Autor Wątek: automat zima...  (Przeczytany 7479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

goodbeer

• Gość
automat zima...
« dnia: 07 Lutego 2005, 14:24:24 »
Witam,
Ostatnio cos mrozy zlapaly i od razu cos moja Clamerka zaczela wydawac sie nieco niedysponowana. To pierwsza zima odkad wsiadlem do auta z ASB wiec nie wiem jeszcze wszystkiego na ten temat. No wiec mam pytanie do praktykow: czy wasze automaty tez na zimno prawie nie chca jechac? U mnie sinik wkreca sie na 2 krpm zeby ruszyc auto z miejsca. Skrzynia wydaje sie prawie nie przenosic napedu. Oczywiscie po rozgrzaniu silnika (skrzyni) objawy ustepuja i juz wszstko dziala jak nalezy. Moze to wina kiepskiego oleju w skrzyni? Albo powinienem sie obawiac  jakiejs awarii w najblizszej przyszlosci?
Zdroweczka zycze i czekam na odpowiedzi

Mario Zijo

• Gość
automat zima...
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2005, 21:53:19 »
Cześć

Pewną ospałość skrzyni obserwuje też w swoim autku kiedy temperatura bardzo spada. Wydaje mi sięże jest to po prostu zabezpieczenie skrzyni przed przeciążeniem. Jednak auto szybko sięrozgrzewa i praktycznie już po kilkuset metrach jest oki. Szczerze mówiąc na upartego można tą ospałość przełamać  :adiabelek wchodząc na wysokie obroty - ale zdrowe dla wózka to to na pewno nie jest   :aangry .
Jak miałem kiedyś previęto tam rzeczywiście było widać różnice - puki sie dobrze nie rozgrzała nie wchodził nadbieg.  
Dosyć niepokojący opis zachowania twego autka.  :roll: Długo to trwa zanim sięrozgrzeje i zaczyna chodzić normalnie?

Pozdrawiam

goodbeer

• Gość
automat zima...
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2005, 09:34:59 »
zanim sie skrzynia rozrusza uplywa nieco wiecej niz kilkaset metrow. Dzisiaj na przyklad jak startowalem spod domu bylo -12C i przejechalem ponad kilometr zanim moglem zaczac w miare normalne przyspieszanie.  Objawy ustepuja calkowicie dopiero jak temperatura silnika zbliza sie do optymalnej (strzaleczka temp posrodku skali).  Chyba zafunduje Clamerce nowy olej do skrzyni i zobacze czy bedzie roznica.
Zdroweczka zycze,

PS A jak tam zdjecia Twoich aluskow?

maniek_camry

• Gość
automat zima...
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2005, 17:43:07 »
Panowie,
jako (były już camrak a chwilowo piechur) napiszęcoś z praktyki. W czasie dużego mrozu uruchamiajcie samochód i ruszajcie nie wcześniej niż po 30sekundach  Olej w ASB bardzo gęstnieje  a rada dana przez Zijo by dać po garach prędzej wykończy skrzynię:-(. Uruchomić chwilępoczekać i ruszać delikatnie - to zresztą nie jest też zdrowe dla zimnego silnika by go katować po odpaleniu. Ja deptałem camry ostro tylko po osiągnięciu temperatury roboczej.

Mario Zijo

• Gość
automat zima...
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2005, 19:21:51 »
Cytat: maniek_camry
a rada dana przez Zijo by dać po garach prędzej wykończy skrzynię

chwila chwila - wyraźnie napisałem, że nie jest to zdrowe dla samochodu i nie polecam takiego zachowania bez potrzeby - warto natomiast faktycznie pozwolić pochodzić chwilęwozikowi zanim sięrozpocznie jazdę. Maniek wiem że mało masz czasu ale nie czytaj co drugiego słowa w zdaniu  :-p

yufuyf

• Gość
automat zima...
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2005, 14:26:33 »
Cytat: maniek_camry
Ja deptałem camry ostro tylko po osiągnięciu temperatury roboczej.

Witaj, czy dobrze zakładam że temperatura robocza to ta "w połowie skali" temperatury?

Karol

• Gość
automat zima...
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2005, 15:19:05 »
Ja polecam wlac nowy olej i zamontowac nowy filtr (niestety spory koszt) ale efekt powinien byc zadowalajacy, tylko zeby olej byl zgodny z zaleceniami porducenta. Biegi w automacie zmieniane sa pod wplywem cisnienia oleju wiec jak jest gesty to ciezej wywolac cisnienie i dlatego moze nie chciec jechac.

goodbeer

• Gość
automat zima...
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2005, 16:19:40 »
dzieki za rady,
tak tez mysle, ze czas na wymiane oleju, chociaz teoretycznie byl niedawno wymieniany. Ale zafunduje Clamerce ten zabieg tak dla swietego spokoju.

zdroweczka zycze

maniek_camry

• Gość
automat zima...
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lutego 2005, 00:55:48 »
Cytat: Karol
Ja polecam wlac nowy olej i zamontowac nowy filtr (niestety spory koszt) ale efekt powinien byc zadowalajacy, tylko zeby olej byl zgodny z zaleceniami porducenta. Biegi w automacie zmieniane sa pod wplywem cisnienia oleju wiec jak jest gesty to ciezej wywolac cisnienie i dlatego moze nie chciec jechac.

Po pierwsze co jest dużym kosztem ? olej po 20pln/litr czy filtr za 50 pln ??
Po drugie przy sporym mrozie nawet na nowym oleju Mobil ATF220 będzie źle zmieniał biegi

Karol

• Gość
automat zima...
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2005, 21:59:59 »
no jak kiedys mialem automat, ale nie toyote, to placilem za filtr oleju ponad 200 juz nie pamietam dokladnie ile, a olej mialem tam dextron i byl po 43 zl. Ale takie objawy jak opisane nigdy mi sie nie zdarzyly. nie pamietam ile tego oleju wchodzi w skrzynie ale ponad 300 beknalem wiec jak dla mnie nie malo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl