Autor Wątek: Rav4 V6 - zady i walety?  (Przeczytany 7221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adak

• Gość
Rav4 V6 - zady i walety?
« dnia: 23 Lipca 2012, 16:58:46 »
Szanowni,

Wielce mi się spodobała Rav4 V6 (3 gen.).
Powiedzmy że jestem w stanie przeżyć spalanie (w zamian dostaje radochę z prowadzenia), ale czego innego negatywnego mogę się spodziewać? Samochód jako tako znam, ale nie z tym silnikiem.

Wyguglałem hocki-klocki ze skrzynią automatyczną (wyje), czy to częste? Czy da się naprawić? Ktoś w Polsce potrafi? Jakie mam szanse że trafię na taką usterkę?
Automat jest u mnie bardzo wskazany, w silniku się zakochałem, jest sens się w to pchać czy to jakaś masakra?

Ew. trafienie nie bitego egzemplarza z niekręconym licznikiem zostawiam sobie, ale co może mnie zaskoczyć na minus? Rozrząd? Jakieś materiały eksploatacyjne? O EVAPie już wiem. Jakieś inne niespotykane w europie wynalazki?

Chętnie posłucham posiadaczy (byłych i obecnych), a także opinie mechaniczno-elektryczne tutejszych ekspertów.

Z góry dziękuję!

Robsajson

• Gość
Odp: Rav4 V6 - zady i walety?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lipca 2012, 18:37:45 »
Tutaj chyba nikt nie ma Rav-ki z tym silnikiem.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipca 2012, 21:08:36 »
Wielce mi się spodobała Rav4 V6 (3 gen.).
Powiedzmy że jestem w stanie przeżyć spalanie
20 l/100 km w mieście jest ok ??
generalnie poza spalaniem nie ma wad, ale przebieg na tą chwilę około 40kkm, więc jeszcze lata szczenięce

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2012, 16:13:29 »
Ze skrzyniami jest roznie, moja wyla, ale to chyba poprzedni uzytkownik ja zalatwil :-)
ASO ja wymienilo na gwarancji (na koszt dealera i TMP), bo auto ma teraz ponad 6 lat i ponad 166kkm, ale mialem gwarancje ASO.
Kolega ma taka sama skrzynie jak moja (4 biegi), ale silnik 2.4 z USA i jest zadowolony. Nic mu nie chalasuje a auto ma ponad 90kkm.
Poza tym, mysle ze nic specjalnego sie nie powinno dziac.
W moim wymieniono (ale to wersja na rynek PL) rozrusznik i alternator (jeszcze na gwarancji) oraz uszczelke podszybia, bo woda wplywala przy duzym deszczu do kabiny w miejsce pasazera.
Toyota Rav4 2.0 benzyna automat

Adak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2012, 14:12:21 »
20 l/100 km w mieście jest ok ??
generalnie poza spalaniem nie ma wad, ale przebieg na tą chwilę około 40kkm, więc jeszcze lata szczenięce

Ciężko mi się do tego odnieść.

Na autocentrum (gdzie wszystkie moje [i nie tylko moje] samochody się sprawdziły) widzę że średnie-max to 14.1l (12 raportów), więc Twoje 20 to jakieś gigantyczne ekstremum (maksymalnie jeden użytkownik podał 16).
Amerykańskie http://www.fueleconomy.gov/ podaje bardzo podobnie - nie znalazłem nawet jednego wpisu 16mpg (14.7l/100km) dla miasta.

Jabyś inni użytkownicy? Jakieś ploty? Cuda? Skandale? ;-)

Offline rosol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:09:17 »
Z 20l na setke to masz racje.
Jeep Grand Cherokee pali tyle z V8, ale nie Ravka.
Toyota Rav4 2.0 benzyna automat

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl