Autor Wątek: Tempomat Corolla Verso 1.8 VVTi 2008r.  (Przeczytany 6768 razy)

Offline kylo_wawa

• Toyot Leżący
  • *
Tempomat Corolla Verso 1.8 VVTi 2008r.
« dnia: 05 Lipca 2012, 23:47:43 »
Witam,

Próbuję zamontować tempomat do Corolli Verso 1.8 1ZZ-FE 2008r.

Zamontowałem manetkę, wymieniłem wiązkę w kierownicy (jest wspólna z przyciskami do sterowania radiem, nie ma oddzielnego kabelka do tempomatu - jest albo tylko do sterowania radiem albo do sterowania radiem i tempomatem).

Zielona kontrolka CRUISE po włączeniu zapłonu i w czasie jazdy reaguje na włączanie i wyłącznie jednak nie działają funkcje tempomatu.
Sprawdzałem dwie manetki i na obu nie działa nic poza ON/OFF.

Sprawdzałem powyżej 50km/h, tempomat ON (zapala się kontrolka) i manetką w dół na SET (ile czasu w dół trzeba przytrzymać? czy trzeba jechać ze stałą prędkością lub na konkretnym biegu?)

Może ktoś z Was się coś doradzi (może jeszcze trzeba coś zmienić podpinając się komputerem ?)

pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne porady i sugestie.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Tempomat Corolla Verso 1.8 VVTi 2008r.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipca 2012, 10:47:12 »
Sprawdzałem powyżej 50km/h, tempomat ON (zapala się kontrolka) i manetką w dół na SET (ile czasu w dół trzeba przytrzymać? czy trzeba jechać ze stałą prędkością lub na konkretnym biegu?)

Po załączeniu w pozycję ON wystarczy podczas jazdy tylko dotknąć manetką w dół do pozycji SET i prędkość powinna być zapamiętana.
A tak wogóle to nie wiem czy wymiana samej manetki i wiązki wystarczy by mieć tempomat?
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline kylo_wawa

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Tempomat Corolla Verso 1.8 VVTi 2008r.
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2012, 21:03:06 »
Dzisiaj byłem w serwisie.

Podłączyliśmy pod komputer weszliśmy w opcje Cruise Control i tak:

- komputer wykrywa wszystkie ruchy manetki
- komputer wykrywa naciśnięcie hamulca
- nie zarejestrowane są żadne błędy związane z tempomatem, system sprawny wg. komputera (zapalanie się kontrolki CRUISE też wskazuje że nie ma błędów)
- komputer nie wykrywa naciśnięcia sprzęgła (wygląda jakby nie było czujnika...)
- podczas jazdy nie pokazuje prędkości, prędkość widziana przez tempomat to cały czas 0 km/h..

I teraz pytanie do Was drążyć temat? Jest szansa powodzenia czy raczej odpuścić ?

Jak odpuszczę to mam 2 manetki do sprzedania (obie sprawne - sprawdzone na komputerze) :)

Przypomnę autko to Corolla Verso 1.8 VVTI 2008 wersja Premium

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl