Autor Wątek: jakby rzężenie skrzyni biegów  (Przeczytany 6464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gena

• Gość
jakby rzężenie skrzyni biegów
« dnia: 05 Lipca 2012, 19:08:14 »
witam co może być przyczyną jak w tytule jadąc na biegach tak nie słychać ale dając na luz słyszalne jest jakby delikatne rzężenie chyba skrzyni biegów. Dziwne to troszke bo biegi wchodzą jak nóż w masełko i przebiegu ma dopiero 40k więc nie wiem sam może jestem przewrażliwiony.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: jakby rzężenie skrzyni biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipca 2012, 23:28:35 »
Mam to samo...wrzucam luz wciskam sprzeglo pozniej wyciskam i w momencie kiedy normalnie chwyta sprzeglo zaczyna sie szorowanie rzezenie w skrzyni...podejrzewam ze moze byc to lozysko oporowe ale nie jestem mechanikiem samochodowym wiec dokladnie nie powiem...najlepiej by bylo zdjac skrzynie sprawdzic dwumas sprzeglo lozysko...moze ktos mial taki przypadek i jak go usunal ??

judoka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca 2012, 21:44:58 »
Ja mam cos takiego niewiem czy to jest powiazane z tym samym . Jak jade na jakimkolwiek biegu i wrzuce na luz silnik spada z obrotów to jest tez jakby takie zrznięcie . Mam takie samo cos w Rav4 . Lecz niewiem czy to jest wlasnie zwiazane z tym co wystepuje u was .

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2012, 00:42:51 »
Podjade do jakiegos mechanika zeby mi to sprawdzil ....dwumas raczej nie bo przyy ruszaniu nic nie slychac normalnie sie rozpedza wibracji nie ma...sprzeglo sprawdzilem tak ze zaciagnelem reczny i samym sprzegle go dusilem tez zadnego poslizgu nie bylo ani jakiegos chrobotania...dziwna sprawa bo dopiero 60 kkm mam zrobione a kolega co wyzej pisal ma 40 kkm dziwne troche...podjade do serwisu i sie spytam co moglo by byc przyczyna

gena

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Lipca 2012, 10:14:04 »
I jak z tym mechaniiem co powiedział co to może być z tym rzężeniem skrzyni może mało oleju?

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipca 2012, 18:42:37 »
jeszcze nie bylem ale nie ma co sie przejmowac moj kumpel wymienil 12 tys km temu dwumas sprzeglo i lozysko oporowe i zaczelo mu znowu rzezic...moze podjade na wymiane oleju w skrzyni bo jak mialem przeglad na 60 tys km to mi nie wymienili i zobacze czy sie cos poprawi... 

gena

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2012, 19:34:08 »
No i chyba znam przyczyne rzężenia złapałem za kielichy wychodzące ze skrzyni biegów za te w które są włożone półosie i na krótkiej jest mały luz ale na długiej to ruszałem tym kielichem góra,dół i luz ok 1-1,5 cm mysle że tam nie powinno być luzu wogóle myśle tak bo próbowałem w innych samochodach i tam nie było.   Teraz moje pytanie czy ktoś rozbierał już skrzynie 6 biegową (mechanizm różnicowy) czy musze ją całą wyjąć i czy jest tam jakas regulacja tego luzu. A może ma ktoś instrukcje naprawy auriss?

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Lipca 2012, 14:16:19 »
Jak wymienialem olej w skrzyni rozmawialem z mechanikiem to powiedzial ze owe rzezenie moze byc przyczyna sprzegla lub dwumasu ja narazie nic nie robie bo sie nie oplaca ale jak znalazles przyczyna to ok...jak masz gwarancje to bym sie z tym przejechal do ASO.

shooter

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpnia 2012, 15:53:39 »
mialem podobnie w yarsce. okazało się, że jezdzę na oparach oleju w silniku. po dolaniu oleju problem się sam ulotnił. nie mam pojęcia co ma niski poziom oleju w silniku do 'skrzypienia' skrzyni biegów, ale znajomy z aurisem miał identyczną sytuację. Sprawdź poziom oleju w silniku!

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sierpnia 2012, 17:52:42 »
Poziom oleju jest wporzadku moze twojemu koledze z powodu braku oleju zawory graly a nie skrzynia...sa rozne przyczyny jezeli na zimnym silniku ci nie rzezi a na cieplym tak to moze byc dwumas albo sprzeglo jak caly czas to moga byc lozyska skrzyni albo oporowe na sprzegle,  jak jezdzi to ok dopiero jak mocniej zacznie dzwonic wtedy mozna myslec.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl