nie zauważam żadnych negatywnych skutków...
poza tym istnieje taka możliwość że nie będzie jej można ustawić idealnie na wprost, bo przecież na wielowypuście nie ma płynnej regulacji, a nikt nie będzie grzebał w zbieżności (jeśli jest prawidłowo ustawiona) tylko dlatego że kierownica jest minimalnie przestawiona...
- takie jest moje zdanie.

RobertR

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lutego 2005, 19:56:44 »
a nikt nie będzie grzebał w zbieżności (jeśli jest prawidłowo ustawiona) tylko dlatego że kierownica jest minimalnie przestawiona

Jeśli kierownica stoi krzywo a samochód jeździ prosto to zbieżność jest źle ustawiona. I nie jest to kwestia czyjegoś zdania, tylko po prostu tak jest.
Oczywiście może sięzdarzyć taka sytuacja, że jakiś leń wcześniej zamiast wszystko ustawić tak jak należy przestawił kierownicę, ale jest to tylko pochodną sytuacji opisanej wyżej.

Wracając do tematu: jeśli w nowym samochodzie kierownica przestawiła sięo paręstopni to nie jest to objaw normalnego docierania sięelementów samochodu i jako taki wymaga szybkiej wizyty w ASO.

Smok

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lutego 2005, 07:24:37 »
ale może przecież tak być że ona sie nie przestawiła tylko od początku była krzywao założona na wieloklinie i dopiero po paru dniach właściciel to dostrzegł- wtedy chyba to nie jest problem!!Po co odrazu zakładać czarny scenariusz że cos jest nie tak ze zbieżnością?? Ale i tak na wszelki wypadek sprawdził bym to - nie zaszkodzi !!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl