Autor Wątek: Corolla E11 4EFE - czy ma filtr przeciwpyłkowy-  (Przeczytany 17288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JarekThorn

• Gość
Corolla E11 4EFE - czy ma filtr przeciwpyłkowy-
« dnia: 08 Lutego 2005, 13:48:47 »
jeśli tak to gdzie ????
Czy to że auto ma klimęma jakieś znaczenie.

A tak w ogóle to witam - podglądam Was od jakiegos czasu, miałem problem z rejestracją, za czwartym razem sięudało.

Z góry dzięki za odpowiedx :)
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2008, 12:02:39 wysłana przez Janmor »

Jackal

• Gość
Corolla E11 4EFE - czy ma filtr przeciwpy³kowy-
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2005, 14:03:22 »
IMO ma filtr. Na ogół filtry w Toyotach były/są montowane pod schowkiem na przeciw pasażera.

Carewicz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2005, 21:53:01 »
Oczywiście, że było, oczywiście, że ma, oczywiście, że po stronie pasażera na wysokości schowka.

OCZYWIŚCIE, ŻE WITAMY :aclap

wlosek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2005, 22:43:41 »
koledzy nie dopowiedzieli ze zeby zmienić filtr przeciwpylkowy nie nalezy demontowac schowka a jedynie zanurkowac pod schowek, odblokowac 4 lastykowe "szpilki", pokombinowac, poglowkowac i sie uda ;-)
radze nie byc ubranym w czyste ciuszki bo filterek moze byc solidnie brudny a moim zdaniem jesli chcesz zaoszczedzic pare groszy mozesz spokojnie uprac filterek w pralce (po wczesnijszym namoczeniu) i bedzie jak nowy ;-) robie tak i jest ok!
pozdrawiam L.

Offline imei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2005, 23:36:16 »
To straszne, jak można prać filtr przeciwpyłkowy :shock: ?!!! To cios dla przyszłych pasażerów-alergików i nie tylko. Zgroza, zamiast wypranego filtra proponuje wsadzić szmatę, a będzie nawet lepiej niż z nowym filtrem.

krystek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2005, 07:47:30 »
tu masz linka myśle do tego : TU

krystek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2005, 07:52:54 »
moge jeszcze dodać że np w Saga - Auto filtr kabinowy  kosztuje 70zł - producent MAX nr katal 02-522

JarekThorn

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2005, 08:23:56 »
Dzięki wielkie, zrobi siętrochęcieplej to pokombinuję, bo 135 tys. to już chyba najwyższy czas na wymianę.....  :lol:

wlosek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2005, 20:02:56 »
Cytat: imei
To straszne, jak można prać filtr przeciwpyłkowy :shock: ?!!! To cios dla przyszłych pasażerów-alergików i nie tylko. Zgroza, zamiast wypranego filtra proponuje wsadzić szmatę, a będzie nawet lepiej niż z nowym filtrem.

A probowales ze tak strasznie sie obruszasz?? Zgroza.... heheheh  :D
Jesli masz ochote to wsadz te szmate i podziel sie efektami.
Napisalem ze tak robie nie zeby komus wciskac ciemnote tylko zeby podzielic sie spostrzezeniami. Wg mnie zdaje to egazmin a na marginesie moge poiwiedziec ze tak sie sklada ze jestem alergikiem i jakos pranie filtra negatywnie nie wplywa moja choroba...

Pozdrawiam- L.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2005, 20:47:46 »
Witamy  :D
zadaniem filtru p/ pyłkowego jest zatrzymywanie zanieczyszczeń na mikroporach, by nie przedostawały siędo wnętrza, jeśli komuś uda sięoczyścić filtr tak, by usunąć zanieczyszczenia, a mikropory pozostały jak w nowym to super, gratuluję, bo czysty filtr dalej spełnia swe zadanie. Obawiam sie jednak, że pranie niszczy pory, powiększa je, a nie wszystkie zanieczyszczenia daje sięusunąć - taki prany filtr ma gorsze własności absorpcyjne

Offline imei

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lutego 2005, 23:51:25 »
Taki wyprany filtr możnaby porównać np. z umytym filtrem oleju. Są rzeczy, których po prostu nie należy robić. Zdajęsobie sprawę, że filtry przeciwpyłkowe są drogie, jednak zamiast bawić sięw kompletnie nieskuteczną w tym wypadku regenerację, lepiej kupić tańszy zamiennik. Moja uwaga może i była złośliwa ale pamiętajmy wszyscy na przyszłość, że we wszystkim trzeba zachować rozsądek.

Pozdrawiam

[Kuba]

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lutego 2005, 12:08:28 »
Cytat: wlosek
...jesli chcesz zaoszczedzic pare groszy mozesz spokojnie uprac filterek w pralce (po wczesnijszym namoczeniu) i bedzie jak nowy ;-) robie tak i jest ok!
pozdrawiam L.

Przecież to około 70 PLN na mniej więcej 100 tys km?!
Nie przesadzasz z tym oszczędzaniem?

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
O filterku..
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lutego 2005, 15:45:03 »
Na Anilinowej wyczyszczono mi po 90 tysiacach filterek sprezonym powietrzem.Czegos takiego nie spodziewalem sie a z tak malej gabki tyle syfu drobniutkiego wylecialo.Doslownie tumany drobinek.Zamontowano mi na jeszcze jakis czas-do kiedy znow mi zaczna parowac szybki a wlasnie tak juz sie robilo.Nastepny kupie albo zamiennik albo kto wie moze oryg.To tak jak z praniem filtrow powietrza jakiejs firmy - JC???Cos takiego gdzies w AS widzialem.Bez przesady....

Andy

• Gość
filterek
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2005, 09:07:03 »
Witam.
  Lux fajnie że nie tylko ja miałem problem z parującymi szybami w ten sposób dowiedziałem sięgdzie jest to cholerstwo :)
  dzięki wielkie chłopaki, ten pościk pomógł mi i to bardzo.
pozdrawiam :)

JarekThorn

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marca 2005, 09:05:42 »
wymieniłem - był tak czarny, że ech....

ale jedna uwaga do wymiany - po wyjeciu każdej z trzech części należy ją wygiąć  w stronękierownicy i tak samo postępować przy wkładaniu nowego - bałem sięże nowy mi na zgięciach pęknie i trochęprzekombinowałem, ale w końcu doszedłem metodą prób i błędów do wniosku że proste rozwiązania sa najlepsze.
Dzięki wszystkim za pomoc

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl