Autor Wątek: Dystanse ze styroduru  (Przeczytany 4632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eddie

• Toyot Spamer
Dystanse ze styroduru
« dnia: 13 Sierpnia 2012, 12:00:44 »
Wczoraj próbowałem wciasnąć 16 cm głośniki w boczki mojego bolidu. Nie ma szans bez rzeźbienia. musze mieć jakieś 5 cm dystansu, nie uśmiecha mi się robić tego z MDF, pomyślałem że zrobie ze styroduru. Dosyć sztywny, a jednocześnie zrobie taki kształt, żeby wypełniał cała przestrzeń. Ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie?
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Raadek

• Toyot Leżący
  • *
    • Galeria Car Cudio
Odp: Dystanse ze styroduru
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Sierpnia 2012, 16:17:01 »
Zrobienie dystansów z mdf'u nie jest jakimś wyczynem.warto poświecić trochę czasu by zrobić to zgodnie ze sztuką CA.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpnia 2012, 09:59:11 »
a ja się pytam czy styrodur nie jest zgodnie ze sztuką :) zakładając oczywiście że ktoś zna ten materiał

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2012, 01:49:13 »
Moim zdaniem styrodur nie zapewni Ci oczekiwanej sztywności mocowania.
pzdr.
Michał

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2012, 12:19:25 »
dzięki. Plan się zmienił za sprawą jednej głupiej śruby mocującej szynę. Dystans musi mieć ponad 4 cm <diabel> co skutkuje rzeźbieniem nowego boczka. Pobawie się czymś innym

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2012, 20:19:24 »
Boczki zrobione, dystanse 44mm też, ale mam problem. Fabrycznie antena jest ze wzmacniaczem. Wzmacniacz ma swoje zasilanie, które można podłączyć do fabrycznego radia. Moje JVC nie ma takiego ficzera. Czy ma sens podłączenie wzmacniacza anteny pod pobudzenia anteny (remote) Wiadomo, że na tym kablu bedzie też wzmacniacz. Może pytanie bez sensu ale nie wiem czy to sie nie bedzie gryzło w jakiś sposób :)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Września 2012, 20:31:09 »
W radiach ,występuje też kabelek ,,antena+".Sprawdź ,może masz wyprowadzenie na taki.

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Września 2012, 20:42:41 »
Dzieki, spojrze w instrukcje

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Września 2012, 20:45:03 »
Nie wiem ile prądu potrzebuje wzmacniacz antenowy ale nie łączyłbym go na wzbudzeniu anteny. Jeśli już pomyśl o zasilaniu tym samym co radio ale przez przekaźnik, który wysterujesz już tym wzbudzeniem.

Z czego ostatecznie zrobiłeś te dystanse?
pzdr.
Michał

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Września 2012, 20:57:28 »
Dzieki, spojrze w instrukcje
W Soniaku był koloru białego,niebieski w Kenwoodzie a szary w Clarionie.

Nie wiem ile prądu potrzebuje wzmacniacz antenowy ale nie łączyłbym go na wzbudzeniu anteny. Jeśli już pomyśl o zasilaniu tym samym co radio ale przez przekaźnik, który wysterujesz już tym wzbudzeniem.

Wzmacniacz pobiera od 10 do 16 mA więc nie jest to dużo.Silnik anteny pobiera więcej ,ok. 1,5A.
Przekaźnik też nie jest głupim rozwiązaniem a zawsze będzie bezpieczniej  :good:

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Września 2012, 21:01:25 »
Silnik anteny pobiera więcej ,ok. 1,5A.

tyle że to jest też sygnał do przekaźnika w silniku anteny (inaczej by się nie chowała :P ) więc też bym chyba robił przez przekaźnik

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Września 2012, 21:07:46 »
W Volviaku,wzmacniacz anteny miałem bez przekaźnika i nigdy się z tym nic nie działo ale tak jak napisałem wcześniej.
Zawsze to bezpieczniejsze dla radia  :good:

Nie doczytalem Eddie ,ze chodzi Ci wlasnie przewod od wysuwania anteny.Na telefonie kiepsko widac litery  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2012, 21:13:54 wysłana przez Robsajson »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Września 2012, 21:58:42 »
Spoko. Zobacze co mi tam radio podaje w ogóle. Niestety bede sie musiał czołgać, bo w instrukcji nic o złączu nie piszą. Najwyżej podepne na jakiś kabel po stacyjce, bo radio ( o dziwo zapalniczka też) jest cały czas pod prądem.

Z czego ostatecznie zrobiłeś te dystanse?

Nie wiem czy ostatecznie, ale zrobiłem z tego co miałem pod ręką czylo płyta OSB 2x22mm. Drzwi jeszcze nie wygłuszone, bo musze wstawić silniczki do el szyb i siłowniki centralnego więc na razie jest prowizorka ( zostawiam to na długie zimowe wieczory). Gra o niebo lepiej niz to co było, więc da sie jeździc. Szkoda tylko że wczoraj upieprzyłem kable otwierając szybę, no ale to mnei zmotywuje do rozebrania boczka i podłaczenia w końcu kabli ze wzmacniacza.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl