Autor Wątek: Czarna Lista {Stacje}  (Przeczytany 245415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gonia77

• Gość
Odp: Czarna Lista {Stacje}
« Odpowiedź #210 dnia: 23 Maja 2005, 17:26:55 »
dzięki za wyjaśnienia, ale ja chyba i tak pozostanęprzy 98  :P może wyjdzie jej na zdrowie

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: 28 Maja 2005, 12:38:20 »
Ja tankujęod kilku lat w różnych samochodach na Shellu, Statoilu, BP i czasem z przymusu na Orlenie. Najlepsze odczucia mam na Supremie ze Statoila. Wiecie, to chyba nie o to chodzi w tych super paliwach, żeby efekty były od razu. Bardziej o czyszczenie silnika chodzi.  W Seicento rodziców, które czesto zalewane było Supremą i V-powerem świece przy wymianie po 2 latach były tak czyściutkie, że aż mechanik siędziwił, a osiągi auta nic sięnie pogorszyły przez 6 lat.
Nadziałem sie na Orlenie na lipne paliwo! Spalanie stukowe, paliwo do spuszczenia (już gdzieś o tym pisałem).

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #212 dnia: 28 Maja 2005, 14:11:40 »
ja zatankowalem wczoraj BP 95 ostatni raz juz... i niestety musialem cofnac zaplon bo szkoda mi bylo silnika stukalo non stop nawet przy 3000obr/m z ekonomizerem zaswieconym na zielono :twisted:   na supremie silnik chodzil o wiele lepiej i o wieeele mniej stukało i jakby silniczek był ciut ciut bardziej elastyczny.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: 17 Czerwca 2005, 17:34:12 »
A więc telewizja KŁAMIE ?  Niewiedziałem   :chmmm  
Wczoraj Martynka z wąsatym namawiali do BP altimeit 98
Na hamownie wrzucili fabiankęi kazali jej pić 95-ę, a później 98-e.
Pokazali śliczne kreseczki nazywajace sie MOC, SPALANIE, i nawet MOMENT OBROTOWY    :o  
We wszystkich porównaniach rożnica była chyba o ponad 10 procków.
Chyba że zapomnieli dodać, iż wszystko dotyczy marek Skoda.

W przerwie dowiedziałem sie że :
... tyskie - trudne dostępne w Otako ...

Więc dowiedziałem sięo paliwach :- na BP nie tankować 95 bo kreseczka na wykresie była za nisko , a i tyskiego nie kupujcie by Ci z Otako mogli sobie nalać  :D

jackk7

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: 24 Czerwca 2005, 23:54:36 »
BP Biłgoraj wlałem 98 i była tragiczna, wielokrotnie 95 i była OK. Później dowiedziałem się, że ogólnie wszędzie bardziej oszukują na 98 bo tej nikt nie sprawdza, natomiast 95 sprawdzają. Ale do BP sięzraziłem.
Obecnie przeszedłam na ON i nie wiem gdize kupować i co ma pisać (np. jakieś ECO widziałem - co to warte?)

Offline szfystack

• Toyot Pełzający
  • **
    • zdjęcia...zdjecia...zdjęcia...
« Odpowiedź #215 dnia: 22 Lipca 2005, 10:15:03 »
SHELL - Siedlce podobno tragiczne (ostrzegali mnie mechanicy w AUTO PODLASIU)
SHELL - Marki (koło M1) - SUPER GAZ
AUHAN WOLA PARK - saplanie spadło mi o 0,8 litra, a cena o 20 gr. na litrze:):):)
Ale to nowa stacja więc może tylko na początku tak jest...
NESTE Głębocka - TRAGICZNE PALIWO ( tanie nie zawsze jest dobre)
Petrochemia za MARKAMI w kierunku Wyszkowa- leją dużo wody...jak tam tankowałem musiałem bak dwa razy płukać (jeszcze w kaszlaku)

To z moich doświadczeń....
poza tym tankujęgłównie na BP

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #216 dnia: 04 Sierpnia 2005, 14:43:29 »
Cytat: Croom
Zatankowałem ostatnio na Statoil 2 raz z rzedu PB95 i po kilku dniach jazdy ( pewnie ponad pół baku zurzyłem) nagle zacząłem slyszec stukanie (spalanie stukowe) jakby zaworów czy moze cos osiadło , cos sie wytrąciło po kilku dniach w baku , jeszcze kilka dni temu nic nie slyszalem   :bojjjjjjjjjj  ??

Hmmm, a ja wlasnie brnac do konca starego watku chcialem zapytac co ze zwyklym Pb95 na Statoil. Potwierdzam. Wlalem kilka bakow i tragedia, stuka puka, nierówno i głośno chodzi. Dzis prawie wysuszylem caly bak (juz dlugo na rezerwie ciagne) i jade zatankowac cos innego...

No i pojawia sie problem:
  Suprema
  98 Ultimate
  VPower 95
  Power Racing
to kandydaci, niestety ten watek nie wiele wniosl do mojej wiedzy. Ile ludków tyle opinii.

Suprema - kusi, ale uraza do Statoil, dyskwalifikacja

VPower 95 - powazny kandydat, bo 95, cena znosniejsza, kilka dobrych opinii w watku

Power Racing - obawa, jak mi sie spodoba to zbankrutuje, powazna zaleta - niemieckie rafinerie, oby tylko nic na stacji nie dolali

98 Ultimate - hmm pewnie jest niezla, ale moim zdaniem przereklamowana

Wynik dedukcji: pierwsza stacja, ktora spotkam dzis po drodze -  BP vs. Shell :) Jeżeli Shell to przeliczęile w portfelu zostanie :)
Głowix

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #217 dnia: 04 Sierpnia 2005, 17:45:02 »
Oki
teraz powiem wam co wg. moich doswiadczen jest jakie:-)

wg. mnie najlepsza jest BP Ultimate ale cena przekresla to paliwo wg. mnie zeby go lac caly czas, czuc ze auto sie lepiej zbiera ale minimalnie i silnik chodzi na pewno rowniej i jakby ciszej.
Co ciekawe  dostawcze KIA robia na pelnym baku ON Ultimate ok. 60km wiecej wiec cos to mowi ....

suprema o wiele lepsza od zwyklej, mniej silnik dzwoni i o wiele mniejsze spalanie detonacyjne ale ciezko mi bylo sie przekonac do tego plaliwka zwlaszcza ze stuki nikiedy w upalne dni przy standardowym ustawieniu zaoplonu sa nadal slyszalne. Brak jakiegos odczucia w V max i przyspieszeniu miedzy zwykla PB95 a suprema .

V-power 95 szkoda wg. nie kasy to to samo co suprema tylko nazwa inna a oktanow teoretycznie tyle samo ale o oktanach na koncu :-))

V-power 99 hm...cena powala a osiagi tylko w silnikach przystosowanych do spalania takiej wysooktanowej mieszanki w zwyklym silniku roznicy praktycznie nie czuc ale za to w portwelu robi sie szybko pussto.

Jakie wnioski ?
Leje tylko PB98 i to nie ma roznicy czy na orlenie czy na esso itp. (statoil ma jakas droga ta pb98...a dobra, PB95 jakas kichowata ale to wszedzie sa takie same przeciez wszystko idzie od rafinerii plockiej i gdanskiej) nie wystepuje wogole spalanie stukowe :-)
Znajomy ktory jezdzi do niemiec mowi ze jak zaleje sie tam PB95 to jezdzi sie tak jak u nas na dobrej PB98.
Wg. mnie i nie tylko ale calej rzeszy kierowcow - transportowcow w Polsce oszukuje sie na paliwie tak strasznie ze wykracza to poza granice zdrowego rozsadku, zwlaszcza zanizajac liczbe oktanowa i dolewajac przerozne syfy, nie wspominajac juz o syfiastej i beznadziejnej ruskiej ropie naftowej ktora my kupujemy bo ktozby jak nie my... !
Wiec leje sie PB98 :-)

pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline glowix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #218 dnia: 04 Sierpnia 2005, 22:34:32 »
Croom mysle, ze nie dokonca masz racje... Nie wiem co jest z suprema, ale jak powiedzialem Statoil dostalo czerwona kartke... wiec nie bede sprawdzal.

Natomiast VPower i VPowerRacing sa wciaz sprowadzanie z niemieckich rafinerii. Rozmawialem dzis z gosciem na stacji i potwierdzil, ze VPower jest caly czas importowany. Skutkuje to niestety cena... VPower (95) jest w cenie Ultimate'a (98).

Co nastapilo... zataknowalem zwyklego VPower'a. Wszystkie stuki i nierówna praca zniknęła jak ręką odjął. Wlałem 47 / 55 litrów. Zobaczęjak będzie rano na zimnym silniku, na zimnym zawsze sięnasilało.

Jeżeli chodzi o osiągi to w bajki nie wierzę, ale wyraźnie słychać i czuć różnicęw kulturze pracy. Równo i szybko silnik zbiera siędo wysokich obrotów.
Głowix

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #219 dnia: 05 Sierpnia 2005, 11:09:21 »
Croom nie do końca masz racje. Ja do swojej lałem bardzo długo V-Power 99 efektów w poprawie przyspieszenia nie zauwazyłem za to kultura pracy jest znacznie lepsza no i mniejsze zuzycie paliwa. Czasem docgodziło nawet do 2 litrów na 100 w porównaniu z Orlenem. Co BP strasznie sie zraziłem ostatnio bo ultimate było poprostu kiepskie i szybko poszło na trasie.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #220 dnia: 05 Sierpnia 2005, 16:30:50 »
Cytat: glowix
Co nastapilo... zataknowalem zwyklego VPower'a. Wszystkie stuki i nierówna praca zniknęła

Czyli tego 95-oktanowego rozumiem ??

Ice: z tego co sie orientuje to roznice czuc na V-power racing 99 ale naprawde tylko w autach przystosowanych do paliwa min. 98 oktanowego ale polemizowal nie bede bo nie siedze w temacie mocno :-))
Np. kumpel zatankowal to paliwo do Hondy CBR600(motocykl) i strasznie byl przymulony ale np. w subaru chyba forester kolegi znajomego roznica jest bardzo duza to samo slyszalem o imprezie :-)

pozdrowka
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #221 dnia: 08 Sierpnia 2005, 09:29:11 »
Cytat: Croom

Ice: z tego co sie orientuje to roznice czuc na V-power racing 99 ale naprawde tylko w autach przystosowanych do paliwa min. 98 oktanowego ale polemizowal nie bede bo nie siedze w temacie mocno :-))
Np. kumpel zatankowal to paliwo do Hondy CBR600(motocykl) i strasznie byl przymulony ale np. w subaru chyba forester kolegi znajomego roznica jest bardzo duza to samo slyszalem o imprezie :-)

pozdrowka

Dlatego napisałem ze nie zauważyłem chodz zuzycie było duzo mniejsze. Teraz jade na urlop i też zaleje V-Power 99 :D
BMW E46 320d
Mini Cooper

msrx

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: 30 Sierpnia 2005, 01:14:50 »
..ODRADZAM!!!

- oRLEN przy wjeździe na A4 od strony Krakowa, pierwsza za bramkami z opłatami - jechałem na 95-ce  do Gdańska i myślałem że mi silnik wywinie - tragedia!!

- poza tym Mszana Dolna - mała stacja po lewej stronie drogi po wjeździe od strony zakopianki

- wszelkie stacje oRLENU w Pieninach - okolice Starego Sącza, Krościenka, Szczawnicy - mało gdzie jest tam 98 a 95 zazwyczaj trefna

spokokolo

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: 12 Września 2005, 23:19:48 »
Cytat: Meteor
Warszawa ==> ul. Puławska (wylot w kierunku Piaseczna po prawej stronie zaraz niedaleko przy skręcie do Geant'a) ==> może miałem akurat pecha bo tylko 2 razy tam tankowałem i oba były "niefartowne":

Tankuje tam od jakiegos czasu i nie mam zadnych prolemów. Ponieważ nie mam komputera, to prowadze statystyki, z których wynika z spalanie wcale nie jest większe. Nie takie neste straszne :)

Cytat: Meteor
Moja rada: nie kierowac sie zbyt często niską okazyjną ceną w stacjach w których wcześniej nie tankowaliśmy, a jeżeli juz to nie tankować tam za pierwszym razem dużej ilości paliwa i do pełna, a chwilowa oszczędność 3-4 zł powoduje że sięklnie w żywy kamień a w dodatku samochód zamiast palić 6-7l/100km pali 10l/100km  :evil:

Tu sięzgodzę, zwłaszcza, że ta różnica w cenie ostanio maleje.

Pozdrawiam

spokokolo

• Gość
« Odpowiedź #224 dnia: 12 Września 2005, 23:34:32 »
Dotyczy nie tylko poszczególnych stacji, ale też generalnie wizerunku sieci - o tyle fajne, ze usystematyzowane.

http://www.autocentrum.pl/go/267__czarna_lista_stacji_paliw.html

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl