Policz na spokojnie koszty utrzymania, bo kupno to nie problem, natomiast następne wydatki z reguły robią się konkretne i wielu użytkowników się na tym wykłada. Trochę bez sensu kupować auto, które będzie stało w garażu.
Z mojej strony polecam clio sport II, jak ma być taniej (m.in. dużo części na allegro) i szybko, na co wskazuje znaczna liczba upalających tym modelem. Do tego rozpykany tuning i spalanie lekko 3 l mniejsze od clio III.
Jeżeli ma być wygodniej, to clio III, bo są one dobrze doposażone (polecam F1 z recaro i zawiasem CUP), a osiągi tez niczego sobie.
Co do kosztów, no cóż, każde auto ze znaczkiem RS, ST,GTi czy jeszcze jakimś tam innym, to przynajmniej +25% na częściach. Na przykład: amory tył CUP ~ 1900 zł, zwrotnica ~2000 zł, rozrząd ~ 2300 zł.
Do tego niemal każdy samochód ~ 200KM masz 11-12l/100km, najczęściej Pb98, o cenie opon i ubezpieczenia nawet nie wspominam. Koszty są w każdym razie nieporównywalne do YTS.
Co do modeli, których szukałem/zastanawiałem się:
-s2000 szukałem i polski rynek to zalew strucli z us&a,
-golf GTI, 99% uszkodzonych i do tego znaczna cześć z us&a z nieznaną bliżej przeszłością, problem z wycierającymi się wałkami,
-Type R Ufo, masę krzywo poskładanych, a jedyny pewny egzemplarz, jaki był to gość wołał ~65kzł, EPka moim zdaniem juz się zestarzała wizualnie,
-mr2, można sie zastanowić, natomiast musi mieć zrobiony porządek z precatami i u mnie odpadał z braku tylnej kanapy, rzadko bo rzadko, ale czasami używanej.