Autor Wątek: Awaria poziomowania (xenon)  (Przeczytany 11361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yatzeq

• Gość
Awaria poziomowania (xenon)
« dnia: 12 Sierpnia 2012, 22:13:54 »
To mój pierwszy wpis a więc WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE  :-)
Trochę o sobie:
Avensis to mój 14 kolejny samochód, z uwagi na pojawiające się siwe włosy na skroniach postanowiłem kupić coś bardziej rodzinnego i sprawdzonego, no i takie auto do którego mieści się wózek i trochę gratów :-) wcześniej nie miałem toyoty, poza służbową corollą (2006).

Co do wątku...
Mam problem z poziomowaniem się xenonów, wciąż świeci się kontrolka na desce, sprawdzałem bezpieczniki - wszystko jest ok, ale nadal nie moge znaleźć przyczyny dlaczego przy włączeniu światła nie wchodzą na odpowiedni poziom. Ustawione są jak dla naładowanego samochodu. Przy pełnym obciążeniu świecą ok, ale przy pustym aucie jest za nisko.
Proszę o rady i pomoc.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam[/font]

douglas

• Gość
Odp: Awaria poziomowania (xenon)
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2012, 21:26:42 »
Bardzo prawdopodobne, że winę ponosi czujniki poziomu samochodu odpowiedzialne za autopoziomowanie zasięgu (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Są one montowane przy zawieszeniu. Bardzo prawdopodobne, że nie jest on uszkodzony tylko wypiął się a system domyślnie uznał jego uszkodzenie i przeszedł w tryb awaryjny dlatego świecą za nisko. Jeżeli czujniki są sprawne udaj się do stacji kontroli pojazdów na odpowiednie ich wyregulowanie. Wbrew wielu opinią reflektory ksenonowe również podlegają ustawianiu u diagnosty ponieważ sam reflektor "nie zna" ustawienia wyjściowego dla samochodu nieobciążonego wg którego ma dokonywać korekty. Chociaż skoro wyświetla się kontrolka raczej winę ponosi sam czujnik/czujniki. Również pozdrawiam!

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Września 2012, 07:35:29 »
Nie napisałeś jaki Avensis.

W T25 było sporo przypadków, gdzie winną była nieszczelna wtyczka czujnika - po pojawieniu się tam wilgoci system głupiał i albo cały czas wachlował światłami z góry na dół, albo świecił na max do góry, albo max na dół.

Jeden klient raz wracał z Monachium w nocy, w deszczu i na samych halogenach  :cheesy:
3VZ.pl

Offline Piotr Guzik

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwca 2020, 09:46:45 »
Cześć, miałem dokładnie ten sam problem i okazało się że przedni czujnik jest w stanie idealnym a tylni był bardzo skorodowany, sworznie zatarte itp. Niestety żadna hurtownia motoryzacyjne nie takiego czujnika a koszt w aso to prawie 2 tys zl. Udało mi się znaleźć czujnik który jest wykonywany w Polsce, na chwilę obecną mają kilka sztuk, w razie potrzeby dorobią nowe:

https://allegro.pl/oferta/nowy-czujnik-poziomowania-lamp-tyl-avensis-t25-9321513921

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl