Autor Wątek: Błędy  (Przeczytany 5970 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jax1991

• Gość
Błędy
« dnia: 09 Lipca 2012, 18:01:57 »
Witam. Moja RaV-4 od nie dawna strasznie dymi i nie ma mocy. Po podpięciu, komputer wykazał następujące błędy:

-P1405 ( EGR Solenoid Control Faiilty Low speed fan Circuit Malfunction)
 -P1115( Engine Coolant temperature (ECT) sensor Circiut Malfuction)

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co one oznaczają i co mam dalej robić ?

Robsajson

• Gość
Odp: Błędy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lipca 2012, 18:53:25 »
-P1405-błąd czujnika zwrotnego ciśnienia EGR
-P1115-błąd czujnika temperatury cieczy chłodzącej
Tyle znalazłem.
W pierwszym wypadku mógł pójść czujnik Egr-u lub sam EGR,w tej optymistycznej wersji mógł się tylko zasyfić.
W drugim Ci sprawa jest oczywista.Pomierz parametry pracy czujnika a jak będą złe to wymienisz ten czujnik.
Napisz jeszcze ,którą masz Rav-kę,jaki silnik i który rocznik?

Jax1991

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipca 2012, 20:01:28 »
No więc wymieniłem czujnik cieczy ten przy silniku i wyczyściłem EGR .
Na początku samochód ładnie zapalił (przedtem były problemy) ale po którymś razie znowu ciężko pali.

Ale może zacznę od początku : Rav4 2003r. 2.0 D4D problem polega na tym że samochód kompletnie nie ma mocy tak od około 2400 obr/min.Ciężko odpala a jak odpalał to dymił.Wrzucam pierwszy bieg i gaz do podłogi koniec mocy przy 3000 tys/obr dwójka i następne biegi kończą sie na 2400. Poniżej tych obrotów samochód jedzie pełną mocą. Wyświetliły mi się wyżej wymienione dwa błędy.

EGR przeczyszczone i co teraz ? Ma ktoś jakieś pomysły ?

Offline tomekm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipca 2012, 20:14:46 »
A nie słyszysz syku z pod maski? W Previi przy tym samym silniku był podobny problem, padł zaworek od ciśnienia doładowania i robiło pssss i auto nie miało zbierania tylko dźwięk jakby miało 1MZ i kompresor  <zalamka>

Jax1991

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2012, 20:23:28 »
Znaczy jest tak że jak przegazuję na luzie to się ładnie wkręca i po odpuszczeniu gazu słychać delikatnie takie psss tak coś poniżej 2 tys. A jak jadę to już nie.

Jax1991

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lipca 2012, 22:17:53 »
No więc zdiagnozowałem że mój problem to zaworki scv. Wykręciłem je i podpinałem do prądu i nic nie chodzi  :-( Tzn przez te otwory w zaworze widać że nic się nie rusza ale coś tam w środku cyka. Czy ten zaworek jest uszkodzony ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl