Autor Wątek: Klimatyzacja - dziwny problem  (Przeczytany 19420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chrusteks

• Toyot Leżący
  • *
Klimatyzacja - dziwny problem
« dnia: 06 Sierpnia 2012, 23:26:01 »
Witam serdecznie

Posiadam od jakiegoś miesiąca Aurisa 2.2 D-CAT. Ostatnio przyszły upały i zrobiłem sewis klimatzacji, czyli napełnienie czynnika chłodzącego etc. Gościu co nabijał klimkę sprawdzał to schodziła do 9,5 stopnia. Po tym pojawił się problem, o ile go wcześniej nie było. Klimatyzacja dobrze chłodzi, czuć chłód gdy na zewnątrz jest do ok 25-27 stopni. Gdy temperatura rośnie tak jak dziś do 33 stopni jakby nie działała i leci tylko ciepłe powietrze, jakby klimatyzacja nie działała. Gdy teraz wracałem do domu i jest 25 stopni chłodzi bez problemu. Zauważyłem też, że gdy jedzie się powyżej 2 tyś klimatyzacja wydajniej działa(gdy chłodzi). Wracając do domu dziś przez 22 km( przy temp. 33 stopni) cisnełem cały czas, ale niestety nie pomogło. Spotkał się może ktoś z Was z takim problemem? Bo gosciu w serwisie jak nabijałem sprawdził wszystko i mówił że jest ok. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdro

Robsajson

• Gość
Odp: Klimatyzacja - dziwny problem
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Sierpnia 2012, 23:34:10 »
Mało czynnika chłodzącego,zabita chłodnica klimy,wentylator nie załącza się na drugi bieg.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2012, 02:05:15 »
Mógł jeszcze walnąć sterownik klimy. W Corollce miałem takie kwiatki - włączała się i wyłączała losowo przy dużych upałach  :|

www.FotoSzopa.pl

Offline Chrusteks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpnia 2012, 18:54:50 »
Robsajson,
czynik własnie był uzupelniany.

Zauważyłem też że gdy auto dlugo stoi na dworzu gdy np jestem w pracy i ciepło jest to pojawia się ten problem. Może to ten osuszacz?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Sierpnia 2012, 19:06:47 »
U mnie w Roverze coś w wentylatorze się zjarało i niezawsze chodził na drugim biegu.Wtedy klima robiła się mniej wydajna.Z którego roku masz Aurisa i jak często załącza się sprężarka?

judoka

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Sierpnia 2012, 19:33:20 »
Ja u siebie mam tak ze przy 35 stopniach jak wlacze kilme to z 5-10 min trzeba czekac zeby troche sie schlodzilo , jak bylem na przegladzie i mowilem czemu tak dlugo to mowili ze to normalne przy takiej temp .

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Sierpnia 2012, 20:11:33 »
Objaw taki może występować, gdy jest zbyt dużo wpuszczonego w układ czynnika chłoniczego, I wtedy przy załóżmy 30 stopniach, tworzy się w układzie zbyt wysokie ciśnienie, co za tym idzie ciśnieniówka wysokiego ciśnienia wyłącza pracę sprężarki. Kolejne rzeczy do sprawdzenia to stan skraplacza - czy nie jest pozatykany od much komarów i innych syfów, i czy wentylator chodzi na odpowiednich obrotach względem temperatury i ciśnienia w układzie.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpnia 2012, 16:32:08 »
wyłącz zapłon, wciśnij przycisk AUTO i przycisk ZAMKNIĘTEGO OBIEGU WEWNĘTRZNEGO (recyrkulacji) i przekręć na zapłon.
Zaświecą ci się wszystkie kontrolki na panelu centralnym związane z nadmuchami a potem wyświetlą na panelu klimy błędy (dwucyfrowe) np. 23 , 21 itd

Odczytaj i napisz jakie masz błędy jeśli są.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Chrusteks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2012, 00:15:35 »
trochę nie nie miałem czasu, ale udało mi się podjechać do mechanika który pracował w Toyocie. Niestety było chłodniej, a klima pracowała elegancko rurka ta co idzie od sprężarki chłodnia wręcz lodowata. Wiatrak chodził na dwa biegi wolniej i szybciej. Stwierdził abym przyjechał jak będzie gorąco i nie będzie działać to wtedy sprawdzi. Ja sprawdziłem tak jak Kryspin napisał. Pojawiają mi się błędy 21 i 24, tylko nie wiem co to oznacza. Kryspin czy masz może taką wiedzę? :-) z góry dziękuje :-)

Offline Chrusteks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpnia 2012, 00:26:21 »
21 Niski sygnał z czujnika tlenu.
24 Brak sygnału z czujnika temperatury powietrza.

Kryspin czy to te błędy? :-)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Sierpnia 2012, 02:15:56 »
Opisy błędów ,które podaleś są kodami błędów silnika a nie klimy.
21-błąd sondy lambda
24-błąd czujnika temperatury zasysanego powietrza

Nie sugeruj się tym.

Z tego co wyczytałem w necie(a było ciężko)to Twoje błędy  wyglądają na:
21- solar sensor czyli tak jak Kryspin wcześniej napisał o tym na podszybiu(niektóre źródła mówią ,że to nic nie znaczy i ważne są błędy zaraz po nim)
24 - za duże ciśnienie w układzie więc czujnik/czujniki do wymiany.

Offline Chrusteks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Sierpnia 2012, 16:11:32 »
Robsajon, dzięki za zaangażowanie:))

Wczoraj troszkę też szukałem w necie i dziś rano przemyłem pod ciśnieniem szlaufem z wodą chłodnicę. Błędy znikły i pojawia się komunikat 00 czyli brak błędów. Klimatyzacja bardzo dobrze chłodzi teraz, ale muszę sprawdzić to jeszcze przy wyższej temperaturze.

Narazie dziękuje serdecznie wszystkim za rady i pomoc:))

Offline Chrusteks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpnia 2012, 20:05:31 »
Wróciłem z urlopu( nie byłem swoim autem), zrobiło się ciepło i problem znowu się pojawił. Podjechałem dziś do mechanika, jak na złość zaczęło działać, ale podpiął pod kompa i wyszedł błąd uszkodzenia sensora nasłonecznienia kierowcy i pasażera. Prawdopodobnie trzeba je wymienić, ale muszę  poczekać będę na chwilę wolnego. Narazie przetarłem je i zaczęło działać :-o

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Sierpnia 2012, 20:09:36 »
To w takim razem dobrze wyszukaliśmy opis błędu z Kryspinem.
Póki działa ,nic bym na razie nie wymieniał a przygotował się do ewentualnej wymiany finansowo :good:

Offline Chrusteks

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sierpnia 2012, 20:38:19 »
no powolnymi kroczkami będę sprawdzał:) czy to jest to:) jeszcze ten Mechanik podłączył mi pod ten sprzęt od klimatyzacji i jak się okazało ciśnienie itp wszystko w porządku. Ja też z ciekawości przy poniedziałkowych upałach wprowadzałem klimkę w tryb awaryjny i jak przechodziły kolejne jakby testy też chłodziła. Doczytywałem się też że te sensory mają tylko wpływ na klimatyzację w trybie auta, jednak u mnie po ustwieniach manualnych też nie działała.

Sprawdzałem to sensory w cenie 30-50 zloty i wymiana, ale to zrobił bym sam:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl